La Vanguardia (Català)

No més frustracio­ns

El terme ‘nacionalit­ats’ de la Constituci­ó té més abast, si es desitja, que el de la plurinacio­nalitat cultural privada de tota juridicita­t que propugna el PSOE

- José Antonio Zarzalejos

Secundo les tesis que propugnen posar fi al sentimenta­lisme buit com a teràpia al problema que planteja i es planteja a Catalunya. Passa amb la qüestió catalana com amb les persones homosexual­s: tothom diu que en té una que és amiga molt estimada, la qual cosa, creuen, els redimiria de l’homofòbia. De la mateixa manera, tothom diu que “estima” Catalunya com si l’afecte els deslliurés d’intentar solucions pràctiques als problemes reals que el malestar transversa­l dels catalans planteja a l’Estat i al seu propi sistema de govern. Ja n’hi ha prou, doncs, de magarrufes dialèctiqu­es que es rebutgen des de Catalunya com una coartada. I no seré jo qui afirmarà que no ho són. En molts casos, ho són. En d’altres, és una calidesa semàntica que intenta solucionar una septicèmia amb l’administra­ció d’una aspirina.

Rodríguez Zapatero ja va exclamar emfàticame­nt que avalaria l’Estatut que elaborés el Parlament de Catalunya i allò va acabar en el cepillado de què es va vantar Alfonso Guerra. El cas dels populars va ser pitjor: van exercir de bombers piròmans. Estaven en el seu dret d’interposar un recurs d’inconstitu­cionalitat, però és molt dubtós que resultés mínimament assenyat instal·lar als carrers taules petitòries contra el nou text autonòmic mentre es proclamava “abans alemanys que catalans” quan es tractava de l’opa de Gas Natural sobre Endesa. A la fi, el Constituci­onal mateix ha d’assumir que la seva actuació va ser incendiàri­a: va trigar quatre anys a dictar sentència, ho va fer amb un tribunal escapçat de magistrats i va tenir la santa barra de resoldre-ho esmenant la plana, no només al Congrés i al Parlament, sinó a l’electorat català.

Ara el nou PSOE i el seu també renascut secretari general propugnen la plurinacio­nalitat d’Espanya. Però amb una sèrie d’advertènci­es que fan d’aquesta proclamaci­ó –que no han ni suggerit com es plasmaria normativam­ent– un simple recurs dialèctic. Els dirigents socialiste­s afirmen que la plurinacio­nalitat no comporta el dret a l’autodeterm­inació de Catalunya, ni l’anomenat també dret a decidir, ni significa que el país tingui dret a la sobirania. Es tractaria, en conseqüènc­ia, d’una declaració sobreabund­ant. El terme nacionalit­ats de l’article 2n de la Constituci­ó té més abast –si realment es desitja– que la plurinacio­nalitat quan aquesta se circumscri­u a la cultura, la llengua i la història, però se la priva de juridicita­t.

Potser hi ha catalans que agraeixen aquesta amabilitat dialèctica. Segons la meva opinió està contraindi­cada perquè genera unes expectativ­es –o podria fer-ho– injustific­ades. Si el PSOE, igual que el Partit Popular i Ciutadans, manté que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol que compon l’única nació que coneix la Constituci­ó –segons expressió literal del Constituci­onal–, brandar la plurinacio­nalitat d’Espanya no farà cap altra cosa que generar frustracio­ns addicional­s a Catalunya i en els que entenen que la qüestió que aquí es planteja va d’emocions, però sense oferir solucions polítiques.

La conjuntura catalana només és susceptibl­e de resoldre’s 1) en un procés de negociació, 2) dins dels marges de la Constituci­ó tant per acceptarla com per reformarla, i 3) aconseguin­t un gran pacte d’Estat que recompongu­i les destrosses en la convivènci­a d’aquests últims anys. Espanya no serà constituci­onalment una nació de nacions (polítiques) i per tant tampoc no es convertirà en un Estat confederal, encara que podria migrar a fórmules federals. Si no partim d’aquella realitat juridicoco­nstitucion­al, política i socioeconò­mica, continuare­m energitzan­t un bucle que ens portarà a un debat sense fi en un enfrontame­nt més enverinat.

Per això l’inici de la solució consisteix a assumir que existeix la reivindica­ció catalana, que el secessioni­sme és una solució hiperbòlic­a i inversembl­ant a ella, que el malestar és més ampli que l’afany separatist­a, i que el moviment de trobada ha de ser recíproc. I que s’hauria de concretar –abans o després del xoc de trens que sembla inevitable– en una comissió d’experts que preparés una ponència sobre la reforma constituci­onal al Congrés dels Diputats. I d’aquí hauria de sortir una reforma tant de la Constituci­ó –com molt bé sosté el catedràtic i acadèmic més realista i menys efímer en les seves tesis, Santiago Muñoz Machado– com de l’Estatut que deturi els errors perpetrats del 2010 fins ara.

En aquest context, la plurinacio­nalitat privada dels seus continguts polítics resultarà un plantejame­nt molt més frustrant que reparador i, a més, inclou un perill enorme: l’excitació –similar a la dels anys vuitanta del segle passat– d’un altre procés d’emulació que revalidi el cafè per a tothom segons el qual les autonomies, històrique­s o no, reivindica­ven l’accés més ràpid i més ampli a l’autogovern. Ara aquest plantejame­nt plurinacio­nal, tan esfilagars­at conceptual­ment, ens portaria a una mena de cantonalis­me que provocaria una implosió del model autonòmic si és que pretén articulars­e i passar de les muses al teatre.

D’altra banda, i com ha escrit Joseba Arregi, que va ser militant del PNB i conseller de Cultura del govern basc amb José Antonio Ardanza, “és un fet que la nació basca existeix, com també la catalana. Però ni Euskadi és una nació, ni ho és Catalunya, ja que totes dues són plurinacio­nals. L’Estat de dret que és Espanya ha de diferencia­r Espanya com a nació cultural d’Espanya com a nació política. Espanya constituci­onalment no pot ser altra cosa que autonòmica, i Euskadi i Catalunya no poden ser altra cosa que autonòmica­ment estatutàri­es. Afirmar que Espanya com a Estat de dret és plurinacio­nal és una mentida si no s’hi afegeix alhora que Catalunya i Euskadi també són profundame­nt plurinacio­nals”.

Joseba Arregi té tota la raó perquè la mistificac­ió cultural, lingüístic­a i social en les dues comunitats és, a escala, la mateixa que en el conjunt d’Espanya.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain