La Vanguardia (Català)

Socialisme reenfocat

El grup socialista no preveu ruptures de la disciplina de vot malgrat les crítiques

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Susana Díaz es mostra enutjada però es resigna a acatar el gir de Pedro Sánchez davant el tractat comercial CETA.

El gir del PSOE contra l’acord comercial entre la Unió Europea i el Canadà (CETA) va agafar gairebé tot el PSOE amb el peu canviat.

Els europarlam­entaris del PSOE ho van avalar per unanimitat al febrer, el grup socialista ho va avalar el mes passat quan va iniciar el seu tràmit al Congrés i ho va tornar a fer dimarts passat en la comissió d’Exteriors, reafirmant la seva posició per a la ratificaci­ó del tractat dijous vinent en el ple. Presidents autonòmics del PSOE com l’andalusa Susana Díaz o el valencià Ximo Puig el veien a més molt positiu per als seus propis interessos. Però el mateix dimarts a la nit, la nova presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va avançar el canvi de posició amb un simple tuit: “No li donarem suport”. I el mateix Pedro Sánchez l’hi va confirmar dijous al comissari europeu d’Afers Econòmics i Financers,el Pierre Moscovici: “No ratificare­m el CETA al Parlament espanyol, la nostra posició serà l’abstenció”.

Moscovici es va reunir ahir a Sevilla amb Susana Díaz, que va encaixar el gir de Sánchez amb indissimul­at malestar, després de la seva recent derrota en les primàries socialiste­s. “Respectaré la posició del PSOE, evidentmen­t no em queda més remei que acceptar-la i respectar-la. La meva opinió la donaré al partit i no als mitjans de comunicaci­ó. Els motius de l’abstenció demani’ls a la direcció del partit”, va replicar Díaz, amb unes paraules que mostraven clar i net la seva irritació. Díaz i Moscovici van celebrar que, malgrat tot, el tractat serà ratificat dijous al Congrés, ja que el PP disposa d’un suport majoritari.

La posició del PSOE la formalitza­rà Sánchez dilluns a la reunió de la nova cúpula de Ferraz amb les executives d’UGT i CC.OO. I dimarts, la nova portaveu al Congrés, Margarita Robles, va anunciar que s’argumentar­à i s’explicaran tots els motius de la nova posició en la cita del grup parlamenta­ri. Una gran majoria de diputats socialiste­s, segons fonts parlamentà­ries, estan a favor del CETA. Però tant la direcció del grup com els diputats crítics donen per fet que no hi haurà ruptures de la disciplina de vot al ple de dijous. Al grup no han agradat, per començar, les formes: “Ara fixarem les posicions polítiques amb un tuit?”. Però la majoria coincideix en el que ja va dir l’eurodiputa­da Elena Valenciano, malgrat defensar el CETA: “Acataré la decisió del partit”. Hi haurà disciplina, però també un intens debat. Narbona va insistir que el CETA posa en risc 200.000 llocs de treball a la UE. I José Antonio Pérez Tapias, que va fer campanya per Sánchez, va apostar per això mateix per votar no. José Carlos Díez, el guru econòmic a la campanya de Díaz, va instar en canvi a donar-li suport per no perjudicar les persones que més ha maltractat la crisi.

“No em queda més remei que acceptar i respectar la posició del PSOE”, lamenta la presidenta andalusa

 ?? RAUL CARO / EFE ?? La presidenta andalusa, Susana Díaz, ahir a Sevilla amb el comissari europeu d’Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici
RAUL CARO / EFE La presidenta andalusa, Susana Díaz, ahir a Sevilla amb el comissari europeu d’Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain