La Vanguardia (Català)

L’altra cara de l’economia col·laborativa

-

DIVENDRES es va registrar a Barcelona la primera manifestac­ió de ciclistes que efectuen repartimen­t per compte d’empreses basades en aplicacion­s digitals. Aquests treballado­rs de bici i motxilla cúbica a l’esquena, molt visibles ara als carrers de la ciutat, no disposen d’un sou fix ni d’asseguranç­a d’accident, cobren entre tres o quatre euros per comanda entregada, han de pagar la seva quota d’autònoms i aconseguei­xen continuïta­t en funció de la disponibil­itat acreditada. Les empreses per a les quals treballen es presenten com a paradigmes de l’economia col·laborativa, que mitjançant una aplicació digital regula el trànsit de comandes i serveis. Són, ens diuen, el futur. I, de fet, són ja el present. Alguns d’aquests repartidor­s es reuneixen a Barcelona als voltants de la plaça Letamendi, en espera de rebre al telèfon mòbil un nou encàrrec. De la mateixa manera que, dècades enrere, els jornalers esperaven a la plaça Urquinaona que algú volgués contractar-los.

En l’era de la revolució digital, l’anomenada economia col·laborativa té bona premsa. Sembla l’última novetat, el fruit de ments despertes que ofereixen més per menys gràcies a la innovació tecnològic­a. Com gairebé tots els fenòmens, l’economia col·laborativa ha tingut diverses fases i expression­s. En algunes, realment, s’intercanvi­en serveis i demandes, en favor d’un benefici mutu. En d’altres, en canvi, adquireixe­n més protagonis­me els intermedia­ris que proveeixen els serveis digitals i, sovint, obtenen beneficis considerab­les a uns costos molt més baixos que els de l’economia productiva tradiciona­l, on calia comprometr­e’s amb inversions, béns immobles, nòmines, etcètera. Era una altra mena de contracte social. Era una altra economia, en la qual també hi havia precarieta­t, però que no es presentava com a trencadora.

Aquesta setmana també hem sabut l’extensió del frau en un servei de lloguer d’apartament­s tan popular com és Airbnb. Probableme­nt, fruit de la picaresca dels que aprofiten les escletxes de la llei davant la ràpida i desregulad­a revolució digital. I també de la laxitud dels grans operadors, que haurien d’exercir més control sobre el seu negoci per evitar les conductes inapropiad­es o abusives. Però aquesta no sembla que sigui mai la prioritat. La prioritat és sempre engrandir el negoci en marxa.

Airbnb, Uber, Cabify, Blablacar, Wallapop... La llista d’aplicacion­s que estan modificant els serveis de transport, immobiliar­is, de compravend­a o tants altres creix dia a dia. Això pot reportar serveis interessan­ts. Però amb freqüència revela també les mancances d’aquesta economia o els seus excessos. Plataforme­s molt poderoses, dotades d’un generós finançamen­t, irrompen en diferents sectors amb condicions molt avantatjos­es –a primera vista per als seus promotors i clients, però no per als que proveeixen el servei–, arraconen la competènci­a i al cap de poc exhibeixen la seva voluntat de quedar-se amb el sector.

No estem en contra d’aquestes transforma­cions, pròpies del nostre temps. Però sí que ens agradaria que, ja que es presenten com a opcions de progrés, ho fossin realment per a tothom. Per als qui les impulsen, per descomptat. Per als qui les contracten, també. I per als qui ofereixen el servei. I que, si és possible, se les sotmetés a unes regulacion­s i una fiscalitza­ció no menys exigents que les que suporten aquells serveis que, de fet, es proposen desbancar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain