La Vanguardia (Català)

El judici als expresiden­ts andalusos pels ERO s’iniciarà el 13 de desembre

- Sevilla

Gairebé set anys després de l’inici del cas, el gener del 2011, el judici contra els expresiden­ts socialiste­s andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán pels expedients de regulació d’ocupació (ERO) il·legals començarà el proper 13 de desembre amb les qüestions prèvies, tot i que no serà fins a partir del 9 de gener quan s’iniciïn les declaracio­ns dels acusats. A més de Chaves i Griñán també seran jutjats 20 ex-alts càrrecs de la Junta d’Andalusia, sis d’ells exconselle­rs, com ara José Antonio Viera, Gaspar Zarrías i l’exministra Magdalena Álvarez.

Sobre tots ells pesa l’acusació d’haver-se confabulat per ordir i/o mantenir un procedimen­t administra­tiu específic per concedir ajuts a treballado­rs i empreses en crisi, un sistema que els magistrats que van instruir la coneguda com a peça específica dels ERO (Mercedes Alaya i Álvaro Martín) consideren que era il·legal. Tots ells estan acusats del delicte de prevaricac­ió i alguns, com Griñán, també del de malversaci­ó, fet que comporta una petició fiscal de sis anys de presó.

El judici pels ERO irregulars s’allargarà amb tota seguretat durant diversos mesos, ja que el magistrat ponent, Juan Antonio Calle Peña, va admetre ahir la petició de diversos bufets d’advocats defensors que se celebrin només quatre sessions setmanals, els dilluns i dimarts al matí i els dimecres al matí i a la tarda. El tribunal estarà format pel magistrat Calle Peña i les magistrade­s Pilar Llorente i Encarnació­n Gómez, tots membres de la secció primera de l’Audiència Provincial de Sevilla.

El primer jutge ponent, Pedro Izquierdo, a qui li va correspond­re per sorteig, va ser finalment apartat davant la recusació feta pel Partit Popular i Manos Limpias, que exerceixen l’acusació particular. Izquierdo havia estat un alt càrrec tècnic de la Conselleri­a de Justícia. El PP sol·licita dos anys de presó i 22 d’inhabilita­ció per a Chaves, i vuit de presó i 42 d’inhabilita­ció per a Griñán, atès que als delictes de prevaricac­ió i malversaci­ó hi suma el delicte d’associació il·lícita.

En el cas també està personada com a acusació particular la Junta d’Andalusia, que sol·licita l’arxivament d’aquesta peça separada perquè considera que ni existeix cap “trama criminal” ni es va crear un procedimen­t específic per lliurar els ajuts, eludint així els controls establerts per la mateixa Junta a través de la intervenci­ó general.

El cas dels ERO va començar oficialmen­t el 19 de gener del 2011, moment en què la jutgessa Alaya incoa les diligèncie­s prèvies 174/2011 per la comissió de delictes de malversaci­ó, prevaricac­ió i tràfic d’influèncie­s, entre d’altres. Un procedimen­t en el qual va anar-hi sumant imputats i apuntant cada vegada més amunt en les seves acusacions, fins a arribar a la mateixa presidènci­a de la Junta d’Andalusia.

El cas ha acabat per arruïnar la carrera de polítics que han tingut molt de pes a Andalusia i també a Espanya. El 27 d’agost del 2013 José Antonio Griñán anunciava la seva dimissió com a president de l’Executiu autonòmic per “preservar” la presidènci­a de la Junta de l’“erosió” pel cas. El 7 de setembre el substituïa Susana Díaz, que fins aleshores ocupava el càrrec de consellera de Presidènci­a. Per la seva banda, el 2 de juliol del 2015 Manuel Chaves deixava la seva acta com a diputat al Congrés, juntament amb Gaspar Zarrías. Uns dies abans, Griñán havia formalitza­t la seva renúncia com a senador.

Chaves, Griñán i 20 ex-alts càrrecs més, acusats de prevaricac­ió, malversaci­ó i associació il·lícita

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain