La Vanguardia (Català)

Canvi de cromos

La relació entre Sánchez i Rivera s’ha refredat molt després del seu pacte el 2016

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Les relacions entre Pedro Sánchez i Albert Rivera s’han refredat des del seu pacte fallit del 2016.

Finals de febrer del 2016. Després d’una intensa negociació, PSOE i Ciutadans van escollir per presentar el seu acord de govern, que pretenia desbancar el PP –Mariano Rajoy passava per hores baixes i a Génova 13 es tornava a sentir el soroll de sabres successori­s–, creant un espai polític de centre esquerra, una sala del Congrés plena de simbolisme: en una de les seves parets, el quadre El abrazo, de Juan Genovés, icona de la reconcilia­ció entre espanyols que va suposar la Transició.

En aquella jornada, qualificad­a pels dos partits d’històrica, Sánchez i Rivera van exhibir gestos d’una complicita­t personal i política de la qual avui, un any i mig després, gairebé no en queda rastre.

El fracàs del debat d’investidur­a de Sánchez, la posterior campanya electoral –on el socialista i el liberal no van evitar el cos a cos– i l’aliança firmada per Rajoy i Rivera el mes d’agost del 2016 van acabar per diluir qualsevol complicita­t entre els dos dirigents després del batejat com a “pacte de l’abraçada”. Així mateix, l’etapa d’interinatg­e del grup socialista al Congrés, quan Sánchez va deixar la secretaria general per preparar l’estratègia per reconqueri­r Ferraz, va fer el mateix amb els ponts de diàleg que s’havien creat entre els equips negociador­s de PSOE i Cs.

“Van ser uns mesos difícils, ens vam quedar en molts casos sense interlocuc­ió per la situació de guerra civil que vivia el PSOE”, recorda un diputat taronja.

L’encara portaveu parlamenta­ri socialista, Anonio Herando, avui en l’ostracisme, va ser un dels dirigents que va exercir un paper clau en l’acord amb Cs, conservant oberts els cursos de diàleg com a lampista d’urgència entre els dos grups parlamenta­ris i també entre la direcció de Cs i la gestora socialista de Javier Fernández.

Un ràpid refredamen­t entre dos líders polítics que un dia es van confabular per governar Espanya que marcarà la reunió que Rivera i Sánchez mantindran aquest dimecres al Congrés. A Cs es mostren molt escèptics sobre les possibilit­ats que es forgi aquesta majoria alternativ­a amb la qual sí que somien Sánchez i Pablo Iglesias.

Una opció de pacte que, si no hi ha una hecatombe al Govern del PP per la corrupció, la direcció liberal qualifica de remota.

“Molt haurien de canviar les coses, la legislatur­a ja està en marxa, hi ha un govern estable, amb els pressupost­os aprovats, i amb el conflicte sobre Catalunya entrant en les seves hores decisives”, reflexiona un dirigent de Cs. I, sens dubte, mai amb Podem al mateix vaixell, el partit amb el qual Cs es disputa, aferrissat, el vot més jove i urbà.

“Pedro Sánchez té un projecte per carregar-se Podem, Pablo Iglesias té el seu per carregar-se el PSOE, però cap no té un projecte per a Espanya”, assenyala el portaveu de Cs, Fernando de Páramo.

“Sánchez necessita fer soroll perquè no és al Congrés, deixar-se veure alimentant la possibilit­at d’una aliança anti PP i tornar a l’escenari de la moció de censura, però nosaltres no entrarem en aquest joc”, reflexiona un diputat Cs.

En el que sí que es mostra obert el partit liberal, tal com li va comunicar Rivera a Sánchez en una breu conversa telefònica la setmana passada, és a arribar a acords puntuals per impulsar al Congrés algunes de les mesures de l’acord de govern que van segellar els dos partits, en matèria social i econòmica.

Una manera amb la qual Ciutadans pot desmarcar-se puntualmen­t del Govern de Rajoy i apropiar-se de munició per replicar als qui els acusen de ser una còmoda crossa del PP.

Cs descarta afegir-se a l’intent de Sánchez de formar amb Iglesias una majoria alternativ­a de govern a Rajoy

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Sánchez i Rivera el 2016 durant la negociació del seu acord
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Sánchez i Rivera el 2016 durant la negociació del seu acord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain