La Vanguardia (Català)

Les municipals s’escalfen

La investigac­ió de l’incendi marcarà la precampany­a de l’1-0

- Redacció

Portugal ja és en precampany­a des de fa setmanes per a l’1 d’octubre, el dia d’unes eleccions municipals que es presentave­n com un passeig bastant triomfal per al Partit Socialista (PS) d’António Costa i el desenllaç de les quals ara està envoltat de l’espessa fumarada del foc de Pedrogão. Sembla difícil que pugui estar en perill la victòria que, malgrat la seva lleu baixada en vots i el triomf d’un independen­t a Porto, el PS ja va aconseguir fa quatre anys, gràcies al fort desgast que acumulava llavors el PSD de Passos Coelho. Però després d’allò que el president de la república va qualificar com “una tragèdia gairebé sense precedents al Portugal democràtic”, l’escenari es complica.

Ara la precampany­a passa a estar marcada per la investigac­ió sobre l’incendi de Pedrogão, tant en l’àmbit policial i judicial com en el polític, amb l’anunciada comissió independen­t al Parlament, així com per la discussió legislativ­a de la reforma forestal que el Govern pretén que s’aprovi al juliol.

Als carrers i carreteres portuguese­s són visibles tant els primers cartells dels candidats a les cambres municipals, que és el nom oficial dels ajuntament­s, com els d’una campanya nacional del PS en la qual presumeix dels bons indicadors macroeconò­mics. N’hi ha un especialme­nt vistós, on es llegeix en lletres blanques sobre fons vermell: “2,1%, el dèficit més baix de la democràcia”. Es tracta d’un lema que va incomodar el Bloc d’Esquerra, que va lamentar que els socialiste­s fessin seu el discurs de la dreta del control dels comptes públics.

També va molestar el Bloc i els comunistes la candidatur­a del ministre de Finances Mário Centeno per dirigir l’Eurogrup. Aquests partits tenen por que el nomenament suposi un ancoratge encara més important en l’ortodòxia econòmica, just en el moment que pretenien impulsar polítiques socials més potents.

Com explica el politòleg André Freire al llibre Para lá da Geringonça

(Més enllà de la Geringonça), la virulència dels ajustos aplicats a les ordres de la troica pel Govern de Passos Coelho va generar un inèdit espai d’entesa entre PS, Bloc i PCP per fer marxa enrere en l’austeritat, oferint una satisfacci­ó als seus electorats sense necessitat de ruptures. Ho van aconseguir amb l’apujada del salari mínim, la reposició de quatre dies festius, l’anul·lació de les retallades dels funcionari­s, la tornada a les 35 hores al sector públic i la descongela­ció de les pensions. Així, el PS es va col·locar primer en les enquestes, posició que manté fins i tot si els dos partits de la dreta, PSD i CDS, es tornessin a presentar junts com el 2015, en la coalició Portugal à Frente. Les municipals apareixien com la confirmaci­ó d’aquest panorama, en el qual ara ha irromput l’incendi.

Costa va aconseguir consolidar el Govern fent marxa enrere en l’austeritat severa de Passos i la troica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain