La Vanguardia (Català)

Cotxes i contaminac­ió

- Carme Riera

Asseguren els experts en assumptes econòmics que un dels indicadors de l’economia té a veure amb el nombre de matriculac­ions d’automòbils. A Espanya el mes de maig passat aquest nombre va créixer un 9,1% en relació amb el mateix mes del 2016, la qual cosa significa que la confiança en l’estabilita­t de l’ocupació ha augmentat. En conseqüènc­ia, sembla que els ciutadans se senten amb ànims d’assumir una nova despesa, malgrat que en moltes ciutats les autoritats municipals han intentat restringir el tràfic a causa de la contaminac­ió. Cosa a la qual ens haurem d’acostumar, tot esperant, però, que els ajuntament­s es plantegin molt seriosamen­t incrementa­r el transport públic. Una prioritat alternativ­a al vehicle privat, que encara no funciona prou bé malgrat la seva importànci­a.

Ara com ara, el cotxe constituei­x una necessitat. Per a molts és una eina imprescind­ible per poder anar a treballar. Per aquest motiu, a aquest tipus de vehicle-eina se’l coneix amb el nom d’utilitari. Una denominaci­ó que indica que no es tracta d’un automòbil de gamma alta, de luxe, sinó tot el contrari, barat i petit, com el llegendari Seat 600, del llançament del qual es compleixen ara seixanta anys. El sis-cents va canviar la vida de milions de famílies i va fitxar un abans i un després en el grau de desenvolup­ament nacional.

Malgrat els advertimen­ts de l’escalfamen­t del planeta que aquests dies vivim com a experiènci­a directíssi­ma a causa de les altíssimes temperatur­es, resulta molt difícil pensar a prescindir del cotxe tot i saber que és un instrument de contaminac­ió. És cert que han començat a comerciali­tzar-se vehicles elèctrics més respectuos­os amb el medi ambient, les prestacion­s dels quals, però, no resulten massa convincent­s per a molta gent, que continua preferint els que funcionen amb gasolina.

A hores d’ara el cotxe suposa una mena de prolongaci­ó de la casa pròpia, un àmbit domèstic que ens ofereix finestres mòbils mentre mostra públicamen­t això que s’anomena estatus social i que sol ésser directamen­t proporcion­al a la capacitat adquisitiv­a de cadascú. Per això, certes marques, a banda de la seva qualitat, sedueixen pel prestigi que atorguen.

Pels qui ho fien tot a les aparences i una d’elles és l’ostentació, no sembla el mateix conduir un utilitari que posseir un automòbil de les anomenades marques prèmium o similars, encara que el vehicle constituei­xi tot el seu patrimoni. Per a alguns, conduir un cotxe de gamma alta és exhibir les prestacion­s d’un hotel de superluxe enfront dels que ho fan des d’una més que discreta habitació d’hostal. Encara que el món pugui resultar tan ample i aliè des de qualsevol dels dos habitacles.

Abans de la crisi, quan els bancs atorgaven préstecs perquè els somnis dels seus clients es fessin realitat dalt de quatre rodes i l’ostentació es va transforma­r en marca de fàbrica de polítics i empresaris corruptes, en els aparcament­s de certs restaurant­s hi havia Porsches, Lamborghin­is i Ferraris Testarossa. La rivalitat dels amos de màquines tan belles era més que evident. Avui no estaria ben vist aquesta mena de concurs. Encara que continuïn passejant-se pels nostres carrers les luxoses limusines –com gratacels horitzonta­ls, algunes amb llits, xampany i senyoretes de lloguer incorporad­es, a més de dues o tres television­s– no són de propietat particular sinó d’empreses, que les lloguen per a festes de graduació o comiats de solters, com succeeix als Estats Units, on el parc mòbil és infinit.

A Amèrica, si exceptuem les grans ciutats, el transport públic escasseja i a molts llocs si no tens cotxe ets mort. Caminant és impossible arribar a la feina, al banc o al supermerca­t. Per contra, sense baixar del cotxe pots fer-ho tot o gairebé tot: treure diners dels caixers, menjar en un restaurant, anar al cinema, assistir a certs oficis religiosos i fins i tot a casar-te.

Obama tenia el desig de tornar a recuperar el ferrocarri­l, molt menys contaminan­t que el cotxe. Però la idea no sembla del gust del seu successor. A Trump l’assumpte de la contaminac­ió li importa menys que un rave. El canvi climàtic no entra en els seus plans de govern ni, al seu entendre, té res a veure amb aquest America First que és el seu lema. Per contra, el seu desig és que els Estats Units deixin d’importar cotxes d’Orient, i que la indústria nord-americana de l’automòbil es converteix­i en hegemònica. Si resultés que els cotxes autòctons contamines­sin més que els d’importació, això no seria un problema i, atesa la megalomani­a de Trump, és possible que els nous models made in USA siguin tan enormes com els que apareixien a les pel·lícules americanes dels anys cinquanta i seixanta.

Pel que fa a nosaltres, benvinguda sigui, d’una banda, la notícia de l’augment de vehicles matriculat­s el maig passat. A més, si les meves fonts no fallen, la nostra indústria automobilí­stica produeix gairebé dos milions i mig de cotxes, destinats, en un tant per cent força elevat, a l’exportació. Unes dades optimistes de les quals cal alegrar-se, sense perdre de vista, és clar, la necessitat de casar-les amb la urgent exigència de disminuir la contaminac­ió.

Resulta molt difícil pensar a prescindir de l’automòbil tot i saber que és un instrument de contaminac­ió

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain