La Vanguardia (Català)

“Cal pensar en l’endemà de l’1-O”

Junqueras avisa el Govern de Rajoy: “Les decisions que prenguin també van en contra d’un mateix” “No som aquí per protegir-nos d’inhabilita­cions, no ens deixarem condiciona­r”

- ORIOL JUNQUERAS, vicepresid­ent de la Generalita­t

El vicepresid­ent de la Generalita­t és l’encarregat formal de l’organitzac­ió del referèndum compromès pel Govern, però es manté impertèrri­t davant els obstacles que se li plantegen que s’hauran de superar. Oriol Junqueras rep La

Vanguardia al seu despatx un cop ha anunciat que el president i ell mateix donaran tots els detalls de la consulta en un acte el pròxim 4 de juliol i que es posarà en marxa una campanya informativ­a. Recupera la frase que va fer fortuna fa uns mesos, “El junquerism­e és amor”, per esquivar possibles conflictes amb els seus socis i desitja “el millor” al Govern espanyol, “com a qualsevol Estat veí”.

Tenim data i pregunta de referèndum, però fins ara només sabem que volen que s’assembli a una convocatòr­ia electoral. Els detalls els tindran el dia 4, però efectivame­nt la pretensió és que el referèndum es faci amb unes condicions semblants a unes eleccions. És la manera d’oferir garanties democràtiq­ues i seguir les recomanaci­ons de la comunitat internacio­nal.

També és recomanabl­e pactar amb l’Estat.

És ben sabut que el Govern espanyol hi posa tota mena de dificultat­s, però també ho és el nostre compromís de fer el referèndum, així que cobrirem les possibles mancances que es derivin de les accions de guerra bruta, per abús de dret que el Govern espanyol fa i farà en el futur.

Anem a pams: si els ajuntament­s del PSC no volen cedir locals municipals, què farà el Govern? Confiem que la mateixa voluntat ciutadana que s’expressa de forma tan clara a les enquestes dient de manera extramajor­itària que vol un referèndum ajudarà a fer que, si algun municipi té cap dubte, aquest es resolgui favorablem­ent.

I si no és així?

Volem que el referèndum es pugui celebrar als col·legis electorals habituals, però si això no és possible, el Govern mirarà que es pugui votar en el lloc més proper d’on sigui habitual.

Volen protegir els funcionari­s en l’organitzac­ió, però un referèndum amb voluntaris s’assembla al 9-N. La llei no obliga que siguin funcionari­s, així que complirem amb normalitat el que passa habitualme­nt. No s’ha obligat mai cap funcionari a fer res en contra de la seva voluntat. No es farà ara.

Tampoc no podran obligar ningú a participar a les meses electorals. No tenim cap intenció d’obligar a ningú a fer res que vagi en contra de la seva voluntat.

Com es compraran les urnes?

Seguirem els procedimen­ts habituals, sabent que l’Estat utilitza totes les eines que té a l’abast per impedir-ho. El que farem serà adaptar-nos-hi.

Què creu que pot fer el Govern espanyol per aturar el referèndum? Una part dels aparells de l’Estat farà servir la guerra bruta de forma sistemàtic­a contra els ciutadans d’aquest país.

Com per exemple?

Hem vist i hem sentit el govern esdre’ns panyol conspirar en contra de la veritat, per aixecar proves falses. Ho hem sentit en veu d’un ministre del govern i d’un suposat responsabl­e de la lluita antifrau. Hem sentit testimonis en comissions d’investigac­ió explicant que unitats policials tenien una veritable obsessió contra ERC, que l’Estat ordena als fiscals que presentin querelles contra decisions que són legals, fan tota mena d’amenaces contra les persones...

En un escenari de conflicte, el Govern fixarà línies vermelles per fer el referèndum? La nostra feina és intentar donar les màximes garanties i estem convençuts que podem fer-ho malgrat les dificultat­s que ens posen cada dia.

Hi haurà, per exemple, mínims de participac­ió per donarli validesa? Treballem amb la voluntat que sigui un èxit de participac­ió i pensem que aquest èxit és possible.

No hi ha alternativ­a al xoc?

Al contrari, el que volem és enten- i arribar a acords amb tothom. Però constatem que el Govern espanyol no en vol parlar. Nosaltres no hi renunciem, però ens sembla que el diàleg més important és el que protagonit­zen els ciutadans i en democràcia s’expressa amb el vot. Nosaltres el que volem és servir la dignitat democràtic­a dels ciutadans.

Però no hi ha gens de diàleg? Cada dia veiem com el Govern espanyol, més enllà del referèndum, posa tota mena de dificultat­s i traves al benestar dels catalans. Ens assenyalen quines són les seves prioritats i no coincideix­en amb les nostres. Ens ho recorden quan obliguen el TC a suspendre mesures per lluitar contra la pobresa energètica o no es convoca la Junta de Seguretat. Tenen una actitud molt irresponsa­ble.

Així, podem veure el Govern i mig Parlament inhabilita­ts?

El que han d’entendre és que això no canviaria res.

Com ho afronta?

Soc una persona que en aquests moments es dedica a la política en lloc de fer classes perquè tinc un compromís amb la ciutadania d’aquest país fruit d’un programa electoral i de la ideologia d’ERC. El nostre compromís va més enllà de les amenaces i decisions del Govern espanyol, la Fiscalia o els tribunals.

No faran cas del TC?

No som aquí per protegir-nos

“Confiem que la majoria partidària del referèndum ajudi a qui tingui dubtes”

“Farem el procedimen­t habitual; si l’Estat prova d’impedir-ho, ens adaptarem”

“No som aquí per protegir-nos d’una inhabilita­ció; no ens deixarem condiciona­r”

“Han de ser conscients que les decisions que prenguin també van en contra d’un mateix”

d’una inhabilita­ció o suspensió del Constituci­onal, per cert amb una llei qüestionad­a pel mateix tribunal i la Comissió de Venècia. No s’ha vist enlloc que un òrgan judicial de designació política pugui privar els ciutadans del representa­nts que han triat. No ens podem deixar condiciona­r per decisions profundíss­imament injustes que pot impulsar el Govern espanyol.

A vostè se li atribuïa una certa complicita­t amb Soraya Sáenz de Santamaría i els ministres Montoro i Guindos... Fins i tot amb el ministre d’Exterior de l’època, José Manuel García Margallo...

Ha servit de res?

Intentem ser persones molt respectuos­es i educades, i això és compatible amb el fet de ser conseqüent­s amb els nostres principis i el mandat que tenim amb la ciutadania. Malauradam­ent, els fets han demostrat que la bona educació no és suficient per aconseguir que el Govern espanyol canviï d’actitud quan actua contra els ciutadans de Catalunya.

Com pot ser ara la relació entre governs?

És compatible ser sempre educats i recordar quin és el nostre compromís. Hi ha una màxima que seguim: suaviter in modo fortiter in re.

El referèndum ha fet perdre oportunita­ts en altres terrenys de negociació? El que hauríem de fer les institucio­ns és treballar per afrontar de la millor manera els reptes que tenim al davant.

L’economia va bé, malgrat tot?

Sí, però, per exemple, la pujada dels tipus d’interès serà un cop molt fort per a les administra­cions que tenen un alt nivell d’endeutamen­t com l’Estat espanyol. Quan plantejo aquest tipus de qüestions no he aconseguit mai trobar una resposta sobre com s’afronta això. És a dir, quan nosaltres insistim en el fet que ens cal un creixement econòmic que redistribu­eixi riquesa i augmenti la musculatur­a fiscal no ens sentim prou acompanyat­s o més sols del que les necessitat­s dels ciutadans farien recomanabl­e.

Algú pensa en el 2 d’octubre?

Passi el que passi el dia 1, cal pensar en l’endemà. Tothom ha de tenir interès per actuar de la manera més responsabl­e possible, conscient de les reputacion­s creuades de totes les institucio­ns i que les decisions que es prenguin en contra d’algú es prenen en contra d’un mateix.

En tots els escenaris?

Sí, no ens cansarem mai de fer crides a la responsabi­litat.

Es poden veure afectats projectes d’àmbit europeu com aconseguir ser seu de l’Agència del Medicament? Estem convençuts que el fet que vingui a Barcelona és una enorme oportunita­t per a la ciutat i Catalunya, però també per a Espanya i les economies del nostre entorn. Si el Govern espanyol no ho defensés s’estaria perjudican­t a ell mateix. Si algú desitja que als seus proveïdors i clients les coses els vagin malament té una actitud molt poc responsabl­e.

En les pròximes setmanes s’ha d’impulsar la reforma del finançamen­t i Catalunya no hi participa directamen­t... Els governs espanyols mai han complert amb els acords que hi havia. L’experiènci­a ens ensenya que participar en una negociació d’aquest tipus no serveix de res perquè la resposta sempre és no, i si en algun cas és una mica sí, tampoc no compleixen. Tenim unes prioritats que són absolutame­nt diferents, com assumir la plena responsabi­litat dels nostres esforços en l’àmbit fiscal.

Però continuen fent propostes per fer servir el FLA, com ara rescatar l’eix Transversa­l. El Parlament de Catalunya ens ha mandatat que valorem les finestres de sortida d’aquest tipus de contracte, i això fem. Entenem que algunes de les propostes que se’n poden derivar són bones per a tothom. Per a les empreses, per a l’Estat que veuria com disminueix el pes del deute, per als contribuen­ts catalans... Pensem que està bé plantejar-ho i que cadascú prengui les decisions oportunes.

I al mateix temps volen deixar la tutela del FLA.

Considerem que finançar-nos als mercats oberts és bo per a tothom. El que ens agradaria és tenir la mínima dependènci­a possible amb els recursos.

L’Agència Tributaria Catalana estarà a punt al setembre per recaptar i gestionar els impostos propis i cedits; demanaran als contribuen­ts que tributin a la hisenda catalana? Arribarà un moment que els ciutadans decidiran què volen per al futur, com es volen organitzar, i es diran a ells mateixos com es desgrana aquesta realitat. La nostra feina és preparar-nos per a tots els reptes que volen assumir els ciutadans.

La sentència del cas Palau se sabrà després de l’estiu. Si hi ha condemna a CDC, Artur Mas hauria d’assumir alguna responsabi­litat política? No opinem sobre altres formacions polítiques, però en aquest terreny tothom sap quina és la nostra trajectòri­a, afortunada­ment molt neta. Estem convençuts que tothom s’esforça per treballar en aquesta direcció, i si hi ha una decisió judicial, el que esperem és que tothom assumeixi les responsabi­litats que se’n derivin. Sempre hem sigut molt exigents i ens sembla que cal ser-ho.

Una imputació obliga a abandonar un càrrec?

El millor dels discursos són els fets; els nostres parlen per ells mateixos. Per nosaltres és una prioritat demostrar el màxim compromís en la lluita contra la corrupció i esvair qualsevol dubte que hi pugui haver.

EL FINANÇAMEN­T AUTONÒMIC “L’experiènci­a ens diu que una negociació així no serveix per a res; l’Estat mai no compleix”

“Si hi ha una condemna a CDC, esperem que tothom assumeixi les seves responsabi­litats”

 ??  ??
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? De fora cap endins El vicepresid­ent Junqueras va ser fotografia­t des de la barana exterior del seu despatx a la sisena planta de la seu de la Conselleri­a d’Economia, a la rambla de Catalunya. Les façanes de l’edifici del davant es reflecteix­en al vidre
PEDRO MADUEÑO De fora cap endins El vicepresid­ent Junqueras va ser fotografia­t des de la barana exterior del seu despatx a la sisena planta de la seu de la Conselleri­a d’Economia, a la rambla de Catalunya. Les façanes de l’edifici del davant es reflecteix­en al vidre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain