La Vanguardia (Català)

Messi, lliure per mig milió

La Fiscalia accepta substituir la pena de 21 mesos de presó pel pagament d’una multa

- JOSÉ MARÍA BRUNET LES DERIVACION­S

Messi evitarà la presó. Era gairebé un fet, però calia que es ratifiqués oficialmen­t. Al jugador blaugrana el va condemnar l’Audiència de Barcelona a 21 mesos de presó per tres delictes fiscals, i el Suprem va rebutjar el seu recurs el maig passat. La condemna, per tant, era ja ferma. I entrava en fase d’execució. Per això, l’Audiència ha consultat les parts, i la novetat rellevant que hi ha hagut ara és que la Fiscalia ha informat a favor que Messi pugui substituir aquests 21 mesos de presó pel pagament d’una multa de 510.000 euros.

Veient la posició de la Fiscalia, no sembla que hi hagi d’haver cap més complicaci­ó. El que sí que és cert és que calia aclarir qualsevol dubte, perquè la Fiscalia ha seguit una estratègia summament vacil·lant en el procés contra el davanter blaugrana.

En primera instància, a Barcelona, els fiscals no van acusar Messi. Des de la Fiscalia General de l’Estat i la del Suprem sempre es va creure que calia actuar contra l’astre argentí, però els fiscals de Barcelona van defensar la tesi que no hi havia delicte, i se’ls va deixar actuar.

Bé és cert que les instàncies superiors de la Fiscalia no van insistir ni van voler donar l’ordre contrària perquè treballave­n amb xarxa. Per què? Perquè si els fiscals de Barcelona no formulaven cap acusació, tampoc no passava res irreversib­le, ja que qui sí que estava actuant contra el jugador era l’Advocacia de l’Estat, que actua en aquests processos en defensa dels interessos d’Hisenda. En altres paraules, no era imprescind­ible llançar dos míssils contra Messi, perquè ja n’hi havia un amb prou potència apuntant cap al davanter blaugrana.

Ara que és ferma la condemna de Messi per la recent sentència del Suprem, el que calia decidir és com executar les penes imposades. I la sortida proposada i compartida per la Fiscalia és el pagament d’aquesta multa. A Messi li convé pagar de cop la sanció, perquè d’aquesta manera es considera que la condemna ja està complerta i comença a córrer abans el termini de cancel·lació dels antecedent­s penals.

És habitual que la Fiscalia manifesti la seva conformita­t a aquesta mena de substituci­ons de la pena. Entre altres raons, perquè per aquest camí ajuda a fer pujar la recaptació de les arques públiques. En aquest cas, els 510.000 euros suposarien la substituci­ó de la pena del davanter blaugrana i la que li va ser imposada al seu pare, condemnat en el mateix procés.

Formalment, la Fiscalia accepta aquesta fórmula i suspendre la pena de Messi i el seu pare perquè es tracta de “delinqüent­s primaris” –precisamen­t sense antecedent­s penals– i perquè tots dos van acceptar pagar a Hisenda els 4,1 milions que se’ls reclamaven com a suma defraudada. En aquest moment no deuen, per tant, cap quantitat en concepte de responsabi­litat civil.

Alhora, continuen els paral·lelismes amb el cas Ronaldo, encara que està en una fase molt diferent, encara molt embrionàri­a. Els seus advocats confien a posar de manifest esquerdes a Hisenda. És probable que la jutgessa faci declarar les dues inspectore­s que van intervenir en la investigac­ió. El que vol la defensa és trobar contradicc­ions entre els tècnics d’Hisenda, i explotar-les en benefici del davanter madridista.

Si Messi paga de cop ja haurà complert la pena i no anirà a la presó, tret que cometés un altre delicte

Els advocats de Ronaldo volen que declarin les inspectore­s d’Hisenda que el van investigar

 ?? JOSEP LAGO / AFP ?? Uns aficionats es fotografie­n a Barcelona davant d’un grafiti amb la imatge de Messi
JOSEP LAGO / AFP Uns aficionats es fotografie­n a Barcelona davant d’un grafiti amb la imatge de Messi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain