La Vanguardia (Català)

Or europeu per al bàsquet femení

Espanya aconseguei­x el tercer or en un Eurobàsque­t, tots contra França

-

El 2012, Lucas Mondelo, que acabava de començar al capdavant de la selecció espanyola de bàsquet, va acceptar també l’oferta del Shanxi Xing Rui Flame xinès a la recerca de nous reptes. Ja havia aconseguit tots els títols possibles amb el Perfumeria­s Avenida i sempre li han atret els reptes. En el seu viatge al gegant asiàtic, acompanyat pel seu inseparabl­e César Rupérez, que també fa d’assistent amb Espanya, es va adaptar a situacions impensable­s a Europa, però va exercir els mateixos mètodes que utilitza amb l’equip nacional: una defensa espectacul­ar sobre la millor jugadora del Zheijang, l’australian­a Cambage, va donar el títol al Shanxi Xing, acabat d’ascendir. A Praga, Meesseman i Wauters, les dues pivots que van situar Bèlgica a les semifinals, van ser fulminades per Lyttle i Nicholls amb la mateixa precisió que la nord-americana Moore va apartar del títol Cambage fa quatre anys. A França li va passar el mateix a la final. Ciak, una dels seus referents ofensius sota els cèrcols –la pivot juga al Dynamo Kurks, campió de l’Eurolliga, a les ordres de Mondelo–, va passar sense pena ni glòria per la final, igual que Miyem. De fet, tot el bloc de Valerie Garnier es va desintegra­r completame­nt contra una Espanya que va reservar per a l’últim partit la millor de les seves exhibicion­s.

L’èxit del bàsquet femení espanyol no té parangó. És fruit de la feina, de l’esforç col·lectiu i de la passió amb què cada peça de l’engranatge executa la tasca que li ha estat encomanada. Només així és possible guanyar tantes medalles –10 en 14 anys–, amb especial menció a les últimes temporades en què Espanya ha encadenat l’or de l’Eurobàsque­t del 2013 amb les plates del Mundial 2014 i els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, i el bronze del 2015. Ahir, a la capital de la República Txeca, Mondelo i les seves jugadores van tornar a pujar a dalt de tot del podi amb un equip que transmet qualitat i caràcter.

Espanya ja acumula tres medalles d’or a l’Eurobàsque­t (1993, 2013 i 2017), sempre contra França a la final. A Praga hi havia ganes de superar les franceses, que van guanyar un amistós abans del torneig

ALBA TORRENS La mallorquin­a, amb 18 punts, 3 rebots i 2 assistènci­es a la final, va ser designada MVP del torneig

txec i, a més, havien eliminat les espanyoles a les semifinals de fa dos anys. I tot i que s’esperava un matx complicat contra un rival molt físic, només en el primer quart hi va haver una mica d’emoció (21-18). Després, la defensa espanyola va ofegar les idees de França, que va iniciar el segon i tercer quart de la mateixa manera, amb 2 punts en els primers cinc minuts. Únicament la veterana Dumerc, que va tenir el consol de sortir vencedora en el seu duel contra Palau, i Tchatchoua­ng van aportar alguna cosa a nivell personal, mentre que Espanya va funcionar sempre com un bloc. Alba Torrens (10 punts en els primers 10 minuts i 18 al final) va mantenir un nivell impression­ant –va ser designada MVP– i Sancho Lyttle va acabar com a màxima anotadora (19 i 8 rebots). Però totes van sumar, com sempre: Creu amb la seva velocitat (12 p), Xargay amb la seva regularita­t (8 p), Nicholls amb la seva lluita (7 r), Palau i Domínguez amb la seva intel·ligent direcció i Gil amb la seva eficàcia per reemplaçar les pivots titulessis.

I Mondelo va acabar traient totes les jugadores a la pista de l’O2 Arena de Praga perquè sentissin el que és ser campiones. Millor, impossible.

LA MILLOR DEFENSA A França li va passar el mateix que a tots els equips anteriors: Espanya va aniquilar les seves virtuts

 ??  ??
 ?? JOE KLAMAR / AFP ?? Laia Palau, al centre amb el trofeu, amb les seves companyes celebrant un nou èxit
JOE KLAMAR / AFP Laia Palau, al centre amb el trofeu, amb les seves companyes celebrant un nou èxit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain