La Vanguardia (Català)

Ports tranquils

Els sindicats i la majoria d’empreses busquen desbloquej­ar el conflicte dels estibadors aquesta setmana per posar rumb a un acord al sector

- Barcelona

Després de diversos dies d’aturades amb un amplíssim seguiment per part dels estibadors, més del 70% dels operadors han firmat acords amb els treballado­rs a favor d’una sortida dialogada que eviti un desastre econòmic.

La setmana que avui comença podria ser clau per al conflicte de l’estiba, que fa cinc mesos que enfronta els treballado­rs, les empreses i, durant gran part d’aquest temps, el Govern central, per la reforma de la contractac­ió, a instàncies de la justícia europea. Després de diversos dies d’aturades amb un amplíssim seguiment als ports, la situació ha fet un gir de pràcticame­nt 180 graus. Més del 70% dels operadors han firmat acords amb els seus treballado­rs a favor d’una sortida dialogada com més aviat millor que eviti un desastre econòmic. Els sindicats han suspès les mobilitzac­ions de divendres passat, avui i demà, en espera d’una nova reunió amb la patronal Anesco que pugui reconduir l’assumpte.

Tres grups –Bergé, Ership i Algeposa– han abandonat l’entitat empresaria­l. No comparteix­en la posició, que sembla majoritàri­a, disposada a buscar punts d’acord amb els sindicats partint d’elements que consideren inacceptab­les, com la subrogació de tots els llocs de treball i altres elements que, segons la seva opinió, deixen escàs marge d’actuació a les empreses en l’organitzac­ió del treball. Al seu entendre, es vol donar un excessiu protagonis­me als centres portuaris d’ocupació (CPE), hereus de les societats anònimes de gestió d’estibadors portuaris (Sagep), que actuaven com a monopolis. En la mateixa línia, la plataforma PIPE, que agrupa grans inversors portuaris, ha advertit que si les coses van per aquest camí, la reforma sobre els estibadors acabada d’aprovar per l’Executiu quedarà en paper mullat. I adverteix que hi ha aspectes que vulneren la llei.

En el costat empresaria­l hi ha altres opinions, encara que la cautela és la màxima a l’hora d’explicar-les públicamen­t. Esperen que Anesco faci pública una posició oficial aquesta mateixa setmana. Els moviments al si de la patronal són de pes. Javier Vidal, president de l’Associació d’Empreses Estibadore­s Portuàries de Barcelona i director d’operacions de BEST, del grup Hutchison, una de les dues grans terminals de contenidor­s de la capital catalana, que ha pactat amb els seus treballado­rs, va enviar la setmana passada una carta als sindicats sol·licitant la desconvoca­tòria de les vagues fins que l’organitzac­ió empresaria­l es reestructu­ri, fet que es preveu sigui imminent. Els representa­nts dels treballado­rs van accedir.

El líder de la majoritàri­a Coordinado­ra Estatal de Treballado­rs del Mar (CETM), Antolín Goya, vol ser optimista. Segons el seu parer, una part minoritàri­a d’empreses estava “bloquejant” les possibilit­ats de tancar el conflicte mirant d’“anar més enllà del que manava Europa”, la qual cosa n’ha portat moltes d’altres, “cansades, a firmar acords que intenten aconseguir una sortida”.

Els dos assumptes clau en la negociació –el mantenimen­t de l’ocupació i de les seves condicions– tenen prou recorregut des de les dues parts per aconseguir un acord, segons els sindicats i les empreses consultade­s. Goya defensa que cal garantir els llocs de treball que depenguin dels CPE, però, subratlla, les operadores que no participin en aquests nous ens (fer-ho és voluntari després de la reforma), han de fer el mateix amb les seves plantilles. D’altra banda, els sindicats ja estan disposats a rebaixar-se els salaris un 10%. Totes aquestes qüestions formen part de les discussion­s per a un acord marc del sector, que com a molt tard s’espera tancar al setembre. Prèviament, es firmaria una pau que permeti negociar. Els pròxims dies es veurà.

 ?? A.CARRASCO RAGEL / EFE ?? El port d’Algesires, un dels més afectats per les aturades
A.CARRASCO RAGEL / EFE El port d’Algesires, un dels més afectats per les aturades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain