La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La seguretat que ens permet evitar accidents de trànsit. El suborni a còpia de pa amb tomàquet. El peix de Puig-reig. 2 Que surten. Esmussa l’extrem. 3 Principi de virilitat. Líder veïnal que va acabar al capdavant de la candidatur­a de CSQP. Té costum de posar-hi una nota. 4 Alcohol cíclic també conegut com inosítol. Gran augment. Escaire. 5 Fòsfor. Bar de copes a l’anglosaxon­a on la gent juga a billar. Provocar reaccions emocionals d’alt voltatge. 6 Relativa a l’all. Reaccions cromàtique­s als cops. 7 Cetaci que podria sortir al vitrall d’una catedral. L’examen més temut. Capa, sobretot si és de pintura. 8 Principi atributiu. Desvio fraudulent­ament una quantitat. Estovi. 9 Muller d’un elector, en el sentit històric (i no democràtic) del terme. Fa fora el botó. 10 Indoeurope­us de Salònica. Recorda amb fruïció un gust. Universita­t Dissoluta de Leiden. 11 Al final, ho esquincin. De segona mà. Feien malbé. 12 Vehicles de transport públic. Mico. Bo. 13 Est. En un cert sentit, pot ser d’Aquil·les o xec. Ho pot ser la comtessa o la essa. Res no és. 14 Pren després de demanar auxili. Acullis a la residència d’avis.

VERTICALS 1 Criatura que desenvolup­a l’embrió dins del cos de la mare. Fets que ens donen a conèixer.

2 Surtin i quasi pixin. Rifa solemnitza­da. Ens cal per respirar. 3 Avionet. Felí d’orelles punxegudes enganxat a plantígrad que acaba de perdre el diacrític, dos animals en un mot.

4 Alena sense vocalitzar. Helvètique­s, com algunes vaques. Institut de Lingüístic­a Torinesa. 5 Dit d’un àcid la molècula del qual té tres hidrògens reemplaçab­les. Fer servir les coses a l’americana.

6 De segona mà. Menes de persones gens promíscues. Tarima prosaica.

7 Nitrogen. Gibrella o plat fondo de metall. Sàlvia romana. El primer de tots. 8 El lloc de cada forat des d’on els golfistes fan el primer cop. Ho ovalo simplement vocalitzan­t. Les consonants dels idiotes. 9 El reialme de Mahoma. Queixa de granota. L’amo s’agita en presència d’un historiado­r demagog. 10 Nom genèric de certes sals que deuen ser molt pesades. Mancats de cua. 11 Comença a mostrar-se rupestre. Que té un o més golls. Es fa servir en la fabricació de la cervesa. 12 Hi posa greix, potser en seu parlamentà­ria. Picà de mala manera. En Capone. 13 Al final, m’excito. Pensades. Iode. 14 Britànica de Cardiff. Ossos piramidals del carp.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain