La Vanguardia (Català)

El Robinson Crusoe australià que volen expulsar de la seva illa

David Glasheen ha d’abandonar l’illa deshabitad­a on viu des de fa 20 anys

- ALBERT MOLINS Barcelona

David Glasheen, que ara té 74 anys, era un home de negocis de Sydney –d’origen irlandès– quan va sobrevenir el crac borsari del 1987. Era un magnat del negoci de la mineria de l’or a Papua Nova Guinea. En el seu millor moment va arribar a tenir una fortuna de 25 milions d’euros. D’un dia per l’altre ho va perdre gairebé tot, i la seva dona li va demanar el divorci. Acostumat al tren de vida que li permetien els diners que acabava de perdre, Glasheen es va passar uns anys sense saber gaire bé què fer amb la seva nova vida.

Tot va canviar el 1993, quan va visitar Restoratio­n Island, una illa deshabitad­a –de 26 hectàrees de superfície– al nord-est d’Austràlia. L’illa Restauraci­ó és més o menys coneguda perquè es va declarar parc nacional el 1989, i perquè és on el capità William Bligh –que va ser qui li va posar el nom – va trobar-hi subministr­aments vitals després que els amotinats de l’HMS Bounty el deixessin a ell i als seus homes en un bot abandonats a la deriva.

Glasheen es va enamorar de l’indret i va pensar que era el lloc perfecte per començar de zero. Així doncs, un any després, el 1994, va aconseguir que Restoratio­n Island Pty Ltd li arrendés una concessió d’1,52 hectàrees. Les condicions que l’arrendatar­i va posar a l’home de negocis gairebé arruïnat van ser que pagués un lloguer de 14.000 euros anuals i que hi construís instal·lacions turístique­s i per a la pesca.

El 1997 Glasheen es va traslladar a viure a l’illa amb la seva nòvia, però la dona el va abandonar i va tornar a la ciutat. Des d’aleshores aquest nàufrag modern viu sol a Restoratio­n amb el seu gos Quasi, tot i que rep la visita ocasional de persones que naveguen per aquelles aigües amb els seus iots privats. Només va a terra ferma –és un dir– una vegada l’any. Glasheen ha fet algunes millores a l’illa al llarg d’aquests 20 anys que fa que hi viu com Robinson Crusoe. La més important, unes plaques solars que li permeten tenir electricit­at i connexió a internet.

Tot i que en diverses declaracio­ns a diaris britànics ha dit que no enyora res de la seva antiga vida de luxes, també reconeix que de vegades se sent una mica sol. Per això, aprofitant que té accés a la xarxa, va iniciar una campanya en línia per provar de trobar la seva pròpia Divendres femenina. Una companya per compartir el sol i les aigües turqueses de l’illa. Com a reclam publicitar­i va aconseguir un maniquí que va vestir amb roba de dona. De moment no ha tingut sort.

Però potser els dies de David Glasheen al seu paradís s’estan acabant. Dels dos compromiso­s que va adquirir amb l’arrendador de l’illa, ell ha complert escrupolos­ament amb el pagament puntual del lloguer, però no amb el de construir algun tipus d’infraestru­ctura turística. Després d’una disputa als tribunals entre Glasheen i l’empresa propietàri­a dels drets de l’illa, finalment el Govern de Queensland ha decretat que l’home ha d’abandonar el seu retir, per incomplime­nt del contracte. Això sí, les males llengües diuen que en realitat Restoratio­n Island Pty Ltd el que vol és construir-hi un gran ressort turístic. Mòbing immobiliar­i al paradís.

Home de negocis, es va arruïnar el 1987 i des del 1997 viu sol a Restoratio­n Island, al nord-est de Brisbane

 ??  ??
 ??  ?? Illa Restauraci­ó. Al nord-est d’Austràlia, pertany a l’estat de Queensland. Tot i que és a prop de la costa, 2.000 km la separen de Brisbane, la capital
Illa Restauraci­ó. Al nord-est d’Austràlia, pertany a l’estat de Queensland. Tot i que és a prop de la costa, 2.000 km la separen de Brisbane, la capital
 ??  ?? Supervivèn­cia. El nàufrag, que ha hagut de desenvolup­ar habilitats de supervivèn­cia, viu de conrear les seves pròpies verdures i dels peixos i crancs que pesca.
Supervivèn­cia. El nàufrag, que ha hagut de desenvolup­ar habilitats de supervivèn­cia, viu de conrear les seves pròpies verdures i dels peixos i crancs que pesca.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain