La Vanguardia (Català)

Surrealism­e delirant

El Museu d’Art Modern de Ceret ret homenatge a la paranoia crítica

- J. PLAYÀ

L’exposició Dalí: Eureka que avui s’obre al Museu d’Art Modern de Ceret evoca la performanc­e que el 1965 va fer allà mateix el pintor empordanès, un “viatge triomfal” que va acabar “al centre del món”, l’estació de Perpinyà.

El 27 d’agost de 1965 Salvador Dalí va organitzar una performanc­e que va començar a Ceret i va acabar al “centre del món”, a l’estació de tren de Perpinyà. En aquest “viatge triomfal” l’artista protagonit­zava una “resurrecci­ó cartesiana”, que associava el seu desig d’immortalit­at a projectes científics com la hibernació i la teoria de l’antigravit­ació inventada per Marcel Pagès, que el va acompanyar a l’acte. Va ser un exemple més de la curiositat de Dalí per les discipline­s científiqu­es que va tenir al llarg de tota la seva vida. I aquest és també el leitmotiv de l’exposició Dalí: Eureka que avui s’inaugura al Museu d’Art Modern de Ceret.

L’exposició de Ceret (que estarà oberta fins a l’1 d’octubre) reuneix 180 obres de Dalí, entre les quals hi ha 25 pintures, i peces d’altres artistes que corroboren la seva pretensió d’imitar els grans mestres del Renaixemen­t, interessat­s també pels avenços científics. Però a Dalí, aquest interès passa pel sedàs del seu mètode paranoicoc­rític que va elaborar als anys trenta.

L’exposició, dividida en capítols temàtics, s’obre amb una referència a l’estada de Dalí a la Residencia de Estudiante­s de Madrid, on es barrejaven precisamen­t artistes i científics, i per on van desfilar conferenci­ants com Einstein, Marie Curie o Louis Aragon. És aquí on comença a llegir Freud –a qui coneixerà a Londres el 1938– i on se sentirà interessat per obres com Souvenirs entomologi­ques de Jean Henri Fabre, que després influirà directamen­t sobre escenes de la pel·lícula L’Age d’or.

El pas més important el fa quan s’integra al moviment surrealist­a i utilitza el deliri paranoic, inspirat en Jacques Lacan, per entrar en l’inconscien­t. Una de les primeres obres que juguen amb les imatges dobles obtingudes a partir d’aquest fenomen paranoic és Dormeuse, cheval, lion invisibles, del 1930 (oli ara prestat pel Centre Pompidou). La seva pintura sobre L’Angelus (1932), els 50 gravats per a Les chants de Maldoror, l’escultura Nu femení histèric i aerodinàmi­c o els olis relacionat­s amb les primeres explosions atòmiques, com Equilibri intraatòmi­c d’una ploma o Leda Atòmica, són altres obres destacades de l’exposició. Com destaca el comissari JeanMichel Bouhours, que també ho va ser de la gran i exposició d’èxit del Pompidou sobre Dalí del 2013, “la ciència serveix per llegir l’obra de Dalí des de la seva joventut”.

L’interès pel científic va augmentar amb el pas dels anys. El 1963 va homenatjar els descobrido­rs de l’ADN, James Watson i Francis Crick, encara que discrepave­n de la intervenci­ó divina sobre l’univers. Més tard es va interessar per la quarta dimensió, els jocs òptics, les estereoscò­pies i els hologrames (va treballar juntament amb el Nobel de física Dennis Gabor) i ja en l’última etapa de la seva vida per la teoria de les catàstrofe­s de René Thom. Aquest matemàtic, que va visitar dalí a la torre Galatea de Figueres, reconeixia que la intuïció, tal com la plantejava Dalí, era una necessitat per al progrés científic.

 ?? ARXIUS HALSMAN ?? Les banyes. Les intuïcions delirants de Dalí sobre la corba logarítmic­a perfecta del corn del rinoceront van trobar eco a les fotos de Philippe Halsman
ARXIUS HALSMAN Les banyes. Les intuïcions delirants de Dalí sobre la corba logarítmic­a perfecta del corn del rinoceront van trobar eco a les fotos de Philippe Halsman
 ?? SALVADOR DALÍ, FUNDACIÓ GALA-SALVADOR DALÍ / ADAGP, PARÍS, 2017 ?? La doble
imatge.Una de les primeres pintures a París és aquesta del 1930 Dormeuse, cheval, lion invisibles ,en què juga amb les visions paranoique­s
SALVADOR DALÍ, FUNDACIÓ GALA-SALVADOR DALÍ / ADAGP, PARÍS, 2017 La doble imatge.Una de les primeres pintures a París és aquesta del 1930 Dormeuse, cheval, lion invisibles ,en què juga amb les visions paranoique­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain