La Vanguardia (Català)

La rebel·lió de les faldilles

Els nens d’una escola britànica protesten perquè no es poden posar pantalons curts tot i la calor

- Barcelona

L’estiu acaba d’arribar, però la calor ja fa dies que és intensa. No només a Espanya, on estem habituats als rigors caniculars. També al Regne Unit s’han vist sorpresos per unes temperatur­es inusualmen­t altes tant pel que sol ser habitual en aquesta època de l’any com en general per al clima fresc de les illes britànique­s.

Calor a banda, res nou sota el sol, i la majoria miren de trampejar les suades anant més lleugers de roba. Sabates obertes, màniga curta i pantalons curts o faldilles són part del vestuari habitual així que els termòmetre­s es disparen. Això, esclar, sempre que el codi de vestimenta ho permeti. I de vegades no ho permet.

Normalment, les que més pateixen la rigorosita­t d’un dress code massa estricte solen ser les dones, però amb l’arribada de la calor els homes també pateixen. Això és el que els ha passat, per exemple, als alumnes masculins d’una escola britànica a Exeter, l’Isca Academy, i als conductors –també homes– de l’empresa de transports de la ciutat francesa de Nantes.

L’Isca Academy, a Devon, deixa molt clar, a la seva pàgina web, que els nois han d’anar vestits, sempre, amb pantalons llargs de color gris fosc, juntament amb una camisa blanca i corbata. Els pantalons curts estan estrictame­nt prohibits sota pena que els infractors siguin portats a l’“aula de càstig” en cas d’incomplime­nt. Les noies poden optar pels mateixos pantalons que ells o bé per una faldilla de tartan, de mesures reglamentà­ries, que es pot adquirir a la botiga de l’escola. Si es decideixen per la faldilla, han d’anar amb mitges o mitjons llargs.

Amb l’onada de calor que també afecta el Regne Unit, 50 alumnes d’aquesta escola britànica han considerat un greuge que a les seves companyes se’ls permeti anar amb faldilla i ells no puguin posar-se unes bermudes, encara que siguin del color corporatiu de la institució. Per això els nois han anat a classe amb la mateixa faldilla que les seves companyes, que en molts casos els l’han facilitada com a gest de solidarita­t estudianti­l. “El temps ha estat tan càlid, aquests darrers dies, que ha arribat al punt que el meu fill pateix”, va dir al diari local Devon Line Clare Reeves, la mare d’un estudiant de l’escola. I és que els pares en general s’han mostrat molt comprensiu­s amb l’actitud dels seus fills, d’acord amb els comentaris que han omplert les xarxes socials a favor de la iniciativa.

Però a l’escola no han estat precisamen­t flexibles. “He trucat a l’escola diverses vegades i m’han dit que si hi envio el meu fill amb pantalons curts el portaran a la sala d’aïllament tot el dia, i que si es queda a casa serà una absència no autoritzad­a”, ha dit la mateixa mare.

Al final l’enrenou ha obligat Aimee Mitchel, la directora de l’escola, a publicar un comunicat oficial en què explica que considerar­à la possibilit­at de “fer canvis en el codi de vestimenta més endavant”, perquè el temps càlid s’està convertint en una cosa cada vegada més normal. “Els pantalons curts no són part del nostre uniforme per als nois, i jo no voldria fer cap canvi sense consultar-ho als estudiants i a les seves famílies”, escriu la directora.

Mentrestan­t, Mitchell ha mirt de mostrar-se comprensiv­a i que els estudiants puguin alleujar-se de la calor prescindin­t de la corbata i afluixant-se el botó superior de la camisa a classe. També ha ordenat que, sempre que

Els conductors de Nantes també porten aquesta peça de roba emulant les seves companyes

sigui possible, es traslladin les aules a les zones més fresques de l’edifici.

Però els nois de l’Isca Academy no són els únics que s’han rebel·lat contra la prohibició d’anar amb pantalons curts. A Nantes, i des de dimarts, sis conductors de bus i tramvia treballen amb faldilles negres, la mateixa peçade roba que poden portar les seves companyes. “Durant les onades de calor –a la cabina no hi ha aire condiciona­t– s’arriba a temperatur­es de vora 50 graus”, ha explicat un portaveu sindical a la ràdio francesa France Bleu. De moment l’empresa no ha afluixat. El director ha dit que entén que és dur haver de suportar aquestes temperatur­es, però que només són uns quants dies l’any, i que Nantes tampoc és tan al sud per haver de permetre que els seus xofers vagin amb pantalons curts per combatre la calor.

 ?? TWITTER ?? Els alumnes de l’Isca Academy amb les faldilles de les seves companyes perquè no els deixen anar amb shorts
TWITTER Els alumnes de l’Isca Academy amb les faldilles de les seves companyes perquè no els deixen anar amb shorts
 ?? TWITTER ?? Els treballado­rs del transport de Nantes
TWITTER Els treballado­rs del transport de Nantes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain