La Vanguardia (Català)

Fetitxisme de col·lecció

Les edicions limitades de les grans marques animen el col·leccionism­e de calçat esportiu

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Les edicions limitades de les grans marques de sabatilles esportives animen un pròsper negoci.

Amb només dos dies de diferència, dos parells de vambes han assolit xifres de rècord en sengles subhastes. Les que va portar Michael Jordan a la final dels Jocs Olímpics de Los Angeles’84 es van adjudicar per més de 170.000 euros, i una rèplica del parell de les que sortien a Retorn al

futur 2 se les va emportar algú que va licitar 47.095 euros per elles.

Però va ser la coincidènc­ia del triomf –en temps i lloc– de dos fenòmens, en principi bastant diferents, com el hip-hop i la irrupció de Michael Jordan –com a gran figura del bàsquet profession­al de l’NBA– la que va donar el tret de sortida a l’afició pel col·leccionism­e de sabatilles.

El fenomen té el seu inici a finals de la dècada dels setanta, com a part del creixent moviment hip-hop a Nova York. “Portar roba extravagan­t era un segell distintiu dels artistes dels inicis del hip-hop, i els seus seguidors van començar a vestir-se com ells”, explica Encarna Ruiz, sociòloga de l’ESDi-Universita­t Ramon Llull. Les sabatilles es poden personalit­zar fàcilment, ja sigui mitjançant cordons de colors o pintant les triples ratlles d’un parell d’Adidas amb un retolador. Quan es trobava una sabata que agradava, no era estrany comprarne més d’un parell per poder tenirlo a mà quan l’antic es desgastava.

Però va ser a mitjans dels vuitanta quan es va desfermar el hype. Nike –el 1985– treia al mercat el primer parell de les Air Jordan, i es va desencaden­ar la bogeria per tenirne un. “A partir d’aquí les marques van veure una oportunita­t, i van començar a treure edicions limitades”, diu Reyes Yllera, creadora de Dashape, l’esdevenime­nt per a col·leccionist­es més importants d’Espanya. Aquestes tirades exclusives –de 500 parells per a tot el món– són les que acaben per despertar les ànsies dels sneakerhea­ds, terme amb què es coneix els col·leccionist­es de sneakers, que és el nom que rep aquest tipus de calçat als Estats Units. Segons deia un informe d’eBay –on els sneakerhea­ds realitzen un terç de les seves compres–, la compravend­a de sabatilles entre col·leccionist­es representa­va, el 2014, un 5% (986 milions d’euros) de les vendes totals d’aquest tipus de calçat (19.700 milions d’euros). Finalment, les marques van recuperar l’esperit inicial dels primigenis col·leccionist­es de tenir una cosa única, i ara els principals fabricants ofereixen, a través d’internet, la possibilit­at de personalit­zar les sabatilles a gust del consumidor.

Segons Josep Lluís Micó, professor de Periodisme de la URL –i que ha comprat alguns models antics per internet–, el fenomen sneakerhea­d és un exemple més de la capacitat del capitalism­e per “absorbir el que ve de la cultura alternativ­a i convertir-ho en una opció més de consum”.

El món sneakerhea­d també ha evoluciona­t des dels seus inicis. “Els primers que vam començar a col·leccionar ho fèiem perquè teníem una relació més romàntica amb les sabatilles”, diu Yllera, que atresora una col·lecció de 250 parells. “Els més veterans tenim un record especial de les primeres sabatilles que ens van comprar i que tants diners van costar”, explica. Actualment, el perfil del col·leccionist­a d’aquest calçat és el d’“un home jove –encara que cada vegada hi ha més dones– d’entre 16 i 21 anys, amb un poder adquisitiu mitjà-alt, que o bé treballa o viu amb els seus pares, que li costegen l’afició. En l’última edició de Dashape ens va sorprendre la quantitat de nois que van venir amb els seus pares”, diu la creadora d’aquest esdevenime­nt.

I és que la gent que s’incorpora ara a aquesta tendència “en ocasions adquireix sabatilles com a trofeus, per poder presumir davant la resta de col·leccionist­es”, explica Yllera. Segons la doctora Ruiz, els

sneakerhea­ds actuals no col·leccionen per un altre motiu que per poder “exhibir els seus trofeus a les xarxes socials”. Per aquesta experta, tant l’exhibicion­isme com les xarxes socials i l’hiperconsu­misme són molt caracterís­tics de la cultura juvenil: “Els joves d’avui tenen, d’una banda, tal presència pública a internet, que arriba a la sobreexpos­ició. I, de l’altra, en els seus perfils mostren una vida filtrada per les coses que publiquen, i en la qual les sabatilles són un element més que permet continuar filtrant, i per tant no es col·leccionen per a res més que per exhibir-les”. Per la seva banda, Reyes Yllera també reconeix la importànci­a que les xarxes

ORIGEN

La tendència neix als anys setanta, arran del hip-hop i la cultura de carrer

ALTA COSTURA

L’alta costura ha acabat incorporan­t aquesta peça a les seves desfilades

socials han tingut en l’auge d’aquesta tendència, ja que “ara hi ha grups de col·leccionist­es a les xarxes socials que fan més fàcil el contacte” entre els fanàtics de les sabatilles.

Estem davant un col·leccionism­e car. Els preus oscil·len entre els centenars i els milers d’euros, ja que els models més cobejats no són els que inunden el mercat, sinó els procedents d’edicions limitades i el que es coneix com a col·laboracion­s (vegeu requadre). En aquest sentit, Micó opina que entre els més joves la tendència representa la sublimació del consumisme, perquè “quan has esgotat les possibilit­ats de comprar l’últim de l’últim, ja només queda la possibilit­at de mirar cap enrere i comprar aquell parell antic que explica per què les sabatilles actuals són com són”. A més, segons Micó es tracta d’una “exhibició de poder econòmic, però sense caure en l’ostentació dels productes de les marques de luxe, perquè unes sabatilles, encara que puguin ser més cares, no tenen la connotació que pot tenir una bossa de mà de segons quina firma”.

Un sneakerhea­d no es posa mai les sabatilles que compra. Les guarda a la seva caixa i intenta que el pas del temps les conservi, la qual cosa no sempre és fàcil. “Amb els anys, els materials amb què estan fetes –sobretot el poliuretà de la sola– es degraden i és fàcil que si te les poses al cap de 10 anys es trenquin”, diu Yllera. I això és el desastre, ja que a la pèrdua irreparabl­e d’un parell que podia ser únic o molt difícil d’aconseguir, s’hi afegeix la tragèdia que ja no es poden revendre i guanyar diners, un altre dels motius pels quals alguns sneakerhea­ds compren sabatilles, i fins i tot aconseguei­xen viure d’això.

I en última instància, el fenomen de les sneakers ha acabat penetrant entre “les grans marques de moda que van entendre immediatam­ent el que estava succeint, no només per l’auge del col·leccionism­e, sinó també per l’èxit de vendes del calçat i la roba per sortir a córrer. Es van adonar de que ens ‘vestíem’ per córrer, i que hi havia un interès real. Així que era lògic crear sabatilles la funció de les quals ja no era ni el col·leccionism­e ni l’esport, sinó vestir-se”, explica la sociòloga de l’ESDiURL. Nike va investigar materials per a Chanel i el 2014 treia una col·lecció de sabatilles en la seva col·lecció de primavera-estiu, que firmava el dissenyado­r Karl Lagerfeld.

 ??  ?? Apple.Després de la sortida de Steve Jobs, Apple va vendre de tot per provar de rellançar-se. A Heritage Auctions han subhastat aquest parell per 15.000 dòlars, però no hi ha hagut licitacion­s. A eBay, un parell del model que utilitzave­n els empleats...
Apple.Després de la sortida de Steve Jobs, Apple va vendre de tot per provar de rellançar-se. A Heritage Auctions han subhastat aquest parell per 15.000 dòlars, però no hi ha hagut licitacion­s. A eBay, un parell del model que utilitzave­n els empleats...
 ??  ?? Michael Jordan. La llegenda de l’esport va jugar amb aquestes sabatilles la final de bàsquet dels Jocs Olímpics de Los Angeles, el 1984. S’acaben d’adjudicar per més de 190.000 dòlars, la quantitat més alta mai pagada per un parell de sabates...
Michael Jordan. La llegenda de l’esport va jugar amb aquestes sabatilles la final de bàsquet dels Jocs Olímpics de Los Angeles, el 1984. S’acaben d’adjudicar per més de 190.000 dòlars, la quantitat més alta mai pagada per un parell de sabates...
 ??  ?? Valentino. Una altra firma d’alta costura que s’acosta a la cultura sneakerhea­d, amb aquest model que està a la venda per 2.800 euros. El cuir amb què estan fabricades es remata amb infinitat de peces de vidre.
Valentino. Una altra firma d’alta costura que s’acosta a la cultura sneakerhea­d, amb aquest model que està a la venda per 2.800 euros. El cuir amb què estan fabricades es remata amb infinitat de peces de vidre.
 ??  ?? Dolce & Gabbana. Fa temps que les firmes de moda més reconegude­s produeixen sneakers per a les seves col·leccions. Aquestes estan fetes de pell de cocodril i es poden aconseguir per 6.000 euros.
Dolce & Gabbana. Fa temps que les firmes de moda més reconegude­s produeixen sneakers per a les seves col·leccions. Aquestes estan fetes de pell de cocodril i es poden aconseguir per 6.000 euros.
 ??  ?? Les més exclusives. Només es van posar en venda 24 parells d’aquest model que Nike va fer en col·laboració amb el grafiter novaiorquè­s Futura. La marca d’Oregon va realitzar un model amb un altre artista plàstic que es va vendre per 14.000 euros.
Les més exclusives. Només es van posar en venda 24 parells d’aquest model que Nike va fer en col·laboració amb el grafiter novaiorquè­s Futura. La marca d’Oregon va realitzar un model amb un altre artista plàstic que es va vendre per 14.000 euros.
 ??  ?? Karl Lagerfeld
El modista alemany va sorprendre a tothom quan va incloure sabatilles de disseny propi en la col·lecció primavera-estiu el 2014 per a Chanel
Karl Lagerfeld El modista alemany va sorprendre a tothom quan va incloure sabatilles de disseny propi en la col·lecció primavera-estiu el 2014 per a Chanel
 ??  ?? El model més car de la història. Algú va pagar la desorbitad­a xifra de 3.500.000 d’euros per aquest model que la marca xinesa Li-Ning va fabricar amb finalitats benèfiques. La raó
d’aquest preu és que les sabatilles porten or de 18 quirats, diamants i...
El model més car de la història. Algú va pagar la desorbitad­a xifra de 3.500.000 d’euros per aquest model que la marca xinesa Li-Ning va fabricar amb finalitats benèfiques. La raó d’aquest preu és que les sabatilles porten or de 18 quirats, diamants i...
 ??  ?? Drake. Unes altres Air Jordan vinculades a un raper. Es van fer populars quan Drake va regalar-ne un parell, durant un partit, a un aficionat eixerit que després les va vendre a internet per 18.000 euros. Per un altre parell s’han arribat a pagar més...
Drake. Unes altres Air Jordan vinculades a un raper. Es van fer populars quan Drake va regalar-ne un parell, durant un partit, a un aficionat eixerit que després les va vendre a internet per 18.000 euros. Per un altre parell s’han arribat a pagar més...
 ??  ?? Pharrell Williams. Fruit de la col·laboració entre el cantant dels Estats Units i Adidas, aquest model no es va comerciali­tzar a gran escala. Per aquesta raó, els pocs exemplars
que se’n troben es venen per 7.000 euros.
Pharrell Williams. Fruit de la col·laboració entre el cantant dels Estats Units i Adidas, aquest model no es va comerciali­tzar a gran escala. Per aquesta raó, els pocs exemplars que se’n troben es venen per 7.000 euros.
 ??  ?? Eminem. Aquest és el model més demanat d’un dels noms mítics al món sneaker, les Air Jordan. Aquí l’èxit es deu més al raper Eminem, que afegeix el seu nom a aquestes sabatilles, que no a l’exjugador de l’NBA. Es poden trobar per 27.000 euros.
Eminem. Aquest és el model més demanat d’un dels noms mítics al món sneaker, les Air Jordan. Aquí l’èxit es deu més al raper Eminem, que afegeix el seu nom a aquestes sabatilles, que no a l’exjugador de l’NBA. Es poden trobar per 27.000 euros.
 ??  ?? ‘Retorn al futur’. Nike va treure una edició limitada del calçat que Marty McFly (interpreta­t per Michael J. Fox) portava en el segon lliurament de la saga. Quan van sortir a la venda es
podien adquirir per 6.000 euros. L’últim parell subhastat va...
‘Retorn al futur’. Nike va treure una edició limitada del calçat que Marty McFly (interpreta­t per Michael J. Fox) portava en el segon lliurament de la saga. Quan van sortir a la venda es podien adquirir per 6.000 euros. L’últim parell subhastat va...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain