La Vanguardia (Català)

Revestimen­t letal

Almenys 27 blocs municipals a tot el país tenen un revestimen­t inflamable

-

Després de veure’s obligat a demanar perdó per la seva reacció arran del fatal incendi a la torre Grenfell, on van morir 79 persones, el Govern britànic ordena evacuar milers de veïns que viuen en blocs de construcci­ó similar.

Redacció i agències

Després de veure’s obligat a demanar perdó per la seva reacció després del fatal incendi a la torre Grenfell, on van morir 79 persones, el Govern britànic no vol que la imatge del gratacel en flames es converteix­i en un fantasma que el persegueix­i durant la resta del seu fràgil mandat. Potser és per això que l’Executiu de Theresa May ha posat fil a l’agulla per demostrar que el risc que afronten els milers de veïns de blocs amb revestimen­ts igual de perillosos que el de Grenfell és una preocupaci­ó prioritàri­a.

Després de l’anunci per part del Ministeri de Comunitats que almenys 27 edificis de propietat municipal a tot el Regne Unit (en llocs com Londres, Manchester, Plymouth i Portsmouth) tenen un revestimen­t inflamable i un sistema d’aïllament semblant al de la torre Grenfell, i, per tant, no compleixen amb els mínims de seguretat antiincend­is, ara les autoritats locals s’han posat en marxa. Les primeres a fer un pas han estat les de Camden, que han posat en marxa un complicat pla d’evacuació de gairebé 4.000 persones, els residents de quatre enormes torres de blocs de pisos al nord de Londres.

“Sé que molts veïns estan enfadats i tristos, però vull ser clara: l’Ajuntament de Camden ha actuat per protegir-los”, va declarar la líder d’aquest districte, Georgia Gould. “La torre Grenfell ho ha canviat tot, i quan els nostres blocs eren insegurs per viure, hem actuat”.

També va valorar l’acció la premier, Theresa May, que va prometre que hi haurà tantes evacuacion­s com sigui necessari i que el seu Govern farà “el que faci falta” per assegurar que els desallotja­ts tinguin un lloc on quedar-se.

Així doncs, en plena nit de divendres, els residents de quatre edificis d’uns 650 apartament­s –molts de protecció oficial– es van veure forçats a abandonar precipitad­ament les seves cases. Els responsabl­es municipals van anar porta per porta avisant-los. Alguns veïns no havien rebut cap avís previ, tot i que els inspectors van estar tres dies avaluant la seguretat dels edificis, i fins i tot es van assabentar que havien de deixar els seus pisos per televisió. Segons van informar les autoritats de Camden, els blocs no han superat l’examen de seguretat, i no només pel revestimen­t inflamable, sinó també per problemes a les portes de sortida d’emergència i en l’aïllament de les canonades del gas. Els blocs van ser remodelats entre el 2006 i el 2009 per la mateixa empresa, Rydon, que va supervisar les obres a la incendiada torre Grenfell.

Les famílies –algunes amb gent gran o nens molt petits– van sortir en plena nit amb maletes amb el necessari per a entre dos i quatre setmanes, el que trigaran les obres. Renee Williams, de 90 anys, que ha viscut a la torre Taplow –un dels edificis desallotja­ts– des del 1968, va criticar a través de l’Associació de Premsa Britànica: “Cap encarregat no va venir per explicar-nos què estava passant. Ho he vist a la televisió. És increïble. Entenc que és per la nostra seguretat, però no poden demanar-nos que marxem amb tan poca antelació”, va protestar.

Els treballado­rs del Consistori els van portar fins a un gimnàs proper i a altres llocs d’acollida, on van passar la nit en matalassos inflables. Abans d’entrar els preguntave­n si no tenien cap altre lloc on anar. D’altres van anar a hotels o van decidir allotjar-se en cases de familiars. Tot i això, alguns, com Carl McDowell, van veure desproporc­ionat el desallotja­ment. El jove diu que va donar un cop d’ull als matalassos i va decidir tornar al seu llit. En total, unes 86 persones es van negar a abandonar l’edifici, la seguretat del qual ara és responsabi­litat dels bombers. El caos va aparèixer fins i tot amb les mascotes: els encarregat­s els van demanar que de moment les deixessin als perillosos blocs inflamable­s, però molts van decidir no obeir i endur-se-les.

Les autoritats de Camden han informat que el material del revestimen­t serà substituït per un altre que no sigui inflamable. A la torre Grenfell, incendiada per una nevera en mal estat, aquest canvi a les obres originals amb prou feines hauria suposat 6.000 euros de cost addicional. Scotland Yard es planteja presentar càrrecs d’homicidi contra una sèrie d’empreses que podrien ser responsabl­es de la tragèdia.

May diu que hi haurà tantes evacuacion­s com sigui necessari i promet un sostre als desallotja­ts

 ?? HANNAH MCKAY / REUTERS ?? Els veïns de la torre Taplow, a Camden, van haver d’abandonar casa seva en plena nit amb tot el que van poder agafar
HANNAH MCKAY / REUTERS Els veïns de la torre Taplow, a Camden, van haver d’abandonar casa seva en plena nit amb tot el que van poder agafar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain