La Vanguardia (Català)

Chen Zhenggao

Els equips de rescat xifren en almenys 120 les persones desaparegu­des

- ISIDRE AMBRÓS

MINISTRE D’HABITATGE XINÈS El Ministeri d’Habitatge i Desenvolup­ament Rural xinès, que dirigeix Chen, no va prendre les mesures necessàrie­s per reforçar el terreny després del terratrèmo­l del 2008 a Sichuan. Una allau de pedres hi ha sepultat ara un poble sencer.

Els desastres naturals van castigar ahir un cop més la província xinesa de Sichuan, que el maig del 2008 va viure un històric terratrèmo­l que va posar fi a 87.000 vides. Una esllavissa­da de terra i roques, provocada per les fortes pluges dels últims dies, va abatre’s a primera hora del matí sobre el poble de Xinmo. Les cases van quedar esfondrade­s, i els habitants, sepultats. Ahir a la nit els equips de rescat encara intentaven trobar alguns superviven­ts entre les 120 persones que es calculen que han desaparegu­t com a conseqüènc­ia de la catàstrofe.

El poble de Xinmo està situat al comtat de Mao. Es tracta d’una zona muntanyosa del nord de la província de Sichuan. Ahir Xinmo va quedar enterrat pràcticame­nt per complert quan, poc abans de la sis del matí, hora local, es va veure arrasat per 18 milions de metres cúbics de terra i roques que van lliscar des de dalt de la muntanya.

L’allau de pedres va caure des d’una altura de 1.600 metres i es va emportar tot el que va trobar en una àrea de gairebé tres quilòmetre­s quadrats, segons l’agència xina Xinhua.

El primer balanç provisiona­l que es va donar a conèixer ahir a la nit revelava la magnitud de la tragèdia. Les autoritats locals van informar que s’havien recuperat els cossos sense vida de sis persones, però que n’hi havia 120 més de desaparegu­des. Un total de 62 cases i un hotel van quedar destruïdes per l’allau.

De moment, els equips de socors només havien pogut rescatar amb vida una família, amb un nadó de 38 dies, i intentaven treure amb vida el fill gran.

Les tasques de rescat, tot i això, avançaven amb molta lentitud, malgrat els nombrosos efectius enviats per les autoritats. “Ara per ara només podem fem servir les mans i algunes eines senzilles, com les pales de cavar”, va explicar Wang Yongbo, responsabl­e local de les tasques de rescat a la

Estem davant de la pitjor catàstrofe a Sichuan des del sisme del 2008, en què van morir 87.000 persones

cadena oficial de televisió CCTV, davant la impossibil­itat que les excavadore­s poguessin arribar a la zona afectada, perquè la carretera d’accés va quedar bloquejada per l’allau de pedres i terra que va caure des de la muntanya.

Nombroses excavadore­s i uns 150 vehicles de rescat estaven a l’espera de poder accedir a la zona sinistrada, on al voltant de 2.000 persones, entre bombers, militars i policies, intentaven desbrossar la zona per intentar trobar superviven­ts.

Les autoritats tècniques van atribuir la catàstrofe a les fortes pluges dels últims dies i a la inestable estructura de les muntanyes després del fort sisme del 2008, ja que el comtat de Mao està situat al costat del de Wenchuan, on es va situar l’epicentre d’aquest terratrèmo­l, que va posar fi a 87.000 vides. “Després del sisme, el massís ha quedat molt debilitat. En aquestes condicions, fins i tot una pluja feble pot provocar aquesta tragèdia”, va dir a la televisió CCTV Tao Jia, director de l’oficina local de meteorolog­ia.

Wang Yongbo també va qualificar els fets les càmeres de televisió com “la pitjor catàstrofe que s’ha produït aquí [a Sichuan] des del sisme de Wenchuan fa nou anys”.

 ??  ??
 ?? CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS ?? Els serveis de rescat busquen possibles superviven­ts sota les roques
CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS Els serveis de rescat busquen possibles superviven­ts sota les roques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain