La Vanguardia (Català)

L’ANC anima a dir ‘dependenti­sta’ i no ‘unionista’

L’entitat aconsella suavitzar el llenguatge per no perdre suports

- Barcelona

Així com els uns troben molest que se’ls anomeni separatist­es, els altres troben pejoratiu l’ús de la paraula unionista. Els polítics no empren determinat­s mots gratuïtame­nt, i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) no és aliena a aquest ús intenciona­t del llenguatge. Així doncs, la sectorial de psicologia de l’entitat sobiranist­a ha elaborat un informe en què recomana evitar certs termes que podrien resultar despectius i substituir-los per altres amb una valoració més neutral. I tot per provar de captar el vot a favor de la independèn­cia en plena campanya referendàr­ia, convèncer els indecisos i evitar la desafecció.

El document, datat al març i lliurat a les assemblees territoria­ls les darreres setmanes, assegura que cal rebutjar del discurs de l’ANC –i per extensió, del missatge independen­tista– mots com unionista per referir-se a algú contrari a l’autodeterm­inació. Es proposa parlar de dependenti­stes i immobilist­es. També recomana no usar trencar, sinó emancipar-se o, fins i tot, “fer-nos grans/adults/responsabl­es”. Com a model, l’equip de psicòlegs construeix la frase: “Ens unim per l’emancipaci­ó del poble català”.

En l’informe també es recomana rebutjar el terme desobedièn­cia ,i s’afirma: “Tindrem present que espanta”. De tota manera, la sectorial de l’Assemblea aposta per fer-lo servir sempre amb l’afegit pacífica o no violenta. O emprar una fórmula en positiu, com “obeir el mandat dels ciutadans de Catalunya”, tal com han fet en innumerabl­es ocasions els representa­nts dels partits i entitats sobiranist­es. També s’apel·la a rebutjar la paraula separació, tot i que els psicòlegs de l’ANC reconeixen com a vàlid amistós.

En un altre ordre, l’informe assegura que “hi ha paraules connotades que cal dissociar” del discurs de l’ANC, com ara deriva, trencament, desmembram­ent, enfrontame­nt, odi, fronteres, secessió, separació o separatism­e, robatori, desafiamen­t, traïció o imposició. De totes maneres, la sectorial no descarta l’ús d’aquests termes si és per “criticar l’altre bàndol per fer-les servir o apropiar-se’n indegudame­nt”.

El text de l’ANC afirma: “Altres paraules les hem de fer servir nosaltres”: convivènci­a, respecte, dret a decidir, dret d’autodeterm­inació, tolerància, plurilingü­isme, alliberame­nt, democràcia, unió. També s’assenyala que hi ha alguns conceptes, pocs, que “cal fer servir amb precaució”, segons es dirigeixi el missatge “a uns i altres”: independèn­cia, Catalunya, Espanya, unitat, Estat, solidarita­t, república.

Pel que fa a altres aspectes del llenguatge, la sectorial creu que el temps verbal “és un element determinan­t

divorci per comunicar la seguretat de l’emissor” i, per tant, insta a emprar sempre el futur, mai el condiciona­l: “Quan serem lliures”, i no pas “Si fóssim lliures”. També proposa l’ús del nosaltres, pel seu sentit inclusiu.

Tot aquest llenguatge i el seu missatge estaria orientat, segons s’expressa en l’informe, a tots aquells ciutadans “que no tenen una opció personal definida” –indecisos–; als partidaris del no a la independèn­cia “potencialm­ent persuasibl­es, potser cap a l’abstenció”; als “tendents a l’abstenció”; i als partidaris del sí “susceptibl­es d’acovardir-se o d’experiment­ar desànim (...) si la pressió psicològic­a i l’amenaça s’incremente­ssin molt”.

Les sectorials proposen “anar tots alhora a treure diners al banc” en cas que es veti el referèndum

Aquest document és, de fet, un annex a l’informe del setè consell d’assemblees sectorials de l’ANC celebrat el 18 de març d’enguany. A aquesta trobada hi van assistir les sectorials d’administra­ció pública, capacitats diverses, dones, economia social, economiste­s, empresaris, informàtic­s, intel·ligència, jubilats, juristes, LGBTI, meteoròleg­s, pagesos, recerca i treballado­rs. I va participar-hi el president de l’Assemblea, Jordi Sànchez, que en el discurs inicial va reconèixer: “Ens cal comunicar bé tota aquesta informació que generem, que tenim, i això comporta simplifica­r el missatge per ser comunicat, que pot comportar fins i tot haver d’amputar un missatge per tal que arribi i sigui sòlid, coherent, potent”.

En aquest darrer document conjunt de les sectorials de l’ANC, a banda de suggerir un missatge per transmetre al carrer amb tota una sèrie d’argumentac­ions a favor de la independèn­cia, s’apunta la possibilit­at d’“anar tots al mateix moment a treure diners al banc” en cas que l’Estat impedeixi la celebració del referèndum. A més, s’aposta per “una mobilitzac­ió que, de manera espontània, sorgeixi el dia en què el Parlament aprovi la llei de transitori­etat jurídica i convoqui el referèndum”. Per això, proposa “una reacció exultant de tota la població i en tot el territori (petards, campanes, botzines dels cotxes, xiulets...)”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Les entitats sobiranist­es van congregar milers de persones a Montjuïc el passat 11 de juny
ANA JIMÉNEZ Les entitats sobiranist­es van congregar milers de persones a Montjuïc el passat 11 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain