La Vanguardia (Català)

Setge a Soros a Hongria

El Govern del nacionalis­ta Orbán dissenya lleis per delimitar les activitats filantròpi­ques del milionari dels Estats Units

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La nova llei aprovada a mitjans de mes pel Parlament d’Hongria, per reforçar el control governamen­tal sobre les oenagés, reforça el setge que el primer ministre nacionalis­ta, Viktor Orbán, està traçant entorn del multimilio­nari dels Estats Units d’origen magiar George Soros, mecenes de diverses oenagés d’aquell país. Orbán i els seus el consideren propagador d’idees contràries a l’Hongria que vol Fidesz, el partit del primer ministre.

La llei, aprovada el 13 de juny, obliga les oenagés que reben més de 23.000 euros de donants estrangers a informar qui són aquells donants, a identifica­r-se en els seus documents com a “organitzac­ió finançada des de l’estranger”, i a inscriure’s com a tals. Les oenagés diuen que això busca laminar la seva credibilit­at, i que es pretén sufocar les veus independen­ts. Oenagés afectades, com TASZ (Unió Hongaresa per les Llibertats Civils) o el Comitè Hongarès de Hèlsinki pels Drets Humans, van dir en un comunicat que “la llei és un atac dirigit a silenciar organitzac­ions que tenen el coratge d’ajudar els oprimits”.

Per la seva banda, els autors de la llei afirmen que “és d’interès públic fonamental que la societat i els ciutadans vegin clarament els interessos que represente­n aquestes organitzac­ions; grups d’interès estrangers s’escarrasse­n per aprofitar-se de les organitzac­ions civils”, informa Reuters des de Budapest.

Tant TASZ com el Comitè Hongarès de Hèlsinki reben substancio­ses donacions d’Open Society Foundation­s (OSF), organitzac­ió fundada el 1984 per Soros per a, segons els seus estatuts, “construir societats vibrants i tolerants, els governs de les quals els retin comptes i siguin oberts a la participac­ió de totes les persones”. Des d’aleshores, OSF ha donat a nivell mundial 12.000 milions de dòlars (uns 10.700 milions d’euros) per aquest fi. L’organitzac­ió –molt activa en països de l’Est– prioritza “la protecció i millora de les vides de gent de comunitats marginades”.

Soros mateix, de 86 anys, posseeix una biografia que contribuei­x a comprendre els principis del seu Open Society Foundation­s. Nascut a Budapest el 1930 en una família jueva, Soros es va salvar de la persecució nazi durant l’ocupació alemanya d’Hongria perquè la família va aconseguir documentac­ió falsa. Acabada la guerra, i convertit el país en satèl·lit soviètic, Soros va marxar a Londres el 1947, on va treballar per costejar-se els estudis en la London School of Economics. El 1956 va emigrar als Estats Units, on es va ficar en les finances especulati­ves i va amassar una gran fortuna. En aquell àmbit no li han faltat polèmiques: així, entre altres situacions, el 1992 es va convertir en “l’home que va fer saltar el Banc d’Anglaterra” quan va llançar un atac especulati­u contra la lliura esterlina. La revista Forbes el considera la 29a fortuna mundial.

Curiosamen­t, el mateix Viktor Orbán, de 54 anys, va ser becat per Soros quan era un jove estudiant anticomuni­sta. Orbán, que es presentarà a les eleccions l’abril del 2018, qualifica ara l’Open Society de xarxa mafiosa que amenaça la sobirania nacional. L’hostilitat contra Soros creix. Una campanya del Govern ha representa­t en cartells el financer com un titellaire, amb una iconografi­a que recorda a les caricature­s antisemite­s dels anys trenta, informa Afp.

L’altra institució vinculada a Soros que el Govern del conservado­r Orbán detesta és la Universita­t Centreeuro­pea (CEU), cofundada pel magnat, amb seu a Budapest des del 1993 després d’enlairar-se dos anys abans a Praga. La CEU, amb 420 professors i 1.500 estudiants, ofereix estudis de Ciències Socials, Humanitats, Dret i Administra­ció Pública. Una altra llei recent, que els observador­s consideren feta a mida per collar Soros, exigeix que les universita­ts estrangere­s presents a Hongria (n’hi ha 28) tinguin un campus universita­ri al seu país d’origen. La CEU no en té, i ara està negociant amb l’estat de Nova York per instal·lar-ne un allà i eludir així el veto.

Les oenagés i la universita­t CEU que finança el magnat són vistes com a “grups d’interès estrangers”

 ?? OLIVIER HOSLET / AFP ?? Nascut a Budapest en una família jueva, George Soros va marxar d’Hongria el 1947
OLIVIER HOSLET / AFP Nascut a Budapest en una família jueva, George Soros va marxar d’Hongria el 1947

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain