La Vanguardia (Català)

Carretera infernal

El vehicle accidentat va esclatar mentre la gent s’hi llançava a recollir combustibl­e

- BAHAWALPUR Redacció i agències

L’accident d’un camió cisterna amb combustibl­e, unit a les pobres mesures de seguretat, una fatal casualitat i una sor-prenent irresponsa­bilitat ciutadana, causa una tragèdia al Pakistan.

Les pobres mesures de seguretat, la casualitat i una sorprenent irresponsa­bilitat ciutadana es van donar cita ahir al Pakistan per provocar un còctel infernal. Les xifres, encara provisiona­ls, arribaven a la nit als 153 morts i un centenar de ferits. La causa d’aquesta matança va ser l’accident d’un camió cisterna amb combustibl­e. Després de bolcar, es va obrir el tanc i la gent, en lloc d’allunyar-se, es va precipitar a recollir el carburant que vessava. Enmig de l’enrenou es va produir l’explosió del vehicle i la càrrega.

L’espurna que ho va incendiar tot hauria pogut sortir del motor del vehicle, però també pot ser un simple error humà. Segons testimonis, entre els que s’afanyaven a recollir el combustibl­e hi havia algú fumant. També va tenir molt a veure amb l’alta mortaldat el fet que la carretera era plena: nombroses persones s’estaven desplaçant per passar amb els familiars el final del Ramadà, que al Pakistan se celebra avui.

La catàstrofe es va produir als afores de la ciutat de Bahawalpur, a uns 500 quilòmetre­s al sud de Lahore, la capital del Panjab. Les imatges donaven idea de la magnitud de l’explosió: gent desesperad­a buscant familiars i coneguts entre les desenes de cossos i vehicles carbonitza­ts. La xifra de morts creixia a mesura que passaven les hores. “Bona part dels ferits estan molt greus”, va reconèixer el responsabl­e provincial de Sanitat, Salman Rafiq. Molts tenen cremades fins al vuitanta per cent del cos.

El camió, que transporta­va 40.000 litres de carburant des del port de Karachi a Lahore, va bolcar a primera hora del matí. Era un revolt tancat d’una autopista als afores de Bahawalpur. El conductor va perdre el control quan va rebentar una roda del vehicle, va dir un portaveu provincial del Govern.

La policia va trigar poc a arribar al lloc de l’accident, però va ser incapaç d’allunyar els civils, que creien que havien tingut un cop de sort. Des de l’altaveu d’una mesquita s’havia anunciat l’accident. “Els habitants d’Ahmedpur Est, el poble més pròxim al lloc de l’accident, van anar cap al camió amb galledes, cassoles i altres envasos –explicava el cap de la policia local, Raja Riffat–. Alhora, conductors en altres vehicles, sobretot motos, s’aturaven a intentar recollir carburant. Als deu minuts, el camió va esclatar i va crear una bola de foc que va atrapar els que recollien el combustibl­e”.

El foc es va propagar molt ràpidament pels voltants de la carretera, on hi havien nombrosos vehicles per l’embús que havia provocat l’accident. La policia va comptabili­tzar més de cent vehicles carbonitza­ts, entre cotxes, motos i fins i tot un minibús.

Després de la catàstrofe, molts veïns es van acostar per saber l’estat dels seus familiars. “Estem en estat de xoc”, explicava Hafiz Sohail després de comprovar que el seu oncle i el seu cosí, de només 13 anys, eren entre els morts. Tots dos havien anat a recollir combustibl­e.

“De què els ha servit aquesta cobdícia?, es lamentava Sohail, un altre habitant. Recordava que el conductor del camió havia estat demanant en va que s’allunyessi­n del vehicle. El conductor, que va salvar la vida, va ser arrestat per la policia fins que s’aclareixi tot el que va passar. Va ser ell qui va donar la versió que una punxada a la roda havia provocat l’accident.

La veritat és que el Pakistan és un dels països amb els registres més negatius pel que fa a seguretat viària i amb unes carreteres en estat molt deficient, fins i tot quan es tracta de vies principals com l’autopista que creua de sud a nord el país. Però són sobretot la falta de revisió dels vehicles i els alts índexs d’imprudènci­a dels conductors els que eleven els índexs de sinistrali­tat.

Fa menys de dos anys hi va haver un espectacul­ar accident

L’accident va provocar un embús a l’autopista i molts es van quedar atrapats als vehicles quan va arribar el foc

d’autobús en què 62 viatgers –entre els quals hi havia molts nens– van morir. En aquella ocasió, l’autobús va xocar amb un altre camió cisterna, i es va produir un incendi similar al d’ahir.

Malgrat l’espectacul­aritat d’aquest accident i el gran nombre de morts, no deixa de ser un element menor en un país amb un gravíssim problema de terrorisme, que suposa un degoteig incessant de morts. Divendres mateix, un atemptat contra un mercat de majoria xiïta, a prop de la frontera afganesa, va acabar amb mig centenar de morts. I ahir, a la mateixa zona fronterera, sis nens van perdre la vida quan van agafar una joguina que va resultar ser una bomba trampa.

 ?? FAISAL KAREEM / EFE ?? Un soldat fent guàrdia a prop dels vehicles –molts dels quals eren motos– calcinats per l’explosió
FAISAL KAREEM / EFE Un soldat fent guàrdia a prop dels vehicles –molts dels quals eren motos– calcinats per l’explosió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain