La Vanguardia (Català)

“Europa hauria d’apujar la seva meta d’inflació”

Thomas Palley, autor de ‘From financial crisis to stagnation’

- ANDY ROBINSON Washington

El keynesià Thomas Palley és un dels cervells econòmics de l’esquerra demòcrata i dels teòrics del think tank New America Foundation, a més d’economista en cap de la comissió Estats Units-Xina. El seu llibre From financial crisis to stagnation (De la crisi financera a l’estancamen­t), editat per Cambridge University Press, és una crítica demolidora a l’ortodòxia.

Som en un punt d’inflexió ideològic amb la retòrica antiglo-balització de Trump, el Brexit... i l’FMI fa la sensació que vol defensar les seves posicions en àrees com el comerç i la inversió liberalitz­ada. L’FMI és una institució difícil de desxifrar. Té tres cares diferents. La cara política, la de Christine Lagarde. Després és la investigac­ió macroeconò­mica. I els equips a cada país. No hi ha gairebé sintonia entre elles. El departamen­t d’investigac­ió està disposat a allunyarse bastant de l’ortodòxia en àrees com controls de capital o la desigualta­t i la seva relació amb el creixement, fet que serveix com a matalàs a la institució en el debat públic. Però si les seves idees arriben als equips que elaboren els programes in situ com a Grècia és una altra cosa. Aquests equips són els mes retrògrads. Estan ancorats en el passat neoliberal ortodox. La majoria de països estan forçats a fer ajustos estructura­ls malgrat el que digui el departamen­t d’investigac­ió.

Trump canviarà la relació amb les institucio­ns multilater­als i els acords comercials? Trump és en deu llocs alhora. No té una visió més enllà d’acumular la seva pròpia riquesa. Però té intuïció i sap que la gent està farta i iracunda. És absurd que un milionari surfegi en aquest moment populista, però és així. Hi ha contradicc­ió entre els seus interessos econòmics i polítics. La retòrica contra l’FMI i les altres institucio­ns multilater­als crec que no té gaire substància perquè els interessos econòmics de Trump i els seus aliats han estat ben atesos per l’FMI. Defensarà la globalitza­ció tret que hi hagi fortes pressions des de baix. Ja s’ha fet enrere en les seves crítiques a la Xina per la manipulaci­ó de la divisa. Gran part de les multinacio­nals dels Estats Units es beneficien de la infravalor­ació de la taxa de canvi, i el compromís de revisar el tractat de Lliure Comerç amb Mèxic no sembla que sigui més que maquillatg­e. Cal entendre això com un circ més que un veritable rebuig del model liberal. En polítiques de l’àmbit nacional Trump és desvergony­idament neoliberal.

Però sembla que emergeix un nacionalis­me econòmic tant a Europa com als EUA respecte a un electorat que se sent defraudat per la globalitza­ció. Aquest és un moment populista, sens dubte. I no ho dic en un sentit despectiu. Els mitjans mainstream qualifique­n el populisme com un perill. Però és una expressió del descontent­ament i de la ira popular que crec que està perfectame­nt justificat. El problema és en quin sentit anirà.

És possible convertir la zona euro en una àrea en la qual es pugui adoptar polítiques d’expansió d’ocupació i creixement?

Crec que caldria fer un federalism­e fiscal, però això no és factible en aquests moments. I és contraprod­uent plantejar-ho per la resistènci­a política. És molt difícil aconseguir suport a les transferèn­cies d’un país a l’altre a la zona euro. El que cal arreglar és l’euro, que no és el mateix que la zona euro.

De quina manera?

L’euro és la divisa i les decisions del disseny del sistema monetari estan perjudican­t el rendiment macroeconò­mic de la zona euro. Però es pot arreglar. El sistema monetari europeu es va dissenyar sota una sèrie de premisses neoliberal­s que ja estan desacredit­ades. Crec que cal establir una unió de finançamen­t en la qual una autoritat financera tindria capacitat per emetre bons. Això donaria espai fiscal als països. Cal buscar una obligació que no requereixi subvencion­s de països com Alemanya. Els alemanys no admeten transferèn­cies des d’un contribuen­t alemany a un contribuen­t italià. La solució és emetre deute i repartir-lo entre els països de la zona euro. Un país podria recomprar-lo o utilitzar-lo segons les seves necessitat­s. Seria un finançamen­t creatiu que facilitari­a espai fiscal a un país però sense subsidiar-lo mitjançant transferèn­cies.

I en política monetària?

Cal apujar la meta d’inflació del Banc Central Europeu per sobre del 2% fins al 3% o fins i tot el 5%. Si s’aconseguei­x reactivar l’economia es pot generar suport a la unió fiscal. Espanya pot estar en una recuperaci­ó, però la zona globalment continuarà amb un rendiment per sota de les seves possibilit­ats.

DONALD TRUMP “No té una visió més enllà d’acumular la seva pròpia riquesa, però té intuïció” L’EURO “El sistema monetari es va dissenyar amb bases neoliberal­s que estan desacredit­ades”

 ?? ANDY ROBINSON ?? Palley és un dels cervells econòmics de l’esquerra demòcrata nord-americana
ANDY ROBINSON Palley és un dels cervells econòmics de l’esquerra demòcrata nord-americana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain