La Vanguardia (Català)

La regeneraci­ó del PSOE

Sánchez fa bé buscant acords puntuals amb uns i altres per posar fi a l’hegemonia del PP, per exemple en la ‘llei mordassa’ o la reforma laboral

- Manuel Castells

El significat de la victòria de Pedro Sánchez en el congrés del PSOE va més enllà del seu decisiu impacte en el panorama polític espanyol. Demostra que en un món de xarxes i d’autonomia ciutadana, els aparells de partit, i els seus altaveus mediàtics, no són totpoderos­os. Demostra que un altre model de partit és possible. Que els militants compten. Que no són ramat que es porta a pasturar quan diuen els estatuts. Que les primàries han arribat per quedar-se. Per més que intel·lectuals inorgànics desfasats de la nova història s’esgargamel­lin a qualificar de populisme i assemblear­isme tot el que no s’adeqüi a les velles formes en què tot estava lligat en els partits i ben lligat a les elits financeres, mediàtique­s i estatals.

Com que no és el mateix parlar que fer, la possibilit­at d’un PSOE ancorat a l’esquerra, com ha proclamat Sánchez davant l’entusiasme de milers de militants, ha desmentit els cínics i comentaris­tes interessat­s que van aplaudir la més increïble conspiraci­ó antidemocr­àtica de la política espanyola recent. Els mateixos que van encoratjar des de fora i dins del partit l’abstenció que va permetre governar a Mariano Rajoy al capdavant del partit més corrupte d’Europa, segons va documentar per ordre alfabètic la diputada Irene Montero en la seva brillant defensa de la moció de censura. És així com l’onada d’indignació i esperança que va sorgir del 15-M ha arribat també a l’històric PSOE, segons va testificar el seu reelegit secretari general. I és que la decadència de la socialdemo­cràcia no és una necessitat. Depèn que continuï mantenint valors socialiste­s, adaptantlo­s a la nova societat. En lloc d’una supeditaci­ó pragmàtica a l’hegemonia neoliberal.

Doncs bé, el que observem a Europa és que Jeremy Corbyn, de qui tots els benpensant­s es reien per esquerrà tronat, ha rellançat un moviment d’esquerra de joves i treballado­rs que ha fet perdre la majoria absoluta als conservado­rs i ha situat el laborisme davant la possibilit­at real d’una victòria amb un programa d’esquerra. Perquè Corbyn no s’esporuguei­x. Després de l’incendi criminal de la torre Grenfell a Londres, ha fet una crida a la requisició d’habitatges buits especulati­us a l’elegant barri de Kensington on hi havia la torre, arribant fins i tot a proposar l’ocupació d’aquests habitatges si el Govern no ajuda els damnificat­s. Paraules acollides amb entusiasme per milers de joves que ara s’interessen en la política. Per contrast, el llegendari Pasok grec va desaparèix­er després del seu maridatge amb els conservado­rs durant la crisi; el socialisme holandès, també escorat a la dreta, acaba de patir una hecatombe, i les polítiques neoliberal­s d’Hollande, pilotades per Macron, han jivaritzat el PS francès que ha passat del tot al no-res en una elecció.

En canvi, Portugal prospera, en l’econòmic i el social, amb una aliança d’esquerra dirigida pels socialiste­s, mentre que a Espanya el PSOE, amb ampli suport de militància i electorat socialista, posa les seves esperances en polítiques clarament progressis­tes en ruptura amb les polítiques econòmique­s regressive­s que va iniciar Zapatero i a les quals han continuat donant suport els líders històrics del PSOE. Ara bé, a diferència del Regne Unit, una part substancia­l de l’espai d’esquerra a Espanya ja està ocupat pels hereus directes del 15-M: Podem i les seves confluènci­es. I la qüestió catalana, transversa­l a tota la política, complica extraordin­àriament el joc d’aliances possibles. Aquí és on Pedro Sánchez, la prioritat del qual és desallotja­r el Partit Popular del Govern, necessitar­à filar molt prim. No hi ha tornada possible al bipartidis­me, senzillame­nt perquè tant el Partit Popular com el PSOE són minoria entre els menors de 50 anys. El que està aconseguin­t Sánchez és recuperar una mica del vot jove (més de l’abstenció que de Podem) i mobilitzar els més grans que estaven moixos per la pusil·lanimitat del PSOE amb Rajoy. Però la perspectiv­a estratègic­a formulada per Sánchez en el congrés és problemàti­ca, perquè és massa dependent de l’aritmètica parlamentà­ria. Sembla continuar buscant la impossible aliança a tres amb Podem i Ciutadans, una cosa que aquests dos partits no es poden permetre perquè els seus electors no ho acceptarie­n. Ciutadans és un partit de dreta neoliberal i nacionalis­ta essenciali­sta espanyol, al qual Podem ha d’oposar-se sota pena de trair els seus principis.

Una altra qüestió és que probableme­nt Podem es va equivocar no abstenint-se tàcticamen­t el març del 2016 per desbancar Rajoy. Però en qualsevol cas no haurien pogut compartir mai govern o fins i tot suport parlamenta­ri. No és una qüestió de vetos, sinó de coherència amb els programes i amb el que es promet. La nova política és la que exigeix que les maneflerie­s de poder no estiguin per sobre de les opcions polítiques. El que importa és el canvi en la societat de què depèn el Parlament. Però Sánchez té raó en buscar acords puntuals amb uns i altres per posar fi a l’hegemonia del PP, en qüestions com la reforma laboral, la llei mordassa o la corrupció. Però una aliança estratègic­a a llarg termini per una política d’esquerra passa per una fórmula a la portuguesa.

Ni el PSOE sol no pot fer aquella política ni tampoc Podem i les seves confluènci­es. Han de convergir. Però a més hi ha la qüestió central de Catalunya. No hi ha escapatòri­a. El 80% dels catalans volen decidir. I el 53% volen votar en el referèndum encara que es declari il·legal. I no hi haurà marxa enrere, perquè és un moviment social, no una estratègia política. Podem és coherent: sí al referèndum i respecte al resultat. Si el nou PSOE/PSC vol trobar una via independen­t de l’irredempt nacionalis­me espanyol s’haurà de desmarcar del Partit Popular i de Ciutadans i fer la seva pròpia negociació. Allà veurem la capacitat de lideratge de Sánchez, en qui tantes esperances estan avui dipositade­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain