La Vanguardia (Català)

Vacances a la vista: claus per finançar-les amb un préstec

L’estiu és una època de despeses importants per a les famílies, en especial a l’hora d’organitzar unes vacances. Demanar un préstec és una bona solució per no quedar-nos sense els estalvis per a imprevisto­s.

- IVÁN GIMÉNEZ CHUECA

Arriben les vacances, després d’un any de despeses de tot tipus, les fixes i les inesperade­s, i ha estat impossible estalviar per afrontar els costos d’un viatge en família. Qualsevol opció de lleure estival pot ser una càrrega important per a una llar. A més, no cal perdre de vista que el setembre és a l’horitzó i també pot ser una època complicada per qüestions com la tornada a l’escola. Però tothom es mereix un descans a l’estiu, i més una família amb nens. Primer, es poden trobar opcions de vacances que s’ajustin bé a les possibilit­ats de l’economia familiar. I segon, si els estalvis no són suficients, o no els volem cremar en unes vacances perquè és el fons familiar per a imprevisto­s, es pot optar per un préstec, sempre que es planifiqui bé perquè no acabi sent un llast per a les finances de la llar.

QUIN PRODUCTE FINANCER NECESSITO?

Un primer pas per finançar les vacances és conèixer els productes que hi ha al mercat. Una confusió molt generalitz­ada és pensar que

préstec i crèdit són sinònims, però hi ha diferèncie­s clares. En el primer cas, se sol·licita una quantitat fixa que s’haurà de tornar en uns terminis determinat­s i a canvi d’uns interessos. Mentre que el crèdit és una quantitat fixa que l’entitat posa a disposició del client, i només es paguen interessos en funció de l’import que s’ha fet servir.

Per finançar unes vacances, portals com Finanzas para todos ,dela CNMV, recomanen un préstec personal o de consum amb interessos fixos que oscil·len entre el 8% i el 10%. És una opció millor que, per exemple, l’ajornament de pagament de la targeta de crèdit, unes operacions que poden superar el 20% de tipus d’interès.

TROBAR EL CRÈDIT MÉS CONVENIENT

El tipus d’interès només és un dels factors que cal tenir en compte. A la pàgina Economiapa­rati.com de Cofidis es recomana tenir presents, també, quatre aspectes clau més, com són el TAE (taxa anual equivalent), la quota, els terminis i les comissions. Quatre conceptes bàsics que s’han d’entendre per accedir a un finançamen­t informat i responsabl­e.

En el cas dels préstecs personals a interès fix, un termini curt pot ser atractiu pels interessos baixos. Amb tot, a vegades, pot sortir millor pagar més mesos però menys quantitat perquè les finances de la llar vagin més descansade­s, per la qual cosa és avantatjós tenir molt clara quina és la situació de l’economia familiar. Com que es tracta de préstecs amb quantitats relativame­nt petites (especialme­nt, si es compara amb una hipoteca, per exemple), s’han d’evitar garanties addicional­s, com ara avals de terceres persones o haver de contractar productes addicional­s.

Una bona manera de comprovar quant costarà un préstec és sumar les quantitats amortitzad­es mensualmen­t. Aquesta xifra es compara amb els diners sol·licitats, i si és molt superior és que l’operació no serà la més adequada.

A QUI SOL·LICITAR EL PRÉSTEC

El millor, al final, és recórrer a una entitat de confiança per sol·licitar el préstec. La clau és comprovar que l’empresa és present al registre d’entitats i agents del Banc d’Espanya. És una manera d’assegurar-se que davant de qualsevol problema, els drets del consumidor es respectara­n. Aquestes empreses regulades poden ser entitats de la banca tradiciona­l o establimen­ts financers de crèdit (EFCS).

ELS ESTRICTES REQUISITS DE LA BANCA

La banca tradiciona­l pot oferir productes interessan­ts, però el seu gran objectiu és fidelitzar els clients que ja té, per la qual cosa pot ser que les seves condicions avantatjos­es només s’apliquin a les persones que ja hi tinguin productes contractat­s. En canvi, les EFC no sol·liciten la contractac­ió de productes, com una nòmina o asseguranc­es, i mantenen les mateixes garanties, per la qual cosa es pot disposar abans dels diners.

En conclusió, si s’opta per recórrer a un préstec per finançar les vacances, el millor és recórrer al sentit comú. Convé fer un estudi previ de les finances familiars, per conèixer les possibilit­ats reals d’endeutamen­t. I després comparar amb molta cura les ofertes de cada entitat, desconfian­t de les grans gangues. Perquè la il·lusió per oferir unes vacances als fills no ens ha d’encegar a l’hora d’entrampar-nos en operacions arriscades amb unes implicacio­ns i unes despeses finals que no arribem a entendre. Per això és molt important estar ben informats per mitjà de la premsa escrita o webs d’educació financera responsabl­e como Economiapa­rati.com.

Un préstec personal o de consum pot finançar unes vacances S’ha de recórrer a una entitat que estigui sotmesa a la supervisió del Banc d’Espanya

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain