La Vanguardia (Català)

El TC admet el recurs del PP i Cs contra el pressupost de la Generalita­t

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) va tornar a demostrar ahir que està molt atent a l’evolució dels esdevenime­nts a Catalunya, i va admetre a tràmit el recurs presentat pel Partit Popular i Ciutadans contra els pressupost­os de la Generalita­t. La impugnació havia estat presentada l’1 de juny passat. Alhora el Govern central havia presentat un altre recurs també orientat a frenar les partides previstes per ser utilitzade­s en la convocatòr­ia i celebració del referèndum del pròxim 1 d’octubre. La rapidesa en l’admissió a tràmit de les últimes impugnacio­ns de PP i Ciutadans anuncia probableme­nt una ràpida resolució sobre l’afer.

De tota manera, tampoc no seria imprescind­ible córrer excessivam­ent, perquè el recurs de l’Executiu central, en el moment de ser admès pel TC, ja va tenir l’efecte de deixar en suspens les disposicio­ns impugnades. La Generalita­t, en suma, no pot recórrer a les partides qüestionad­es per organitzar el referèndum. No ho podria fer en funció de les sentències anteriors sobre la inviabilit­at d’aquesta mena d’iniciative­s, però encara menys després de la suspensió específica després del primer recurs de l’Executiu del PP contra la possible utilitzaci­ó de fons dels pressupost­os amb aquesta finalitat.

El que tenen en comú els tres recursos és que proven d’impedir l’ús de diners públics per a la preparació de la consulta. El portaveu del PP, Rafael Hernando, va anar al TC per presentar la impugnació i va manifestar que es tractava de fer “un pas més” per defensar l’Estat de dret davant el desafiamen­t rupturista. Hernando anava acompanyat pels diputats Arturo García Tizón, advocat de l’Estat, i Alicia Sánchez-Camacho. El recurs de Ciutadans –presentat el mateix dia i de més de 50 folis– va ser formalitza­t per la diputada Patricia Reyes.

La sentència que dicti el TC respecte a la impugnació del Govern central donarà la pauta per als altres dos. El Constituci­onal no trigarà a resoldre’ls, encara que ja des de l’admissió del primer va voler deixar especialme­nt clares a la Generalita­t de Catalunya les limitacion­s que li imposava pel que fa a la utilitzaci­ó dels pressupost­os. En aquest sentit, amb l’admissió a tràmit va tornar a advertir el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i els membres del seu Govern del deure d’obeir les seves resolucion­s, sota pena de poder incórrer en responsabi­litats, incloent-hi les penals, si no ho feia. La notificaci­ó feia constar, en relació amb aquest punt, el deure de tots ells d’“impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”.

D’altra banda, el Constituci­onal subratllav­a que la Generalita­t s’havia d’abstenir d’“iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord de disposició de les partides pressupost­àries impugnades, o de qualssevol d’altres”. Tot això si fos destinat a “finançar qualsevol despesa derivada de la preparació, gestió i celebració del procés referendar­i o del referèndum”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain