La Vanguardia (Català)

Experts i sector social i funerari defensen la col·laboració publicopri­vada com a model d’èxit

El sector funerario destaca la importanci­a de la coordinaci­ón y la planificac­ión en el continuum asistencia­l. La jornada puso de manifi El sector funerari analitza el model publicopri­vat amb els agents socials, econòmics

- IVAN GIMÉNEZ CHUECA

Experts dels àmbits socials, econòmics, assistenci­als i acadèmics van analitzar el model funerari actual de la ciutat de Barcelona en

la Jornada L’abordatge social, polític i econòmic dels serveis socials. El

cas dels serveis funeraris, celebrada aquesta setmana a la Universita­t Pompeu Fabra. A l’acte hi van assistir gairebé un centenar de profession­als procedents dels sectors públic i privat i prestigios­os ponents dels àmbits acadèmic, sanitari, jurídic, sindical, associatiu, del tercer sector, polítiques públiques i deontologi­a.

Després d’aprovar, el 1996, la llei espanyola de liberalitz­ació del sector, el 2011 el consistori va apostar per fer un pas més en la liberalitz­ació reservant-se el monopoli de l’activitat de cementiris i crematoris, i una participac­ió minoritàri­a en la companyia principal de prestació de serveis funeraris amb l’objectiu de participar en les decisions principals, entre les quals hi ha la fixació de preus. Entre els ponents de la jornada hi va haver un consens clar que la liberalitz­ació ha portat una millora notable de la qualitat del servei que s’ha prestat als ciutadans.

AVANTATGES DEL SISTEMA

Josep Ventura, director general d’Áltima, va defensar aquest marc legal dels últims vint anys: “Tant la Generalita­t com els ajuntament­s van establir un model que donava estabilita­t seguretat jurídica”.

Un dels avantatges d’aquesta liberalitz­ació, segons el responsabl­e d’Áltima, ha estat la creació d’una xarxa de 294 tanatoris a Catalunya, que ha permès acostar els serveis funeraris als ciutadans i que es percebin com una prestació de qualitat. Sobre les intencions de l’Ajuntament de Barcelona de remunicipa­litzar el servei, el director general d’Áltima creu que el control de les administra­cions “ha de ser a escala comarcal o autonòmica, superant l’àmbit municipal”. Ventura considera que la realitat és complexa i pot superar l’àmbit d’actuació d’un consistori, “per exemple, en el cas que una persona mori en un municipi però la família vulgui que la vetlla sigui en un altre”.

També va intervenir Juan Jesús Domingo, president de Serveis Funeraris de Barcelona i CEO de Mémora, que va apuntar que “el debat ha de ser sobre si es gestiona bé o malament, no si ha de prevaler allò públic o privat”. De la mateixa manera, va recordar la llarga tradició de col·laboració d’ambdues esferes a Catalunya i que ha donat bons resultats en àmbits com, per exemple, la sanitat i l’educació. Domingo va recordar, a més, que “quan parlem dels serveis funeraris, moltes vegades ens oblidem de la gran quantitat d’actors que també en formen part més enllà del tanatori, com ara hospitals, residèncie­s, assegurado­res, personal sanitari…”.

A la jornada també es va posar de manifest que, malgrat l’apreciació de bon servei que ha comportat la liberalitz­ació, hi ha d’haver un marc legal clar. Lluís Cases, soci del despatx d’advocats Garrigues, va recordar que “al sector ningú defensa una desregulac­ió completa, els empresaris volen unes regles clares i entenen que hi ha d’haver una legislació important”.

REMUNICIPA­LITZACIÓ?

Per a Cases, la qüestió d’una remunicipa­lització del servei a Barcelona “només es justificar­ia si hi hagués un mal funcioname­nt del sector, però no és el cas”. De la mateixa manera, va apuntar que si l’Administra­ció actua com un operador més d’aquests serveis, ho ha de fer en un marc de lliure competènci­a.

Mónica Reig, directora associada del Centre de Governança Pública d’ESADE, es va manifestar, en la seva intervenci­ó, en la línia de Ventura i Cases: “La relació entre el mercat, la societat civil i l’Estat permet fer créixer els països que apliquen aquest model de relació”. Reig també va continuar l’exposició afirmant que “actualment la col·laboració publicopri­vada respon més a objectius fiscals de l’Administra­ció que no pas a buscar una millora en els serveis”. La investigad­ora va argumentar que es tracta d’una realitat que ha de canviar, ja que “cal una visió estratègic­a per aconseguir una col·laboració publicopri­vada adequada”.

En aquest sentit, Reig va continuar amb l’explicació afirmant que “els ciutadans ja no són només un subjecte de drets i deures; el seu rol és actiu, ja que com a contribuen­ts exigeixen una bona administra­ció dels serveis públics i que siguin de qualitat”.

Davant d’aquest nou panorama de més demanda de qualitat per part de la ciutadania, Reig va apuntar que l’obligació de les administra­cions “és buscar les màximes sinergies entre els recursos del sector públic i els del privat”.

El model actual de la ciutat de Barcelona és un referent mundial La despesa funerària a la ciutat registra grans diferèncie­s segons els districtes

 ??  ?? Un momento durante la mesa redonda sobre ‘El continuum asistencia­l’, desde la vida hasta la muerte en la que intervinie­ron Gemma Roces, Francesc Torralba y Josep Planas.
Un momento durante la mesa redonda sobre ‘El continuum asistencia­l’, desde la vida hasta la muerte en la que intervinie­ron Gemma Roces, Francesc Torralba y Josep Planas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain