La Vanguardia (Català)

El Govern esgrimeix l’editorial del NYT per instar Rajoy a pactar

Puigdemont ironitza que el diari no veu la consulta com a cop d’Estat

-

El Govern va fer valer ahir un editorial de The New York Times, en què es defensa la celebració d’un referèndum a Catalunya, que el Govern té previst per a l’1 d’octubre, per pressionar Mariano Rajoy i instar-lo a pactar la consulta.

En aquest sentit, el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, es van fer ressò de l’article i van reaccionar a través de les xarxes socials. Així, el cap del Gabinet català va emprar un to irònic: “Veig que la idea del cop d’Estat en forma de referèndum [en al·lusió a la vinculació que han fet alguns dirigents del PP] no l’acaben de comprar”. Una reacció similar a la de Romeva, que va afirmar que el diari nord-americà “intenta guiar l’Estat pel camí de la democràcia”, i que “el millor seria permetre el referèndum”. Molt més curt, però alhora clar, va ser el vicepresid­ent del Govern Oriol Junqueras, que tan sols va piular “democràcia” mentre enllaçava el text.

Al seu editorial, el diari aborda la situació política a Catalunya i defensa que la millor sortida per a Espanya seria permetre un referèndum: tot i això, The New York Times ressalta que el millor per a la ciutadania catalana seria rebutjar la independèn­cia.

L’article, titulat “El desafiamen­t de Catalunya a Espanya”, afegeix que el Govern central podria rebaixar el “fervor” independen­tista atorgant a Catalunya un tracte econòmic més bo i negociant “de bona fe” amb els líders catalans per trobar una “solució política”, més que confiant en una “interpreta­ció restrictiv­a” de la Constituci­ó per part dels tribunals.

Els Estats Units han estat un dels territoris on el Govern ha provat més de donar a conèixer el procés sobiranist­a. A finals de març, Puigdemont va visitar Boston, Cambridge, Washington i Nova York. Un viatge del qual va sentir-se “molt satisfet”. Pocs dies després va traslladar-se en secret fins a la Fundació Jimmy Carter per entrevista­r-se amb l’expresiden­t dels EUA.

També Junqueras va visitar Miami i Nova York a finals d’abril i principis de maig, en un viatge que el Departamen­t d’Economia va assegurar que feia per cercar nou finançamen­t als principals mercats.

Tanmateix, els Estats Units ja han mostrat diverses vegades el seu rebuig a la independèn­cia de Catalunya. Després del viatge de Puigdemont, l’ambaixada americana a Madrid va emetre un comunicat en què reiterava el posicionam­ent del seu govern: “És un afer intern d’Espanya” i que “estem profundame­nt compromeso­s a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida”.

En termes similars es va expressar al 2016 el llavors president dels Estats Units, Barack Obama, que en la seva visita a la base naval de Rota va afirmar que “en matèria de política exterior, estem profundame­nt compromeso­s a mantenir una relació amb una Espanya forta i unificada”.

‘The New York Times’ convida Espanya a validar un referèndum, però aposta per votar no a les urnes

 ?? JORDI BEDMAR / GENERALITA­T / ARXIU ?? Romeva i Puigdemont parlant amb el director de l’Smithsonia­n Folklife Festival del 2018 durant la visita a Washington
JORDI BEDMAR / GENERALITA­T / ARXIU Romeva i Puigdemont parlant amb el director de l’Smithsonia­n Folklife Festival del 2018 durant la visita a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain