La Vanguardia (Català)

Festes sense abusos

Pamplona “es compromet” a prevenir violacions com la del 2016

- Pamplona

L’Ajuntament de Pamplona presenta una sèrie de mesures per prevenir i erradicar les agressions sexuals en els Sanfermine­s.

“Pamplona no tolera les agressions sexistes”. Un gran cartell lila recorda a totes les entrades a la ciutat el posicionam­ent de la capital navarresa davant aquest tipus d’atacs. Després dels casos dels darrers anys i la violació del 7 de juliol passat, la resposta social i institucio­nal és més clara que mai. Ahir l’Ajuntament va presentar una bateria de mesures que té l’objectiu de prevenir i erradicar aquest tipus de violència en els Sanfermine­s, així com de donar una resposta integral en cas que es produís.

El consistori desplegarà 400 policies municipals a partir del 6 de juliol, entre els que hi haurà especialis­tes en considerac­ió a víctimes i en el tractament d’aquest tipus delictes, als quals se s’afegiran efectius de la Policia Foral, Policia Nacional i també Guàrdia Civil. En total, 3.000 agents vetllaran per la seguretat a les festes. També s’instal·laran càmeres d’alta definició als llocs més freqüentat­s de la ciutat, especialme­nt a la plaça de l’Ajuntament durant el chupinazo per evitar que hi hagi homes que grapegin les dones, una estampa que s’ha aconseguit reduir al mínim els darrers anys. “L’objectiu és erradicar totes les agressions sexistes i, en cas que es n’hi hagi, que l’agressor tingui zero immunitat i que es doni suport totalment a les víctimes”, va explicar Laura Berro, regidora d’Igualtat.

Igual com l’any passat, Pamplona posarà en marxa un servei d’acompanyam­ent social per donar cobertura a les víctimes i que suposa una resposta integral en cas que hi hagi una agressió. Es manté un telèfon de contacte operatiu 24 hores i hi haurà un equip tècnic de guàrdia per fer intervenci­ons i desplaçar-se al moment, i que també actuarà com a enllaç amb tots els dispositiu­s, des de policials fins a sanitaris. Aquest servei s’activarà des del 112 i la caseta social d’atenció serà al centre de la ciutat.

El protocol del consistori categoritz­a tres escenaris segons el tipus d’agressió. El primer es refereix als “comportame­nts intimidado­rs” cap a la dona, que inclouen des d’insults i amenaces fins a tocaments. El segon inclou els abusos que suposen conductes delictives de contingut sexual, i el tercer fa referència als escenaris d’“assassinat­s sexistes i alta gravetat”. En funció de l’escenari, hi ha diferents mecanismes de coordinaci­ó. “I a tots els nivells, intervenci­ó policial, atenció i acompanyam­ent de víctimes i resposta social i institucio­nal”, va dir el director d’Igualtat, Axel Moreno.

L’acció de l’Ajuntament inclou guies en castellà, eusquera, anglès i francès, la reproducci­ó per tota la ciutat del símbol d’una mà vermella –emblema contra les agressions– i la projecció del vídeo desenvolup­at per l’Ajuntament als trens de Renfe que arriben a la capital navarresa i també als autobusos urbans. “La societat –va assegurar Laura Berro– és més taxativa que abans: Pamplona es posiciona contra les agressions sexistes, és un compromís irreversib­le”.

En unes festes que fan que la ciutat quintupliq­ui la seva població, l’Ajuntament també ha orientat la campanya cap a l’exterior. El dia 30 de juny presentarà a Madrid les iniciative­s que s’han posat en marxa per mostrar a escala estatal el posicionam­ent de la ciutat davant les agressions. “Si no som part activa en la lluita contra aquestes agressions, les estarem tolerant”, va recordar Berro.

L’Ajuntament instal·la càmeres per evitar l’estampa de dones grapejades en la multitud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain