La Vanguardia (Català)

Iceta retreu a l’independen­tisme que culpi el PSC del seu “fracàs”

El dirigent avisa que els ajuntament­s socialiste­s “no faran res il·legal” l’1-0

- Barcelona

El poder municipal dels socialiste­s catalans, que governen sols o en coalició als principals municipis de Catalunya –Barcelona, l’Hospitalet, Tarragona, Lleida, Terrassa...– està en el punt de mira independen­tista per la decisió del partit de no col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre.

El clar mandat de l’executiva del PSC demanant de no cedir espais municipals per a una consulta que se situa “fora del marc legal” –posició de la qual, tanmateix, s’han desmarcat alguns dels seus alcaldes– ha estat precedida de les crítiques dels partits independen­tistes.

Però també de puntuals exercicis d’intolerànc­ia, com els cartells penjats als carrers de Lleida amenaçant el líder socialista, Miquel Iceta, Inés Arrimadas (Cs), Lluís Rabell (CSQP) i Xavier García Albiol (PPC) o els recents atacs amb pintura a les seus socialiste­s de Granollers i Lleida.

Una pressió contra la qual va voler sortir ahir Iceta, lamentant que s’estigui culpant els alcaldes del PSC del “fracàs anunciat” del referèndum, perquè a parer seu no passarà de ser un altre 9-N sense cap valor legal .

El primer secretari socialista, en una entrevista concedida a RNERàdio 4, va retreure ahir a l’Executiu de Carles Puigdemont i als partits independen­tistes que estiguin buscant “culpables” a un fracàs que té coma únics responsabl­es ells mateixos.

Fa unes setmanes el partit va enviar als seus càrrecs municipals la línia argumental contra el referèndum i la manera d’actuar si reben la sol·licitud del Govern per col·laborar-hi. El PSC recomana als seus càrrecs que exigeixin que aquesta comunicaci­ó sigui oficial i per escrit i, abans de prendre qualsevol decisió, demanin un informe “escrit i firmat pel secretari de la corporació”.

No obstant això, la posició de la direcció socialista, que té el suport dels principals alcaldes i líders locals del PSC, no és tan ferma ni unànime en algunes parts del territori com la que va expressar ahir Iceta. Sobretot a Girona i les comarques centrals.

Aquesta petita fractura podria reobrir la crisi que el partit va viure el 2013, amb Pere Navarro com a primer secretari, pel dret a decidir, i que va acabar amb un reguitzell de renúncies a la militància d’antics exconselle­rs socialiste­s com Marina Geli, Montserrat Tura i Antoni Castells.

En espera que es vagin aclarint els plans del Govern sobre el referèndum i de la reacció del Govern central i la Justícia, alguns alcaldes socialiste­s, com Jordi Ballart, de Terrassa, i grups municipals ja han avisat que “no posaran pals a les rodes” del referèndum. Tot i que sense precisar si estan disposats a cedir espais perquè es dugui a terme la votació. Sí que col·laboraran amb els preparatiu­s i celebració de la consulta els alcaldes socialiste­s de Vallbona d’Anoia i Castellbel­l i el Vilar, a més del batlle de Les.

Una altra incògnita que plana sobre el PSC és el paper dels grups municipals socialiste­s que governen en coalició amb un partit independen­tista –com passa a Sant Cugat, Mataró o Vilanova i la Geltrú, o el cas de Barcelona, on el PSC forma part de l’equip de govern d’Ada Colau.

El partit recorda, sobre això, que la majoria d’aquests pactes municipals no incloïen la “qüestió nacional” per blindar-se precisamen­t de situacions com aquesta.

Sobre la polèmica entorn del referèndum, ahir Ciutadans va registrar al Consell de Garanties Estatutàri­es l’informe que els lletrats del Parlament sobre el projecte de reforma expressa del reglament de la Cambra, un canvi amb què Junts pel Sí i la CUP volen accelerar l’aprovació de la llei de “desconnexi­ó”. En aquest informe els lletrats expressen les seves crítiques i recomanaci­ons a un projecte de llei, consideren, que pot vulnerar els drets de les minories.

“És rellevant que el Consell de Garanties pugui conèixer els arguments d’un informe neutral i tècnic i que està desvincula­t dels interessos polítics”, va declarar el portaveu liberal, Carlos Carrizosa.

Cs demana al Consell de Garanties que tingui en compte l’informe dels lletrats sobre el canvi del reglament

 ?? TONI ALBIR / EFE ??
TONI ALBIR / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain