La Vanguardia (Català)

Col·labora amb la meva butxaca

- Glòria Serra

El cas de relloguer turístic destapat al barri de la Barcelonet­a per aquest diari ha acabat per reobrir totes les pràctiques il·legals que es practiquen a Barcelona i àrees turístique­s. El totxo continua sent un bon negoci. Per als que saben aprofitar-se de les conjunture­s, és clar. Al darrere de plataforme­s com Airbnb, al darrere de la presumpta màfia que lloga pisos per convertir-los il·legalment en habitatges turístics, al darrere dels fons d’inversió que compren edificis sencers per fer-ne pisos per als visitants, hi ha el mateix. L’avarícia dels que volen aconseguir diners de forma fàcil i extremadam­ent ràpida. I la lentitud i ineficàcia amb la qual administra­cions, sistema judicial i policial i ciutadans en general ens intentem defensar de l’agressivit­at i velocitat d’aquests agents invasors i colonitzad­ors que amenacen el nostre sistema de vida.

La pressió immobiliàr­ia té més a veure amb com l’economia financera ha pres el control davant la productiva

Entenguin-me. El problema no és el turisme. Hem d’estar contents de ser una ciutat o una zona atractiva, bonica i suficientm­ent segura i amable per atreure visitants. Ens donen llocs de treball, projecció, i suficients nous ingressos com per mantenir i millorar el que tenim. Ara tenim una pressió exagerada a causa de la insegureta­t manifesta d’altres indrets, com ara el nord d’Àfrica, Egipte o Turquia, per posar alguns exemples. Però tots els fenòmens entorn de l’habitatge no neixen amb el turisme en si, per més que s’aprofitin d’aquesta activitat. La pressió immobiliàr­ia, el fet que l’habitatge s’hagi convertit en un negoci, té més a veure amb com l’economia financera ha pres el control davant la productiva. Ara ja no és important fabricar alguna cosa, el negoci està a poder moure, vendre o llogar aquest producte. Tant li fa que siguin aliments o pisos. El rendiment ho és tot. Per això els fons d’inversió compren edificis i els grans financers, cases a Londres: el rendiment que donarà el lloguer dels habitatges o la revaloritz­ació constant del preu del metre quadrat en fan negocis rodons. I el diner financer no té cor ni ànima: li importen ben poc els danys col·laterals.

Airbnb és un intermedia­ri natural que actua exactament com els que treuen profit dels seus serveis. No el matrimoni que se’n va de vacances i vol aprofitar per treure uns dinerets del pis mentre és fora, o el que té una habitació lliure i no li importa ocupar-la per ajudar la seva economia domèstica. De fet, una de les víctimes descoberte­s aquesta setmana és un metge que assegura utilitzar Airbnb quan surt de vacances. Em refereixo als que compren habitatges per llogar-los fora del sistema, sense permisos ni pagant impostos, o els que, com el cas d’aquesta setmana, lloguen pisos per rellogar-los després amb el mateix objectiu. A banda de ser delinqüent­s, no tenen ètica ni moral. Exactament igual que la plataforma. El més trist és que el sistema els ho permet. La inoperànci­a jurídica i judicial fa que surti a compte pagar les multes, vistos els guanys, o que, per quan els ocupants puguin ser desnonats, hagin passat un mínim de dos anys.

Airbnb, com Uber, Blablacar o d’altres plataforme­s de serveis online, sempre parlen de posar en valor la vella economia col·laborativa. La que encara no s’ha perdut als barris i als pobles. Avui t’ajudo a fer la mudança i tu demà em dones un cop de mà per pintar la casa. A vostès els sembla que és el mateix?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain