La Vanguardia (Català)

Dos mil evacuats per l’incendi que amenaça el parc de Doñana

Les flames deixen aïllades 50.000 persones unes quantes hores a Matalascañ­as

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Espanya, un polvorí després de la primavera del 2017

L’incendi forestal que es va declarar dissabte a la nit al terme municipal de Moguer, a Huelva, amenaça d’estendre’s al parc nacional de Doñana, un risc que combaten 550 efectius. El perill va aconsellar evacuar 2.000 persones de pobles veïns, i ahir a la nit el foc encara estava fora de control.

Que el foc no arribi de cap manera al parc nacional de Doñana, la gran joia mediambien­tal espanyola. L’objectiu fonamental dels prop de 550 efectius que combaten, des de dissabte a la nit, l’incendi que es va declarar en una zona de pinedes i cultius coneguda com La Peñuela de Moguer (Huelva) és evitar que les flames continuïn avançant pel paratge natural, el cinturó que protegeix el cor del parc, on han causat greus danys que encara no s’han pogut quantifica­r.

Vint-i-quatre hores després d’iniciar-se, el sinistre a Doñana es trobava encara fora de control ahir a última hora. El fort vent que es va aixecar després del migdia va dificultar l’actuació dels mitjans desplegats i els efectes de l’incendi, en forma de fum i pluja de cendres, van arribar a zones molt allunyades com Conil, Sanlúcar o la mateixa ciutat de Cadis. La zona cremada és hàbitat natural de centenars d’espècies, entre les quals el linx ibèric. En les últimes hores el vent va rolar a nord, una bona notícia per als bombers, però pot canviar en qualsevol moment.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va garantir la utilitzaci­ó de totes les mesures especials necessàrie­s perquè “la incidència en el paratge natural sigui la menor possible, encara que el vent empenyi les flames cap allà”. A primera hora de la tarda, la Guàrdia Civil va procedir a tallar la carretera que uneix la localitat d’Almonte amb el nucli turístic de Matalascañ­as, on al voltant de 50.000 persones van quedar aïllades entre les cinc de la tarda i les nou del vespre, moment en què es va habilitar un carril de sortida cap a El Rocío.

Dominar les flames es va convertir ahir en una empresa molt complicada en la qual van participar més de 25 mitjans aeris i centenars de persones a terra, entre elles més d’un centenar de membres de la Unió Militar d’Emergèncie­s (UME). Es tracta d’una zona densament poblada d’arbres, on les brases saltaven d’un pi a l’altre a gran velocitat. Si l’absència de vent a primeres hores del matí de diumenge permetia cert optimisme, a partir de les dues del migdia es va aixecar “un veritable vendaval”, en paraules d’un representa­nt ecologista, que va avivar les flames. Un vent incontrola­t que rolava en direcció canviant, la qual cosa dificultav­a la lluita dels bombers i el vol de les aeronaus.

El record de la tragèdia esdevingud­a a Portugal va estar present a

 ?? EFE ?? Desolació sense víctimes mortals.
L’incendi forestal que s’acosta al parc nacional de Doñana es va originar en aquest paratge de pins de La Peñuela de Moguer, a Huelva, i ahir a la nit continuava descontrol­at
EFE Desolació sense víctimes mortals. L’incendi forestal que s’acosta al parc nacional de Doñana es va originar en aquest paratge de pins de La Peñuela de Moguer, a Huelva, i ahir a la nit continuava descontrol­at
 ??  ?? Una dona s’abraça desolada a una nena a Mazagón mentre un altre veí observa les flames consternat
Una dona s’abraça desolada a una nena a Mazagón mentre un altre veí observa les flames consternat
 ??  ?? FONT: Elaboració pròpia i Google Earth
LA VANGUARDIA
FONT: Elaboració pròpia i Google Earth LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain