La Vanguardia (Català)

Garzón celebra el pacte amb Iglesias, però vol més protagonis­me d’IU

-

El coordinado­r federal d’IU, Alberto Garzón, va deixar clar ahir que no qüestiona, “en cap cas”, l’aliança amb Podem, que va considerar “un bon invent”, però sí que va defensar un “repartimen­t més equitatiu” dins d’aquest pacte i un “perfil propi” per a Esquerra Unida.

Garzón, en l’AssembleaP­olítica Social d’IU, va fer balanç de la gestió de la direcció després de complir-se el primer any del seu nomenament, centrant-se en el pacte amb la formació lila, que, segons la seva opinió, ha aconseguit “aturar i neutralitz­ar” l’estratègia d’un règim basat en el “neoliberal­isme salvatge” i que prova de “blanquejar” els mateixos que estan ficats en la corrupció.

No obstant això, l’aliança que IU té amb el partit de Pablo Iglesias “pot i ha de ser enfortida”, perquè, segons va afirmar, no està capitalitz­ant el descontent­ament de la majoria social, malgrat la crisi econòmica i de governabil­itat que creu que viu el país.

Si bé l’informe que aborda la situació de l’aliança amb Podem, fet públic aquesta setmana, es limita a fer un diagnòstic de com la direcció d’IU considera que està funcionant sense entrar en les causes, Garzón va insistir que IU necessita tenir un perfil autònom.

I no perquè siguin “fetitxiste­s” de la marca, va assenyalar, sinó perquè, entre altres coses, hi ha electors “molt més referencia­ts” a IU que a Podem i, si no veuen que tenen el pes que els correspond­ria tenir, “no es veuran reflectits” a Units Podem.

Les classes populars i els que han estat “més castigats” per la crisi, va dir en la seva intervenci­ó, no acaben d’identifica­r-se amb les forces d’esquerra. “No acaben de votar-nos i això cal resoldre-ho”, va assegurar.

Per això, Garzón pretén obrir un debat dins de l’organitzac­ió, a fi que des d’avui i fins al setembre puguin analitzar entre tots els motius i les possibles “hipòtesis” que han conduït a l’“estancamen­t” de les confluènci­es.

“Hi ha coses que no estan sortint bé. No estem creixent com hauríem de fer-ho i mentrestan­t la dreta està recuperant certa fortalesa”, va recalcar.

Sectors d’Esquerra Unida demanen a Garzón que deixi de ser un “subaltern” de Pablo Iglesias

Així mateix va insistir que IU té un problema de visibilita­t dins d’Units Podem, i va culpar també la “lògica mediàtica” del fet que la feina que fan se l’acabin “apropiant” altres organitzac­ions aliades.

Dins d’Esquerra Unida, hi continua havent corrents discrepant­s amb la direcció i, tot i que ni de lluny no s’acosten a aquell caïnisme que han arribat a tenir, continuen qüestionan­t la seva estratègia, en aquest cas l’aliança amb Podem. Un dels corrents amb més pes, IU Sí con Más Fuerza, que lidera l’eurodiputa­da Paloma López i que al seu dia va donar suport a l’anterior coordinado­r federal, Cayo Lara, va convidar ahir Garzón a buscar la “diferència” amb Podem i a treballar amb Pablo Iglesias en un pla d’igualtat i “no ser el seu subaltern”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain