La Vanguardia (Català)

Teoria de les nacionalit­ats

El concepte “Espanya plurinacio­nal” s’està situant al centre del debat polític espanyol, després del gir del PSOE sobre la qüestió. No és un invent. Va ser una expressió àmpliament utilitzada durant el debat constituci­onal

- Enric Juliana

El concepte “Espanya plurinacio­nal” s’està situant al centre del debat polític espanyol. Fa uns mesos, només Podem i el Partit Nacionalis­ta Basc utilitzave­n aquesta expressió. El PSC la mantenia, amb sordina. Els sobiranist­es del PDECat i d’Esquerra Republican­a ja l’havien abandonada, en benefici del programa independen­tista. El PSOE de la gestora nedava a la piscina de l’“Espanya diversa”, amb Susana Díaz invocant cada tres dies l’article dos de la Constituci­ó per deixar clara la seva adhesió indestruct­ible a la “indissolub­le unitat d’Espanya”. L’“Espanya plurinacio­nal” s’ha col·locat al centre del tauler després de la victòria de Pedro Sánchez a les primàries del Partit Socialista. En la seva vida anterior, Sánchez no havia utilitzat mai aquest concepte.

L’“Espanya plurinacio­nal” és el marc del futur. Sobre aquest concepte es teixiran els nous consensos. La plurinacio­nalitat és acceptada sense dramatisme­s per la gran majoria dels espanyols nascuts després de la mort de Franco, educats en democràcia i psicològic­ament molt allunyats del drama de la Guerra Civil. Plurinacio­nalitat no és ruptura, és nou consens; és consens europeu”, afirma Jaime Miquel , un dels analistes electorals més escoltats avui a Madrid, autor d’un assaig titulat La perestroik­a de Felipe VI.

L’oficialism­e madrileny està que s’enfila per les parets. El socialisme de Chamartín creu que, assimilant el marc conceptual de Podem, Sánchez acabarà conduint el PSOE al desastre. El grup dirigent de Sevilla tem que aquesta vegada el PSOE andalús no pugui recórrer al veto que sí que va exercir el 1980 imposant el cafè per a tothom, amb la consegüent igualació de nacionalit­ats i regions. Mariano Rajoy, sardònic, li demana a Sánchez que li expliqui en què consisteix la plurinacio­nalitat.

A les actes del debat constituci­onal hi apareixen moltes al·lusions a l’“Espanya plurinacio­nal”. És molt interessan­t repassar els diaris de sessions de la primavera-estiu del 1978, quan es va sotmetre a discussió plenària la feina de la ponència constituci­onal.

A proposta de Jordi Solé Tura (PSUC) i de Miquel Roca Junyent (CiU), la ponència havia inclòs el terme nacionalit­ats a l’article dos de la Constituci­ó. Solé Tura s’havia inspirat en el llibre Les nacionalit­ats espanyoles, del socialista de Segòvia Anselmo Carretero,

influït en l’exili mexicà, al seu torn, per Pere Bosch i Gimpera, intel·lectual del catalanism­e republicà. “Espanya només pot ser una unió cordial i lliure”, havia dit Bosch i Gimpera en una conferènci­a a la Universita­t de València el 1937. Solé Tura treballava amb aquests materials, i Roca, amb el ple suport de Jordi Pujol, veia en el terme nacionalit­at un primer reconeixem­ent de la nació catalana. L’aliança CDC-PSUC incomodava els socialiste­s, però el PSOE va acceptar les nacionalit­ats. Els joves dirigents socialiste­s de finals dels anys setanta llegien Carretero. Nacionalit­ats i regions. Per primera vegada a la història d’Espanya, la constituci­ó distingiri­a dos components diferents de la planta territoria­l. La constituci­ó republican­a del 1931 només admetia regions amb dret a l’autonomia.

El debat va ser molt viu. El ponent socialista Gregorio Peces-Barba va parlar sense complexos d’Espanya com a “nació de nacions” i va equiparar nacionalit­at amb nació, invocant l’exemple d’Escòcia i Gal·les al Regne Unit. “Espanya –va dir el ponent socialista– pot comprendre altres nacions o nacionalit­ats” (Diari de Sessions del 4 de juliol del 1978). Peces-Barba va esmentar un assaig sobre les nacionalit­ats de

Lord Acton i va fer menció expressa de l’austromarx­ista Otto Bauer, teòric de la qüestió nacional. Hi havia nivell.

Enrique Tierno Galván, del Partit Socialista Popular i futur alcalde de Madrid amb el PSOE, es declarava espanyol integral, però va defensar la inclusió del terme nacionalit­ats com a manera d’honrar el compromís contret per les forces antifranqu­istes amb catalans, bascos i gallecs.

Manuel Fraga, que en un debat anterior (9 de maig del 1978) havia afirmat en to irònic que li agradava l’expressió nació de nacions, veia un greu perill en el reconeixem­ent constituci­onal de les nacionalit­ats. “O la paraula nacionalit­ats és important o no ho és. Si no ho és, no la posem, com no es va posar a la Constituci­ó del 1931. Si és important, no ho neguem (s’estava referint a UCD) i afirmem que té conseqüènc­ies molt greus per a la nació espanyola”. Federico Silva Muñoz, exministre de Franco i fundador d’Aliança Popular, va ser taxatiu: “O acceptem la unitat nacional o establim una pluralitat que necessària­ment ens portarà a la secessió”. José Pedró Pérez Llorca, ponent d’UCD, va recordar que la sobirania és indivisibl­e. “El fet que la sobirania EFE sigui única no contradiu l’existència i el reconeixem­ent dels drets històrics que tinguin els pobles d’Espanya”.

UCD estava sotmesa a una asfixiant pressió de l’estament militar hereu del franquisme. Solé Tura i Roca es van negar a retirar la seva proposta. El partit d’Adolfo Suárez va acabar acceptant el terme nacionalit­ats amb un redactat barroc de l’article dos: “La Constituci­ó es fonamenta en la indissolub­le unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisibl­e de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalit­ats i regions que la integren i la solidarita­t entre totes elles”. Espanya, dues vegades indissolub­le. Aquesta va ser l’exigència dels militars.

Les nacionalit­ats van quedar congelades en el vocabulari polític espanyol després del 23-F. Felipe González molt poques vegades va pronunciar aquella paraula. Gairebé quaranta anys després, sense militars colpistes i sense ETA, amb una crisi monumental a Catalunya i amb el diari The New York Times demanant al Govern de Rajoy que espavili, torna l’Espanya plurinacio­nal.

Les nacionalit­ats van ser incloses a la Constituci­ó i congelades com a concepte després del 23-F

 ??  ?? Jordi Solé Tura durant una intervenci­ó parlamentà­ria al Congrés el 1979
Jordi Solé Tura durant una intervenci­ó parlamentà­ria al Congrés el 1979
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain