La Vanguardia (Català)

La UE dona permís a Itàlia per salvar dos bancs més

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

La llarga crisi bancària italiana viu aquest cap de setmana un nou episodi. El Govern de Paolo Gentiloni es disposava a aprovar ahir a la nit –o potser avui, a tot estirar– el decret per salvar dues entitats declarades insolvents, la Banca Popular de Vincenza i Veneto Banca. Aquesta mesura extraordin­ària arriba després del vistiplau donat divendres per les autoritats europees competents, que van certificar la inviabilit­at dels dos bancs, per falta de capital, i van ordenar la seva liquidació ordenada.

A falta de concretar-se els detalls, es creu que la complexa operació seguirà, en part, el model utilitzat amb el Monte dei Paschi di Siena (MPS). Se salvarguar­darà completame­nt els dipositant­s però s’hauran de gratar la butxaca els accioniste­s i els tenidors d’obligacion­s subordinad­es. Intesa Sanpaolo està interessad­a a absorbir els dos bancs fallits, però només les seves parts sanes, fet que obligarà a desvincula­r els crèdits morosos i de dubtós cobrament. L’Estat haurà de pagar un altre cop, doncs, una voluminosa factura per salvar bancs i assegurar l’estabilita­t del sistema financer.

La Banca Popular de Vincenza i Veneto Banca arrossegue­n problemes des de fa anys per la seva alegre concessió de crèdits i la seva gestió deficient. Les accions van pujar de manera artificial, fins que la crisi va posar les coses al seu lloc i va quedar en evidència l’enorme forat en els seus comptes.

La majoria d’analistes critica la lentitud del Govern italià per afrontar els problemes dels seus bancs, una estratègia que ha acabat per disparar el cost dels rescats. El diari La Stampa, de Torí, calculava ahir que salvar els bancs ja ha costat 31.000 milions d’euros, equivalent a gairebé un 2% del producte interior brut (PIB).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain