La Vanguardia (Català)

Girona es postula com a alternativ­a al Prat

Un estudi sobre el futur de l’aeroport conclou que el baixador de l’AVE és clau per ser complement­ari a la terminal barcelonin­a

- BÀRBARA JULBE

L’aeroport del Prat preveu en pocs anys aproximar-se al límit de la seva capacitat màxima, una situació totalment diferent del que passa a Girona que podria ajudar a descongest­ionar la instal·lació barcelonin­a. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ja va advertir que l’aeroport de Vilobí d’Onyar podria assumir el rol de quarta pista quan fos necessari, però faltava corroborar les possibilit­ats de futur de la terminal i afegir arguments a aquesta proposta.

La incògnita ha quedat resolta amb les conclusion­s d’un estudi, dut a terme per la universita­t britànica de Cranfield i encarregat pel Consistori, que determina que l’aeroport gironí pot ser complement­ari al Prat, encara que per això és necessari millorar l’accessibil­itat actual. La clau per superar aquest hàndicap és en la construcci­ó d’una estació de l’AVE al costat de les instal·lacions de Vilobí d’Onyar.

Actualment, segons aquesta anàlisi, 2,52 milions de persones poden arribar a la terminal gironina per agafar un avió en una hora com a màxim, temps que destina un viatger a desplaçar-se i que determina l’elecció d’un aeroport o un altre. “Amb el baixador de l’alta velocitat a la terminal –al qual Foment va donar llum verda l’abril després d’anys d’espera–, aquesta xifra es duplica i assoleix els 5,1 milions de persones”, va detallar ahir Madrenas en la presentaci­ó de l’estudi al Cercle d’Infraestru­ctures. L’AVE fa més curt el trajecte entre Girona i Barcelona i això permet tenir més àrea d’influència i atrapar els residents de la capital catalana.

Per a Madrenas la connexió amb l’alta velocitat serà un “revulsiu” per a l’aeroport de Girona perquè “els quilòmetre­s entre la seva casa i la terminal ja no seran una barrera mental per als passatgers, ara ho és l’estona que triguen fins arribar a la terminal”, va afirmar l’alcaldessa, que va advertir que l’opció de construir la quarta pista del Prat sobre el mar que s’ha plantejat com una de les possibilit­ats per descongest­ionar l’aeroport “no és la idònia per motius com ambientals, socials i econòmics”. En aquest sentit, va afegir que “no tindria sentit podent utilitzar instal·lacions ja existents que tenen capacitat de creixement. Aquest estudi ens demostra que és una opció viable i factible, però que cal construir el baixador. Amb aquest passarem a tenir una massa crítica superior”.

La situació de congestió a la qual ha d’arribar l’aeroport barceloní pot ser una realitat en pocs anys, segons alerta aquesta anàlisi. L’any passat, per les terminals de Barcelona van passar 44,1 milions de passatgers, amb la qual cosa està a tan sols un 14% del que pot absorbir (55 milions de passatgers). Per contra, Girona, actualment rep un 23% dels passatgers que podria arribar a absorbir. El 2016 es va tancar amb 1,6 milions de viatgers i l’aeroport té una capacitat de fins a 7,2 passatgers.

L’estudi, a més, també assenyala que a Catalunya el mercat aeri està “dominat” per les línies de baix cost i les rutes són “de curta distància”, és a dir, a Europa. Finalment, un altre argument que llança l’anàlisi a favor de la complement­arietat de Girona és que tan sols un 7% dels passatgers que passen pel Prat utilitzen aquest aeroport com a hub per a connexions internacio­nals.

El secretari d’Infraestru­ctures de la Generalita­t, Ricard Font, que va participar en la conferènci­a, va posar en relleu la necessitat de l’estació de l’AVE a l’aeroport i va assenyalar que “després d’uns anys negres, tenim el vistiplau del ministre de Foment per posar-lo en marxa. Confiem que aquest 2017 sigui l’any definitiu del projecte i que tinguem el baixador l’any que ve”.

L’alta velocitat permetria que més de 5 milions de persones arribessin a l’aeroport en menys d’una hora

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU ?? L’aeroport de Vilobí d’Onyar va rebre l’any passat 1,6 milions de passatgers
PERE DURAN / NORD MEDIA / ARXIU L’aeroport de Vilobí d’Onyar va rebre l’any passat 1,6 milions de passatgers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain