La Vanguardia (Català)

Barcelona inicia el seu estiu més turístic.

Les imprudènci­es i accidents durant la revetlla provoquen 271 ferits, 38 dels quals per traumatism­es i amputacion­s

- Redacció

Les platges barcelonin­es van viure en poques hores la revetlla de Sant Joan i l’afluència de banyistes el primer dia festiu d’un estiu dominat pel debat sobre el turisme i les seves repercussi­ons.

Els bombers van sufocar 589 incendis, la majoria de contenidor­s i mobiliari urbà

Un total de 271 persones, 124 de les quals menors d’edat, van acabar la revetlla de Sant Joan a l’hospital o al CAP. La majoria per cremades lleus, tot i que es van registrar també 23 casos greus. A més, 36 persones hi van ingressar per traumatism­es o amputacion­s i 42 per lesions oculars. La crida a la prudència per les altes temperatur­es i l’ús massiu de material pirotècnic no ha evitat que el nombre d’incendis s’hagi incrementa­t aquest any, passant dels 524 del Sant Joan del 2016 als 589 d’aquesta revetlla. Els dos més grans van ser a Sitges (3,5 hectàrees) i a Bonastre (2 hectàrees), en què els bombers continuave­n treballant ahir al matí.

Les imprudènci­es manipulant petards i els accidents fortuïts van acabar amb 271 persones ateses en hospitals i ambulatori­s, 23 de les quals amb ferides de gravetat. Entre els casos atesos hi havia 62 nens menors d’onze anys i 62 més d’entre 11 i 17 anys. La majoria de casos (207) es van registrar a les comarques de Barcelona; vint a Tarragona; dinou a Girona; sis a les Terres de l’Ebre, i tres a Lleida.

En total, al llarg de la nit el Sistema d’Emergèncie­s Mèdiques (SEM) va haver d’atendre 247 persones, 125 per intoxicaci­ons, 52 per agressions, 37 per accidents de trànsit i 33 per cremades.

El fet de tirar petards en contenidor­s i escombrari­es i, en nombroses ocasions, el consegüent incendi va provocar la majoria de sortides dels bombers durant la nit. En total, 727 trucades de les 5.206 que va rebre el telèfon d’emergèncie­s 112 van ser per aquesta raó, seguit per les fogueres a la via pública, focs en solars i també en arbres.

La major part dels serveis que van fer els bombers (1.291 en total) es van registrar entre les onze i la mitjanit, moment àlgid de la festa pirotècnic­a, però l’incivisme i altres incidents derivats de les revetlles com ara sorolls, baralles o borratxere­s en espais públics van generar un total de 720 trucades (un 13,8%) i els Mossos d’Esquadra van detenir durant la nit de Sant Joan tretze persones per incidents vinculats a la celebració com ara agressions, lesions i robatoris.

Després de la massiva operació sortida de Barcelona durant divendres a la tarda, amb cues a l’autopista de fins a 36 quilòmetre­s en direcció a Girona i gairebé 20 en direcció a Tarragona, la revetlla va acabar sense cap accident mortal. Els Mossos van desplegar 73 controls d’alcoholèmi­a i droga a les carreteres catalanes i, de les 3.232 proves que es van fer, 257 van donar positives per alcohol, cosa que va generar 245 denúncies per via administra­tiva i dotze, els casos més greus, per via penal. Els Mossos també van fer 42 tests de drogues, 30 dels quals van donar positiu.

A Barcelona, unes 59.000 persones van celebrar Sant Joan a les platges. La Guàrdia Urbana va decomissar en aquesta zona un total de 7.615 llaunes que es venien il·legalment. De matinada, a partir de les sis, els equips de neteja van començar a treballar i van recollir 19 tones de residus. Segons va informar l’Ajuntament, a partir de les 9.40 hores totes les platges ja estaven a punt i obertes per als banyistes.

Protecció Civil va reiterar ahir que el risc d’incendi continua sent aquests dies “molt alt” i va demanar als ciutadans la seva col·laboració activa per evitar conductes de risc com ara tirar petards a prop de zones agrícoles o forestals o llançar cigarretes des del cotxe.

 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL
 ?? XAVIER GÓMEZ ?? A les platges de Barcelona es van concentrar gairebé 60.000 persones per celebrar la revetlla
XAVIER GÓMEZ A les platges de Barcelona es van concentrar gairebé 60.000 persones per celebrar la revetlla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain