La Vanguardia (Català)

Monitors, revolució silenciosa

- Josep Oriol Pujol i Humet J.O. PUJOL I HUMET, director gral. Fundació Pere Tarrés

L’inici de l’estiu marca el començamen­t de les vacances escolars i moltes famílies ja han optat per alguna de les opcions de lleure educatiu habituals a Catalunya. Les colònies d’estiu són un temps privilegia­t per conrear entre els més petits aspectes com els hàbits i les responsabi­litats, l’autonomia, el respecte, escoltar els altres, la convivènci­a, la tolerància, la participac­ió, la contemplac­ió, la importànci­a de compartir i de fer el cim tots plegats esperant i donant suport als que caminen més lent. Fins i tot, descobrint els moments per a la reflexió, l’autoconeix­ement i la transcendè­ncia. Tots aquests moments tan importants per als nostres fills i filles seran responsabi­litat dels monitors de l’activitat de lleure que triem aquest estiu.

Aquests 60 anys de trajectòri­a de les activitats promogudes des de la Fundació Pere Tarrés ens han demostrat la rellevànci­a de la figura dels monitors de lleure. Per estar molt propers als infants i adolescent­s, per la relació d’afecte i respecte que es genera, per la intensitat amb què es viuen les experiènci­es a l’estiu, els monitors són agents transforma­dors de la nostra societat i del nostre país. I creiem que la societat no és ni de bon tros conscient del paper transcende­ntal que tenen aquests joves monitors i monitores en l’etapa infantil i adolescent, i possibleme­nt en la seva vida adulta. Aquesta llavor té un efecte multiplica­dor, una autèntica revolució cívica silenciosa que es fa palpable cada estiu.

La generosita­t de la gran majoria de monitors i caps es desvetlla aviat. Molts comencen a col·laborar com a ajudants abans de la majoria d’edat. Ben aviat se senten atrets per la seva funció educativa amb la infància. La colònia o campament els desvetlla una vocació que poden continuar exercint en centres d’esplai i agrupament­s escolta o grups excursioni­stes.

Un punt d’inflexió acostuma a ser la formació com a monitors i, alguns, com a directors de lleure.

Una societat de qualitat valora aquesta opció juvenil i fa el possible per preservar i promoure aquesta riquesa educativa no formal. Uns responsabl­es polítics d’alçada s’adonen de l’enriquimen­t que les entitats que ho afavoreixe­n suposen per a un poble.

Respectem i acompanyem els monitors i monitores pel creixement personal que aquesta funció els suposa i per l’incomparab­le acció educativa vers la infància que protagonit­zen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain