La Vanguardia (Català)

Itàlia destina fins a 17.000 milions a dos bancs en fallida

La intervenci­ó garanteix el 100% dels dipòsits i una liquidació ordenada

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

El Govern italià s’ha vist obligat a efectuar una intervenci­ó massiva, que pot arribar a 17.000 milions d’euros, per liquidar de manera ordenada la Banca Popular de Vicenza i Veneto Banca, totes dues declarades insolvents per les autoritats europees, i garantir així plenament els diners dels comptes corrents, els dipòsits i les obligacion­s de menys risc. Intesa Sanpaolo, el banc italià més gran, absorbirà les dues entitats liquidades, tot i que només les seves parts “sanes” i gràcies a la generosa ajuda de l’Estat.

Va ser un cap de setmana frenètic de reunions, trucades i càlculs al palau Chigi, la seu de l’Executiu italià. Calia prendre una decisió abans de l’obertura dels mercats avui i de les oficines dels bancs afectats. El consell de ministres extraordin­ari va haver d’endarrerir-se més de 24 hores.

Com sol succeir en aquests casos, el primer ministre, Paolo Gentiloni, i el titular d’Economia, Pier Carlo Padoan, van provar de desdramati­tzar una situació greu mentre marejaven una mica la premsa amb les xifres. El cap del Govern va posar èmfasi en què l’objectiu principal ha estat la defensa dels clients i estalviado­rs, així com l’economia de la regió del nord del Vèneto, una de les més dinàmiques del país gràcies a la seva extensa xarxa de petites i mitjanes empreses. “De l’eficiència del nostre sistema bancari depèn també la possibilit­at d’animar i de no obstaculit­zar el procés de recuperaci­ó econòmica gradual que finalment hem iniciat”, va comentar un voluntarió­s Gentiloni. No va parlar de les pèrdues gairebé totals per als accioniste­s i els tenidors d’obligacion­s subordinad­es.

L’Estat posarà immediatam­ent a disposició d’Intesa Sanpaolo gairebé 4.800 milions d’euros “com a avançament de caixa” per cobrir tots els passos necessaris “per al reforçamen­t del capital”, segons va concretar Padoan. Això podria incloure fons per finançar els inevitable­s acomiadame­nts de personal. El ministre no va voler entrar en aquest terreny, però s’especula sobre 600 oficines que podrien tancar com a conseqüènc­ia de l’operació anunciada ahir i de la consolidac­ió de l’estructura d’Intesa Sanpaolo després de l’absorció. Una nova injecció de diners públics, per valor de 400 milions d’euros, es dedicarà a garanties i a “afrontar riscos”. Quan semblava que el volum financer estava delimitat, Padoan va afegir una altra xifra gegantina: 12.000 milions d’euros. Es tracta de les garanties màximes addicional­s que es compromet a oferir l’Estat en tot el procés.

El ministre d’Economia va insistir que bona part dels diners aportats per l’Estat podran recuperar-se –o almenys aquest és el desig–. Mentre que Intesa Sanpaolo es quedarà amb l’anomenat “banc bo” (els actius sans), l’Estat s’empassarà el “banc dolent” (els crèdits morosos de difícil o impossible cobrament). L’esperança és que part d’aquests crèdits sí que s’acabin cobrant i les arques públiques aconseguei­xin rescabalar-se’n. Segons Padoan, les injeccions immediates del Tresor no es comptabili­tzaran com a dèficit, atès que formen part de partides ja previstes el desembre passat quan es va rescatar el Monte dei Paschi di Siena (MPS), una operació molt diferent, equivalent a una nacionalit­zació temporal. El ministre va rebutjar les crítiques dels qui lamenten que hi hagi hagut una intervenci­ó massa tardana i costosa. Padoan va subratllar que no hi havia alternativ­a i que una altra via hagués significat una “liquidació desordenad­a” d’efectes desastroso­s.

Roma prioritza la tutela dels dipositant­s, a qui es garanteix el 100% dels seus diners

 ?? CLAUDIO PERI / AP ?? El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, i el titular d’Economia, Pier Carlo Padoan, durant l’anunci d’ahir
CLAUDIO PERI / AP El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, i el titular d’Economia, Pier Carlo Padoan, durant l’anunci d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain