La Vanguardia (Català)

Rajoy demana a Sánchez que expliqui en què consisteix la plurinacio­nalitat

El Govern del PP retreu al PSOE que negociï la Constituci­ó amb els qui la rebutgen

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Mariano Rajoy no és persona d’ambigüitat­s o mitges paraules, almenys de les dels altres, i per això va instar Pedro Sánchez a explicarli en què consisteix el terme plurinacio­nalitat que ha incorporat a l’ideari del PSOE i, sobretot, quins efectes té. Li demana una explicació perquè els socialiste­s diuen dues coses, a parer seu, incompatib­les: la plurinacio­nalitat, “amb la qual no estic a favor”, va dir ahir Rajoy en roda de premsa a Brussel·les, i la defensa de la sobirania nacional i la unitat d’Espanya, amb què sí que està d’acord. “En política convé ser clar i que se t’entenguin les coses”, va afirmar. Davant la disjuntiva, Rajoy es queda amb el suport del PSOE a la sobirania i a la unitat d’Espanya. “I no em passa pel cap que el PSOE pugui defensar cap altra cosa”.

El president creu que Sánchez ha d’explicar què defensa, perquè a Espanya la Constituci­ó parla de “nacionalit­ats i regions, i no té sentit donar-hi més voltes”. Quan? El president Rajoy va assegurar que està disposat a “parlar-hi quan vulgui”. “Tindré una reunió amb ell quan vulgui el senyor Sánchez, i crec que és bo que la tinguem”.

El que no vol dir Rajoy és si serà ell qui li truqui, com ha demanat Sánchez, tot i que sí que ha pres la iniciativa per parlar amb Pablo Iglesias, Albert Rivera i fins i tot Iñigo Urkullu. D’altres al Govern central creuen que Rajoy esperarà la trucada de Sánchez, amb qui són molt més crítics que el president. Per exemple, Íñigo Méndez de Vigo. Mentre que Rajoy va optar per la suavitat, amb algun retret, per parlar de Sánchez i el nou PSOE a Brussel·les, el ministre portaveu va ser més dur que mai amb els socialiste­s, fins al punt de dir-los que “no tot s’hi val per intentar arribar al poder” i encara menys “negociar amb el nostre bé més preuat, la Constituci­ó, i desnatural­itzar-la per als que no hi creuen”. Méndez de Vigo va citar Julián Marías per donar un consell al PSOE: “No s’ha d’acontentar els qui no s’acontentar­an de cap manera”.

El Govern central, doncs, aplica la tècnica d’una de freda i una de calenta, perquè, malgrat que va burxar en les seves contradicc­ions, Méndez de Vigo va allargar la mà al PSOE: “El Govern (central) es queda amb la trucada de Sánchez a Rajoy –en què li va dir que estaria en contra del referèndum a Catalunya–, i es queda amb la votació de dijous al Congrés”, en la qual el PSOE va votar al costat del PP i Ciutadans en contra de la convocatòr­ia de la consulta d’independèn­cia.

Això sí, Méndez de Vigo insisteix a demanar aclariment­s sobre la plurinacio­nalitat i sobre la posició dels socialiste­s respecte a l’acord comercial UE-Canadà (CETA), que ha canviat en 24 hores del sí al no i del no a l’abstenció, per acabar dient que ho decidiran dilluns. Una cosa incomprens­ible per al Govern espanyol, perquè –va indicar el ministre d’Economia, Luis de Guindos– “el Canadà és un país que comparteix molts principis amb Europa i té uns estàndards semblants”. Per això creu que la posició es deu a altres qüestions, i s’assembla més a l’actitud dels populismes que posen en qüestió la integració econòmica i la globalitza­ció.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain