La Vanguardia (Català)

‘The New York Times’ recomana a Rajoy que permeti el referèndum de l’1-O

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

La diplomàcia sobiranist­a s’ha apuntat un punt, un dels més rellevants des que funciona la seva expansió a l’estranger. The New York Times va publicar ahir en la seva edició en línia (avui surt en paper) un editorial –El desafiamen­t de Catalunya a Espanya– en el que recomana al Govern de Mariano Rajoy que permeti la celebració del referèndum del pròxim 1 d’octubre.

En lloc de l’obstrucció, li aconsella “negociar de bona fe” amb els líders de la comunitat abans que “confiar en una restrictiv­a interpreta­ció judicial de la Constituci­ó que castiga els esforços de Catalunya per ser una gran autonomia”.

L’article de la capçalera de més repercussi­ó internacio­nal té elements més que de sobra perquè el Govern de la Generalita­t el vegi com una clatellada a l’Executiu popular.

Tot i això, no es tracta d’una victòria per golejada. Els editoriali­stes assenyalen que Madrid s’ha d’atrevir a tirar cap endavant perquè donen a entendre que, si s’atén la reivindica­ció econòmica, els catalans rebutjaran l’envit independen­tista.

Textualmen­t: “El millor desenllaç per a Espanya seria permetre el referèndum, i per als votants catalans, rebutjar la independèn­cia, com han fet els votants al Quebec o Escòcia”. D’aquest paràgraf extreuen una conclusió que a la Moncloa li ressonarà a ingerència en els assumptes d’Espanya. “La intransigè­ncia de Madrid no fa més que inflamar la frustració catalana”.

La lectura d’aquest editorial permet deduir una altra circumstàn­cia. La llarga entrevista que el president Carles Puigdemont va mantenir el març passat a la seu d’aquest rotatiu, en el viatge que va fer pels Estats Units, ha tingut fruits, mentre que la rèplica de l’equip de Rajoy destaca per tot el contrari, per menystenir l’assumpte fora de casa.

L’article ofereix una recepta. “Un govern central més competent podria posar fre al fervor independen­tista donant a la regió un millor retorn econòmic. Catalunya contribuei­x amb gairebé una cinquena part del producte interior brut, però la regió rep només un 9,5% del pressupost nacional d’Espanya”.

Al marge de la realitat d’aquestes xifres, el que queda més que clar és que els analistes del Times han comprat la tesi que manté el Govern de la Generalita­t de greuge històric. “Espanya pot frenar els impulsos secessioni­stes amb més èxit posant casa seva en ordre”, indica, i recorda els deu mesos d’Executiu provisiona­l pel bloqueig electoral.

“En tant que el Govern espanyol, trastocat la setmana passada per escàndols de corrupció, va sobreviure a una moció de censura, tot demostra que la divisió política continua enterbolin­t Espanya”, subratlla l’article.

Les condemnes per l’anterior consulta del 9-N, dia el Times ,no han provocat més que una “galvanitza­ció del separatism­e”.

El ‘Times’, que aposta pel no, afirma que la intransigè­ncia de Madrid “galvanitza el separatism­e”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain