La Vanguardia (Català)

Una altra urbana va netejar restes de sang al xalet de Rosa P.

Una agent de la unitat d’investigac­ió va ajudar la detinguda Rosa P. a netejar les restes que hi havia a casa seva creient que era la menstruaci­ó de la seva gossa

- TONI MUÑOZ XAVIER GÓMEZ

Una agent de la unitat d’investigac­ió de la Guàrdia Urbana de Barcelona es va veure implicada indirectam­ent en l’embolic que envolta el crim dels policies locals. Va ajudar la detinguda, Rosa P., a netejar la sang del lloc dels fets, que es remunten al dia 5 de maig, el dia en què els Mossos van confirmar que el cadàver que va aparèixer calcinat al maleter d’un vehicle en una pista forestal del pantà de Foix era el de l’agent de la Guàrdia Urbana Pedro R. Aquell mateix dia, Rosa P. va rebre la notícia per part dels Mossos que el seu nòvio havia mort violentame­nt. Va ser a partir d’aleshores que la dona va trucar a la seva amiga –indirecta protagonis­ta d’aquesta història– per demanar-li que l’acompanyés a casa seva perquè tenia por, ja que s’havia trobat el cadàver del seu nòvio. Rosa P. estava de baixa a la Guàrdia Urbana i tenia l’arma retirada. En canvi, la seva amiga sí que la portava. Aquest va ser un dels motius que va esgrimir la detinguda per convèncer la seva amiga.

Els que coneixen aquesta investigad­ora de la Guàrdia Urbana asseguren que en el seu dia a dia actua moguda per la bondat i la generosita­t, un sentiment que impregna totes les seves actuacions en la vida personal i també en l’acomplimen­t de la seva activitat com a policia. La dona no va titubejar a l’hora d’acompanyar la seva amiga fins a casa seva per protegir-la en aquells moments d’angoixa .

Pel que sembla, quan van entrar al xalet que la detinguda té a la frontera entre Vilanova i Cubelles, Rosa P. va demanar a la seva amiga que l’ajudés a netejar la sang que hi havia a terra. “És que la gossa té la regla. Ajuda’m a netejar-la”. La seva amiga ho va fer sense sospitar res.

Aquest fet va passar inadvertit per la investigad­ora de la Guàrdia Urbana fins una setmana més tard. En cap moment l’amiga no va desconfiar de la detinguda. Fins al dia 13 de maig, el dia en què els Mossos la van detenir. Llavors es van encendre totes les alarmes. Potser la sang que va netejar a casa de la Rosa era de la víctima. La dona es va presentar voluntària­ment a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per relatar el que havia passat. La seva condició de testimoni no va passar mai a ser la d’imputada, amb la qual cosa es dedueix que la policia va donar veracitat a la seva versió i va desestimar incriminar-la com a encobridor­a. L’endemà, al matí, un amic de la Rosa va anar a casa seva per donar-li suport. “Vine, que et convido a dinar”, li va dir. L’home es va creuar a l’entrar de la casa amb la investigad­ora de la Guàrdia Urbana que havia passat la nit al xalet per acompanyar la Rosa. “He vingut a estar amb ella perquè tenia por després de tot el que ha passat. Com que jo tinc pistola i ella no, he vingut a fer-li companyia”, li va explicar la dona. Després d’aquesta breu conversa, la investigad­ora va marxar. “Ara que estàs acompanyad­a, jo ja me’n vaig”.

La declaració que va prestar aquesta testimoni davant els Mossos d’Esquadra apuntala els indicis que situen l’escena del crim a casa de la detinguda. Dimarts passat la comitiva judicial, encapçalad­a per la jutgessa i el fiscal, va realitzar una reconstruc­ció dels fets, que tenen com a epicentre la casa de Rosa P. Cal recordar que la detinguda va assegurar en seu judicial que l’altre arrestat, Albert L., va irrompre a casa seva violentame­nt empunyant

L’afectada no va ser imputada per l’incident després de declarar com a testimoni voluntària­ment davant els Mossos

una destral i va posar fi a la vida del seu nòvio. Per aquesta raó els Mossos, durant la recreació dels fets, van col·locar un maniquí per suplir el mort al garatge que està situat a la planta baixa. La jutgessa, el fiscal i els advocats es van col·locar a l’habitació de les filles de la detinguda, al pis de dalt. Els investigad­ors van clavar diversos cops amb el maniquí al costat per reproduir els presumptes impactes que va rebre la víctima i que Rosa P. va dir que havia sentit des de la planta de dalt. La destral continua sense aparèixer.

 ?? JAUME SELLART / EFE ?? El xalet on presumptam­ent van tenir lloc els fets, dimarts passat durant la reconstruc­ció
JAUME SELLART / EFE El xalet on presumptam­ent van tenir lloc els fets, dimarts passat durant la reconstruc­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain