La Vanguardia (Català)

Un lapsus apunta que Banksy és el cantant del grup Massive Atack

- Agències

Durant una entrevista, el músic i dj Goldie ha tingut un lapsus que ha fet reforçar la hipòtesi que Banksy, el famós grafiter, és Robert del Naja, cantant del grup britànic Massive Atack. Goldie és amic de Robert del Naja i, abans que aquest es dediqués a la música, havien sortit junts a fer grafitis per Briston.

El periodista Craig Williams ja ho va afirmar quan va detectar que diverses intervenci­ons artístique­s de Banksy coincidien amb les ciutats on el grup britànic Massive Atack anava de gira. Una altra teoria, difosa pel diari britànic The Mail in Sunday assenyalav­a Robin Gunningham, artista originari de Bristol, com el veritable Banksy. Fins i tot es va aconseguir una foto realitzada a Jamaica en la qual se’l podia identifica­r mentre pintava en una paret, després firmada amb aquest pseudònim.

Goldie, en una conversa amb el podcast Distractio­n Pieces, va dir que qualsevol cosa que portés el nom de l’anònim grafiter, encara que fos una samarreta, era un èxit. I llavors va afegir: “Sense voler faltar el respecte a en Rob, crec que és un artista brillant, ha revolucion­at el món de l’art”. Rob és el diminutiu de Robert, i després de dir aquest nom, Goldie va fer un moment de silenci, com si s’hagués adonat que havia ficat la pota. Tot i així, més tard va fer broma sobre aquesta qüestió a Twitter i de moment no hi ha hagut resposta per part del cantant britànic. Quan Craig Williams va fer públiques les seves sospites, Robert del Naja va respondre: “Tots som Banksy!”.

En els darrers quinze anys els frescos a les parets de Banksy s’han convertit en peces cotitzades, i les seves obres es venen a elevats preus. Una de les seves últimes obres, molt comentada i difosa, és una pintura en un mur a Douvres, al Regne Unit, on fa broma sobre el Brexit. El mural representa­va un home a una escala i a punt d’esborrar una de les estrelles de la bandera europea. És un mural gegantí que avalaria els qui diuen que els autors són diverses persones, però dirigits per un sol artista. Un altre mural cèlebre de Banksy és el que va fer el 2015 a l’entrada de la Jungla a Calais (França), lloc de pas de milers de refugiats. En aquesta ocasió es veia Steve Jobs, el creador d’Apple, que és fill d’un immigrant sirià, amb una motxilla i un ordinador.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain