La Vanguardia (Català)

Posada de llarg Macron-Merkel

-

DESPRÉS de seixanta anys de vida, la Unió Europea ha crescut, s’ha multiplica­t i decideix molts més aspectes ordinaris del dia a dia dels ciutadans dels que aquests creuen, però hi ha una cosa invariable: París i Berlín marquen el rumb. Quan l’eix –o la locomotora– no funciona, com ha passat amb el tàndem Merkel-Hollande, la força del continent es dilueix i transmet feblesa. L’abandoname­nt del Regne Unit, les circumstàn­cies d’Espanya i Itàlia i el comportame­nt erràtic de potencials punts de suport a l’est d’Europa –cas de Polònia– reforcen l’argument. Ahir, els dos líders de França i Alemanya van escenifica­r aquest lideratge compartit tant en les formes –roda de premsa conjunta– com en el fons –“quan Alemanya i França parlen amb la mateixa veu, Europa pot avançar. No és potser una condició suficient, però sí necessària”, va dir el president de França a la capital belga–.

L’entesa franco-alemanya és decisiva aquest 2017 per donar un nou impuls davant els desafiamen­ts urgents, com ara el Brexit. Les esperances dipositade­s en Emmanuel Macron són grans –potser excessives–, tant com la confiança en la reelecció al setembre de la cancellera Merkel. El pes de la història i els factors econòmics atorguen a França i Alemanya el privilegi de marcar el rumb i l’obligació de treure Europa d’un període incert, problemàti­c en l’economia i allunyat d’alguns valors essencials (per exemple la dubitativa acollida al flux de refugiats de Síria). Per primera vegada en anys, com va dir Macron fent broma, els líders europeus no han parlat de Grècia.

De moment, el Brexit no suscita fissures i les propostes de divendres de Theresa May –garantir els drets dels ciutadans comunitari­s al Regne Unit– van ser replicades a l’uníson pels líders dels Vint-i-set: és un bon punt de partida però no un gran avenç. Si el cop de porta britànic ja va ser un xoc, cap Estat membre de l’UE no sembla disposat a concedir a Londres divisions internes com a propina.

El clima d’entesa franco-alemanya tampoc no garanteix el rellançame­nt ni la unitat de criteris automàtica. L’agenda europea és complexa i variada, com va quedar patent amb l’escàs ressò que va rebre el president Macron en el seu afany perquè Brussel·les freni les inversions i adquisicio­ns de la Xina, sobretot en sectors considerat­s estratègic­s. Amb tot, la sintonia Berlín-París constituei­x la millor carta per al futur d’Europa. Tota l’energia del sud o el centre d’Europa és benvinguda. I és necessària. Però l’esperança l’aporta el tàndem Merkel i Macron.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain