La Vanguardia (Català)

Palens torna amb l’acetat

- MAR GALTÉS

La història del noi que fabricava ulleres de fusta al seu garatge del Maresme va transcendi­r a la pròpia marca, Palens, creada per Òscar Palencia a finals del 2012. Va començar amb la idea de fabricar “quatre ulleres de fusta” mentre estudiava Treball Social. “Em va semblar innovador. Però no hauria imaginat mai el que va passar després: el producte va esclatar, vam crear una moda, van sorgir molts competidor­s”. El 2015 Palens va facturar 1,1 milions d’euros, estava en 350 punts de venda (òptiques) a Espanya i 200 a Europa. L’empresa es va traslladar a una nau industrial a Cabrera de Mar, el 2015 va fabricar 24.000 unitats (en temporada alta, 150 ulleres al dia). “Anava a fires internacio­nals, tenia 9 empleats fixos i uns 10 col·laboradors”.

Però “de seguida vaig veure que les ulleres de fusta eren una moda que passaria, i vaig començar a investigar nous materials”, diu Palencia. Ha desenvolup­at un material creat a partir de teixit premsat, utilitzant restes de denim dels fabricants de fast fashion de Mataró. Palens ha començat testejant la venda de les ulleres de denim per internet, i ara comencen a arribar a les òptiques.

Però la gran aposta de Palencia és recuperar la fabricació d’acetat de cel·lulosa (les muntures “de pasta”). “Ja no en queda cap fabricant a Espanya, només algun a França, Itàlia i Alemanya. El gruix es fa a la Xina. A Shenzhen fan bon producte, però ja no és barat. Té sentit recuperar la producció aquí”.

Palencia explica que ha invertit 200.000 euros en maquinària, i fa un parell d’anys que investiga el material: l’acetat es ven en planxes i cal tallar-lo, unir-lo per fer laminacion­s i combinacio­ns de colors... “No m’imaginava que seria tan difícil. No té res a veure amb les ulleres d’injecció de plàstic que inunden el mercat i que costen 1 euro a la Xina”. Palencia té com a aliat i mentor Josep Pellicer, reconegut expert del sector (i pare del fundador d’Etnia, la marca d’ulleres de Barcelona més reconeguda internacio­nalment). Al setembre surten les primeres muntures de vista Palens d’acetat.

Ara Palens són quatre treballado­rs fixos i alguns col·laboradors. “Ja podem fabricar una ullera cada 4 minuts. Comencem amb la nostra marca, però podem oferir capacitat de producció a tercers”.

“Per molt que tinguis una marca, necessites que el producte sigui bo. I volem ser una referència de producte fet aquí, amb bona qualitat i preu”. A Palencia el que li agrada és el producte i la fabricació i la indústria. Per això s’ha aliat amb Raül Costa (procedent de PwC, Fibanc, Nuclio) per al desenvolup­ament del negoci. “Comencem l’expansió per les òptiques a nivell nacional”, diu Costa, que també ha impulsat una edició limitada de rellotges de fusta: “Desenvolup­arem Palens com a marca de qualitat feta a Barcelona, artesanal amb base industrial”. La idea és centrar-se en el producte i allunyar-se de les marques basades només en el màrqueting.

Després de facturar 1,1 milions el 2015, investiga materials i ha invertit 200.000 euros en maquinària

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Moda. Òscar Palencia i Raül Costa han creat ulleres de denim abans
de llançar la seva aposta de fabricació
d’acetat
LLIBERT TEIXIDÓ Moda. Òscar Palencia i Raül Costa han creat ulleres de denim abans de llançar la seva aposta de fabricació d’acetat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain