La Vanguardia (Català)

Cs es fractura a València amb la fuga de quatre diputats autonòmics

- València

Quatre dels 13 diputats autonòmics de Ciutadans té a València van abandonar ahir el partit per passar al grup de no adscrits de les Corts Valenciane­s. I ho van fer llançant dures acusacions contra la formació que dirigeix Albert Rivera: “S’han envoltat del pitjor de l’extrema dreta”, segons va afirmar Alexis Marí, capdavante­r del grup dels díscols.

La fuga estava prevista des que Marí va ser substituït com a síndic del grup parlamenta­ri per haver criticat el suport de Cs als pressupost­os de l’Estat. De fet, ahir ell i els altres tres diputats trànsfugue­s –David de Miguel, Alberto García i Domingo Rojo– van justificar la seva decisió radical per l’elaboració d’uns pressupost­os “que discrimine­n els valencians”.

Van acusar també la direcció de Ciutadans de “pràctiques leninistes”, d’impedir “la discrepànc­ia interna”, de “falta de democràcia orgànica” i de ser un partit “tímid amagat en espera de la errada del PP per agafar vots”. Van afirmar, a més, que pateixen “assetjamen­t”, que s’han utilitzat “mètodes d’espionatge de la Gestapo”, com ara enregistra­ments o captures d’agenda contra ells, i que el partit ha abandonat “els ideals de la socialdemo­cràcia per lliurar-se al PP”.

Alexis Marí, parella de l’eurodiputa­da Carolina Punset, va ser el més dur. Va qualificar Albert Rivera de “fill polític de Rajoy”. “No es pot fer un bon projecte amb runa del PP”. El polític es referia al fet que Ciutadans a València va incorporar diversos exmembres del Partit Popular a les seves files. “Certes actituds del nostre partit haurien deixat ben a l’esquerra d’altres, com Espanya 2000”, va afegir, en referència a un notori partit de la ultradreta valenciana.

La reacció de l’actual síndica de Ciutadans a València, Mari Carmen Sánchez, i del seu portaveu, Fernando Giner, va ser immediata contra els quatre diputats, als quals van acusar de “trànsfugue­s” i els van exigir que lliuressin l’acta.

La marxa d’aquests diputats al grup de diputats no adscrits obre un escenari que deixa aquest partit i el PP sense capacitat de maniobra per impedir que les forces del Govern de la Generalita­t Valenciana –PSPV i Compromís, amb suport de Podem a les Corts Valenciane­s– tirin endavant algunes lleis que exigeixen una majoria qualificad­a.

És a dir, Marí i els altres tres diputats tenen ara la clau perquè s’aprovi la nova llei electoral valenciana i els nomenament­s de la Sindicatur­a de Comptes i la de Greuges, sense que PP i Cs hi puguin fer res al respecte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain