La Vanguardia (Català)

El Prat amenaça el lideratge de Barajas disparant trànsit i rutes

L’aeroport estrena onze vols interconti­nentals i les ‘low cost’ continuen creixent

- AINTZANE GASTESI Barcelona

L’aeroport de Barcelona superarà aquest estiu tots els rècords de trànsit gràcies al llançament de noves rutes interconti­nentals i el fort creixement de les companyies de baix cost, que mantenen la seva forta aposta pel Prat en un altre any rècord per al turisme. La previsió d’Aena apunta a un creixement respecte a l’estiu passat del 8% del nombre de seients oferts per les companyies, que fregaran els 39 milions de places. En total, a les dues terminals de la capital catalana, entre el 22 de juny i el 17 de setembre, estan previstos 210.341 moviments.

Les previsions apunten que el pròxim mes d’agost, fins i tot al juliol, se superaran els cinc milions de passatgers, una xifra que podria col·locar el Prat per davant de Barajas, que malgrat que registra un bon ritme de creixement queda molt enrere del boom que registra Barcelona aquest estiu. Des del Prat operen aquest estiu fins a 14 noves rutes, la gran majoria interconti­nentals: des dels nous vols de

low cost de llarg radi de Level i Norwegian a la costa oest dels Estats Units i altres destinacio­ns americanes fins a les noves rutes cap a Àsia: de Cathay Pacific a Hong Kong, de Korean Air a Seül, i d’Air China a Xangai, així com a Llatinoamè­rica de Latam a Lima, Level a Punta Cana o Plus Ultra a l’Havana. També hi ha noves rutes directes a Lahore, Islamabad i Teheran.

Per la seva part, entre les noves rutes anunciades des de l’aeroport de Madrid destaquen les d’Air Europa a Boston i San Pedro Sula (Hondures), a més de set europees més operades per diverses companyies. “El creixement del trànsit i del nombre de rutes des del Prat aquest estiu és insòlit, i es deu tant a l’atractiu del turisme com a la recuperaci­ó de l’interès per volar dels locals, ja que han deixat enrere la crisi”, apunten des de l’àrea d’infraestru­ctures de la cambra de comerç.

Segons les previsions d’Aena, el Prat destaca aquest any pel fort component del trànsit internacio­nal, que suposa un 73% del mercat. Sobresurt l’augment de l’oferta a Àsia, que pràcticame­nt es duplica respecte a l’any passat, així com l’increment del mercat dels Estats Units, que suposa un 28% més que l’estiu anterior. “Les noves rutes interconti­nentals situen l’aeroport de Barcelona en un altre nivell i l’igualen amb les grans capitals connectade­s d’Europa”, assenyalen fonts de la cambra.

Malgrat el fort creixement internacio­nal, segons les dades d’Aena el primer mercat del trànsit del Prat és l’interior, seguit del Regne Unit, Itàlia, Alemanya i França. Les primeres destinacio­ns nacionals són Palma, Madrid, Eivissa, Menorca i Bilbao. Entre les destinacio­ns europees més transitade­s aquest estiu hi destaquen Londres, Amsterdam, París, Roma i Brussel·les. Entre les interconti­nentals se situen Moscou, Tel Aviv i Istanbul.

A més de les rutes interconti­nentals, les aerolínies de baix cost continuen incrementa­nt capacitat tant a Barcelona com a Madrid. Ryanair operarà un total de 43 rutes aquest estiu des de Barcelona i 50 des de Madrid. Encara que l’increment de l’operativa es concentra a Barajas, amb set noves rutes per dues noves destinacio­ns a Barcelona, l’aeroport del Prat continua sent el primer de la companyia a Espanya, amb una previsió de 7,1 milions de passatgers per 6,8 milions a Madrid.

Per la seva part, la low cost Norwegian dispara la seva projecció al Prat, amb un creixement previst del 56% fins als 1,8 milions de places pel 20% de l’augment d’oferta a Madrid fins a assolir els 1,04 milions. Des de Barcelona, l’aerolínia nòrdica operarà 22 rutes, 18 d’internacio­nals i quatre de nacionals, per 14 rutes a Madrid, 11 d’internacio­nals i tres de nacionals.

Segons les dades de Turespaña, el Prat concentra un de cada quatre passatgers de baix cost de la xarxa d’Aena, la qual cosa fins al maig va suposar 4,1 milions de passatgers, per 2,2 milions que arriben en companyies tradiciona­ls. Vueling és la primera de l’aeroport, amb una quota del 38%, seguida de Ryanair amb un 12%, Easyjet amb un 6% i Norwegian amb un 5%. La primera tradiciona­l és Lufthansa amb un 3% del trànsit total. Les deu primeres companyies copen el 73% del mercat.

Les previsions apunten que a l’agost, i fins i tot al juliol, se superaran els cinc milions de passatgers Barajas, malgrat que creix, queda molt enrere del boom que registra Barcelona aquest estiu

 ?? XAVIER CERVERA ?? Terminal T1 de l’aeroport de Barcelona
XAVIER CERVERA Terminal T1 de l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain