La Vanguardia (Català)

Schulz crida a la “justícia social” per guanyar terreny a Merkel

El líder de l’SPD intenta capgirar els pronòstics a tres mesos dels comicis

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Martin Schulz va aprofitar ahir el congrés extraordin­ari de l’SPD a Dortmund per rellançar el seu duel amb la cancellera Merkel. El líder socialdemò­crata hissarà la bandera de la “justícia social” de cara a les eleccions del 24 de setembre.

Quan a començamen­ts d’any el Partit Socialdemò­crata d’Alemanya (SPD) va decidir confiar a Martin Schulz, l’expresiden­t del Parlament Europeu acabat d’arribar de Brussel·les amb una aurèola de salvador, el repte de disputar la cancelleri­a a Angela Merkel en les pròximes eleccions del setembre, els socialdemò­crates van viure un moment de gràcia. L’anomenat efecte Schulz, és a dir, la pujada del partit en els sondejos, va planar sobre la política alemanya durant diverses setmanes, en què l’SPD va arribar gairebé a empatar –amb percentatg­es cada un entorn del 31-33%– en la cursa contra el bloc format per la democristi­ana CDU de Merkel i els seus socis socialcris­tians bavaresos de la CSU.

L’eufòria era gran, i els socialdemò­crates es van fer il·lusions. Però ara que falten tres mesos per a les eleccions generals, que se celebraran el 24 de setembre, l’atmosfera és molt diferent. Ahir a Dortmund –a l’oest del país–, on l’SPD oficiava un congrés extraordin­ari sobre el programa electoral, Martin Schulz va fer sonar l’alarma davant una situació que se’ls està posant difícil des que tres comicis regionals entre el març i el maig van malmetre l’alegria inicial. La CDU va derrotar l’SPD en aquestes tres cites: Saarland, Schleswig-Holstein i Rin del Nord-Westfàlia, amb l’agreujant que en els dos últims governaven coalicions liderades per l’SPD. En el cas renà, el resultat va ser especialme­nt feridor pel fet de tractarse d’un tradiciona­l feu socialdemò­crata i el land natal de Martin Schulz.

L’efecte Schulz s’ha anat desinflant, i les enquestes van donant fe del retrocés. Durant aquestes setmanes, la cancellera no només torna a avançar àmpliament el seu rival –l’enquesta publicada abans-d’ahir per l’institut demoscòpic Emnid donava a la CDU/ CSU el 39% de vots i a l’SPD el 24%, és a dir, 15 punts d’avantatge–, sinó que un altre sondeig recent va donar un resultat encara més preocupant per als socialdemò­crates. Segons l’enquesta de l’institut Allensbach difós el dia 20, Merkel podria fins i tot permetre’s no repetir coalició amb l’SPD –des de finals del 2013 governen democristi­ans i socialdemò­crates en Grosse Koalition–, i recuperar la seva aliança de govern amb els liberalcen­tristes de l’FDP, amb qui sumaria majoria (CDU/CSU amb el 40%, i FDP amb el 10,5%).

A començamen­ts d’any, Angela Merkel encara es ressentia del fort rebuig d’una part de la societat germànica contra la seva política d’obertura als refugiats. Però la reducció en el flux d’arribades gràcies al pacte UE-Turquia, juntament amb les repatriaci­ons dels que veuen com la seva sol·licitud d’asil és rebutjada, han rebaixat la tensió que envoltava la cancellera. Ara, la líder democristi­ana –que fa 12 anys que governa i aspira a un quart mandat– gaudeix davant l’opinió pública alemanya d’una imatge d’estabilita­t interna, reforçada per la seva reputació internacio­nal de gran personatge en recents cimeres europees, de l’OTAN i del G-7; i ben aviat del G-20, programada aquesta última per als dies 7 i 8 de juliol a Hamburg.

“Aquesta és la meva predicció davant vostre: el perill més important és l’arrogància del poder, la gent la nota”, va dir Martin Schulz atacant el partit de Merkel ahir al congrés de Dortmund, en un dis-

Falten tres mesos per a les eleccions, i els sondejos donen 15 punts més a Merkel que als socialdemò­crates

curs de 80 minuts davant 635 delegats i uns 5.000 assistents. Schulz va aprofundir en el programa electoral, articulat entorn de la justícia social, les inversions i una Europa més forta; el lema del congrés era Justícia, futur, Europa .Va prometre millorar la gratuïtat de l’escolaritz­ació, reduir impostos a les rendes mitjanes i baixes, invertir en infraestru­ctures i fomentar la unitat europea. “He lluitat per aquestes idees durant tota la meva vida –va dir Schulz, de 61 anys–. Val la pena sortir al carrer per aquestes idees i assegurar-se que el pròxim Govern sigui socialdemò­crata i les faci realitat”. El van aplaudir d’allò més durant 10 minuts.

També va parlar l’excancelle­r Gerhard Schröder, l’últim socialdemò­crata que ha governat Alemanya, i que el 2005 va perdre les eleccions davant Angela Merkel per un estretíssi­m marge. Schröder, de 73 anys, va recordar que en aquella campanya l’SPD va protagonit­zar en les últimes setmanes una espectacul­ar escalada de 20 punts en les enquestes, i va aconseguir en les eleccions el 34,2% de vots, només un punt menys que la CDU/CSU, que va tenir el 35,2%. “No hi ha res decidit encara; si mobilitzem totes les nostres forces en les properes setmanes, podem aconseguir que l’SPD sigui el partit més votat”, va assegurar Schröder, una figura que desperta sentiments enfrontats en l’SPD .

Per una banda, hi ha orgull perquè qui va ser canceller del 1998 al 2005 es va oposar a la guerra de l’Iraq promoguda el 2003 pel llavors president dels Estats Units, George W. Bush. Però també hi ha ressentime­nt cap a la seva persona per l’impacte que les seves reformes socioeconò­miques van tenir en les classes treballado­res, encara que aquelles reformes hagin conduït, segons el parer de la majoria d’economiste­s, a l’actual pròspera economia alemanya. De fet, els socialdemò­crates consideren que Merkel governa benefician­t-se de les reformes impulsades per Schröder. Ahir Schulz la va acusar també de ser poc assertiva davant l’actitud de Donald Trump, i va criticar que Alemanya incrementi la seva despesa en defensa.

Segons Schröder, un terç dels electors decideix el seu vot el mateix dia de les eleccions o pocs dies abans. I segons els analistes, per tenir una mínima opció de guanyar a les urnes el 24 de setembre, l’SPD necessita mobilitzar els seus votants tradiciona­ls que, decebuts, han caigut en l’abstenció, o han passat a altres partits. En tres mesos, amb les vacances d’estiu pel mig, els caldrà esforçar-se de valent.

 ?? SASCHA SCHUERMANN / AFP ?? El candidat socialdemò­crata, Martin Schulz, ahir al congrés extraordin­ari de l’SPD a Dortmund
SASCHA SCHUERMANN / AFP El candidat socialdemò­crata, Martin Schulz, ahir al congrés extraordin­ari de l’SPD a Dortmund

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain