La Vanguardia (Català)

Rajoy prova de frenar una majoria alternativ­a amb un gir cap al centre

El PP vol captar el vot moderat que es troba incòmode amb Sánchez i Rivera

- Madrid CARMEN DEL RIEGO

A riu brut de torrentada, el peix hi fa xalada. El desplaçame­nt cap a l’esquerra del mapa polític espanyol, després del triomf de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE i els intents de conformar majories alternativ­es al Govern popular amb Podem i Ciutadans, és vist pel president Mariano Rajoy com una oportunita­t d’ampliar el seu espai polític.

El PP, escorat a la dreta des que va arribar al Govern el 2011, considera que se li obre una possibilit­at per captar el vot centrista.

“El PSOE ens ha deixat tot el centre a nosaltres”, va proclamar dilluns passat el vicesecret­ari de comunicaci­ó del PP, Pablo Casado. I, més que la constataci­ó d’un fet, el que expressava era la voluntat de lluitar per aquest espai polític en què se situa un gran nombre de ciutadans: el 21,1% dels espanyols que, en una escala de l’1 (esquerra) al 10 (dreta), s’ubica en el 5, segons el baròmetre del CIS de l’abril passat.

Un posicionam­ent polític que no coincideix amb el lloc en què els ciutadans col·loquen el PP, un 8,22 en aquesta mateixa escala: és a dir, molt escorat a la dreta.

El PP pretén aprofitar aquesta ocasió, ja que el fet que el PSOE de Sánchez s’hagi col·locat a l’esquerra, mentre que fins ara els espanyols el situaven en 4,59 –és a dir, al centreesqu­erra–, ha portat Ciutadans a llançar-se a buscar aquest espai de centreesqu­erra que pot quedar buit. Si això és així, i a aquest fet atribueix el PP els últims intents del partit d’Albert Rivera de distanciar-se del PP i no aparèixer com la seva crossa, els populars creuen arribat el moment d’intentar apropiar-se d’aquest espai polític que podria quedar orfe.

Els populars saben que l’empresa no és fàcil. Les mesures que va adoptar Rajoy per a la sortida de la crisi, amb retallades en qüestions molt sensibles socialment, i fins i tot amb pujades d’impostos, en contra de les seves promeses electorals, fan molt difícil, ara, que en poc temps cali el missatge contrari.

Per aquest motiu el PP vol començar ja aquest gir: les eleccions municipals i autonòmiqu­es que ara són a només a dos anys vista, el maig del 2019, se celebraran amb les europees, i aquestes seran importantí­ssimes –segons el parer dels populars– per afrontar les generals, que tindran lloc després si es compleix el calendari electoral previst.

Mantenir els governs autonòmics on tenen el poder –en especial Madrid, Castella i Lleó i Múrcia– i intentar recuperar aquells en els quals, malgrat guanyar, no van aconseguir de governar.

Per això el PP, el Govern central i el mateix Rajoy han decidit involucrar-se de forma directa en la captació d’aquells sectors que al seu dia van donar suport al PP i que més tard el van abandonar en les eleccions del 2015 i el 2016.

Les qüestions socials són bàsiques en aquest intent de recuperar aquesta classe mitjana que més ha patit la crisi i que ha vist com el seu nivell de vida descendia a causa de la situació econòmica i les mesures del Govern espanyol.

Actuacions a favor dels autònoms, la creació d’ocupació, l’educació –en especial tot allò relatiu a les beques–, implementa­r les mesures per evitar la pobresa energètica, la conciliaci­ó..., són ara prioritats pel PP, en aquest intent de captar les capes socials que un dia hi van confiar, precisamen­t, per la seva política econòmica, i que es van veure defraudade­s.

Una política basada a salvar les xifres macroeconò­miques que exigia Europa, deixant de banda els qui més havien patit amb la crisi. El Govern s’ha reservat per a vigílies d’aquestes eleccions municipals i autonòmiqu­es una possible baixada de l’IRPF que va prometre després d’apujar-lo tot just arribar al Govern i en contra del que proclamava el seu programa electoral.

Tot i això, el PP sap que serà difícil. Mentre que fins ara l’economia era la que posava i treia governs –i si per això fos, diuen al PP, el triomf estaria garantit, ateses les bones dades econòmique­s–, ara hi ha altres assumptes importants per als ciutadans, que el Govern i el PP no saben com afrontar. És la corrupció. No és que el PP temi que surtin més casos a la llum, però sí té por que el missatge que s’està donant amb imatges, aquesta mateixa setmana passada, de tots els secretaris generals del PP declarant en el judici del cas Gürtel, encara que fos com a testimonis, i la imatge que es donarà a finals de juliol amb la compareixe­nça de Rajoy. I el que els espera: els exsecretar­is generals van comprovar com durant el judici se’ls preguntave­n coses que no tenien res a veure amb el cas Gürtel i que es corresponi­en més amb altres casos, com el dels papers de Bárcenas, sense que el jutge delimités les preguntes.

El canvi estratègic està pensant per a les municipals i autonòmiqu­es del 2019

Els populars aspiren a recuperar els votants que els van abandonar el 2015 El principal problema del gir del PP és el complicat calendari judicial que afronta ara

 ?? OSCAR DEL POZO / AFP ?? El ministre Catalá, la vicepresid­enta Santamaría i el president del Govern, Mariano Rajoy, junts al Congrés
OSCAR DEL POZO / AFP El ministre Catalá, la vicepresid­enta Santamaría i el president del Govern, Mariano Rajoy, junts al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain