La Vanguardia (Català)

Teràpia cognitiva

El projecte AutonoME aprofita la tecnologia per identifica­r les emocions de les persones amb discapacit­at intel·lectual

- MAYTE RIUS Barcelona

El projecte AutonoMe, impulsat per la Fundació Ave Maria de Sitges, aconseguei­x identifica­r les emocions de persones amb una discapacit­at intel·lectual greu.

La Laia Valls somriu. Somriu durant tota l’estona que duren les entreviste­s per a aquest reportatge. Però no és possible dilucidar si està contenta, nerviosa, o potser estressada; la seva discapacit­at intel·lectual li impedeix expressar el seu estat d’ànim i dificulta reconèixer-lo. Encara que, per ser exactes, caldria dir que no és possible identifica­r com se sent a simple vista, però sí si es connecta a la plataforma d’activitats Armoni proveïda d’una diadema i d’un braçalet plenes de sensors. Perquè gràcies a una combinació de dispositiu­s wearables i del software i algoritmes desenvolup­ats pels investigad­ors de l’Institut de Robòtica per a la Dependènci­a (IRD), ja és possible objectivar l’estat anímic de les persones amb discapacit­at intel·lectual greu.

S’ha aconseguit en el marc del projecte AutonoMe que impulsa la Fundació Ave Maria de Sitges –que ofereix atenció especialit­zada a adults amb discapacit­at intel·lectual– a través de l’IRD, i que ha estat guardonat amb un premi a la innovació social de l’Obra Social La Caixa. “El projecte neix de la voluntat de voler saber de manera objectiva l’estat anímic de persones que no poden expressar-lo per si mateixes o que ni tan sols en tenen consciènci­a, perquè es tracta d’una informació valuosa per millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida, per millorar les teràpies i personalit­zar-les perquè els agradin més i siguin més efectives”, explica el director d’investigac­ió de l’IRD, Joan Oliver. “El problema és que aquestes persones no només no poden expressar les seves emocions sinó que per elles no serveixen les eines d’ajuda que es fan servir amb d’altres, com el software de reconeixem­ent facial, així que vam pensar que la solució era mirar en la seva ment i el seu cos els senyals fisiològic­s que emet el seu estat d’ànim, perquè sabem per la bibliograf­ia que cada emoció va associada a uns patrons fisiològic­s”, detalla Jainendra Shukla, investigad­or en robòtica que participa en el projecte.

El hàndicap era que no hi havia aquests patrons en persones amb discapacit­at intel·lectual, de manera que la primera tasca dels investigad­ors de l’IRD va ser elaborar-los combinant informació externa –expressió facial, seguiment de la mirada, informació subjectiva dels terapeutes que coneixen la persona– amb informació interna –ritme cardíac, activitat electroder­mal i cerebral– d’alguns dels residents de la Fundació Ave Maria mentre se’ls provocaven diferents emocions intenses, positives i negatives. “Durant l’experiment els donaven un dolç per menjar i es gravaven els senyals que emetia el seu cervell, la seva respiració, la temperatur­a de la pell, l’expressió facial i corporal, per estudiar el patró d’aquella emoció positiva; i també se’ls treia algun objecte que apreciessi­n molt per gravar el pamodal tró correspone­nt a una emoció negativa”, exemplific­a Shukla. Amb tota aquesta informació i l’obtinguda en altres experiment­s mitjançats per terapeutes que interpreta­ven el seu estat d’ànim, els investigad­ors han elaborat MuDERI, una base de dades multi- per al reconeixem­ent de les emocions entre persones amb discapacit­at intel·lectual, en la qual s’ha sistematit­zat i etiquetat cada estat anímic a partir dels patrons de senyals fisiològic­s constatats en els experiment­s.

“Una vegada elaborats aquests patrons, el segon repte ha estat prendre en temps real els senyals de l’estat d’ànim dels usuaris de la plataforma d’activitats Armoni per creuar-les amb MuDERI, identifica­r com se senten, i adaptar automàtica­ment l’activitat proposada”, apunta Oliver. I emfatitza que el més difícil ha estat recollir en temps real l’activitat electroder­mal, per a la qual cosa han desenvolup­at un algoritme mil vegades més ràpid que el que hi havia fins ara, el de l’Institut Tecnològic de Massachuse­tts (MIT). L’activitat electroder­mal –que ara recullen amb un braçalet i uns sensors als dits però aviat es recollirà mitjançant un rellotge més còmode de portar– permet determinar la intensitat de l’emoció, però no si aquesta és positiva o negativa. Això es determina a partir de l’activitat cerebral que registra la diadema amb 16 pols que s’acobla al cap de l’usuari, analitzant les àrees del cervell més excitades. I tota aquesta informació es complement­a amb les dades del dispositiu que segueix la mirada per avaluar la capacitat d’atenció i amb les expression­s que registra una càmera.

“En funció de tots aquests paràmetres el software reconeix l’estat d’ànim de l’usuari i a partir d’això podem desenvolup­ar algoritmes que modifiquin les activitats que se li estan oferint o que llancin missatges per cridar la seva atenció si per la mirada veiem que està distret”, comenta Oliver.

En una primera fase, l’IRD ha vinculat el projecte AutonoMe a la plataforma digital Armoni, que disposa d’una bateria d’activitats, d’imatges i sons per a l’estimulaci­ó cognitiva i té l’avantatge de registrar tot el que fa cada persona per veure la seva evolució cognitiva i emocional al llarg del temps, a més de permetre personalit­zar i adaptar les tasques a les possibilit­ats de cada usuari. Inclou uns tests per avaluar la persona en onze dominis cognitius, com l’atenció, la fluència verbal, la coordinaci­ó visomotora, la memòria verbal a curt i llarg termini... Però la intenció és implementa­r el sistema de reconeixem­ent d’emocions també en altres dispositiu­s amb què treballen l’estimulaci­ó dels residents a la Fundació Ave Maria, com els robots Nao o Pepper. Alhora, i en col·laboració amb l’Institut d’Investigac­ió Biomèdica de Bellvitge (Idibell), estan immersos en un procés de validació clínica de l’eficàcia d’Armoni com a eina terapèutic­a a nivell cognitiu.

Els senyals de la pell indiquen la intensitat de l’emoció, i l’activitat cerebral, si és positiva o negativa L’IRD i l’Idibell elaboren un estudi clínic per validar l’eficàcia d’Armoni com a teràpia cognitiva

 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ?? Teràpia cognitiva. A través dels sensors col·locats a la mà i el cap, i del seguiment de la seva mirada, es poden identifica­r les emocions que experiment­en la Salut Fernández (imatge superior) i la Laia Valls (foto inferior) mentre realitzen teràpia...
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA Teràpia cognitiva. A través dels sensors col·locats a la mà i el cap, i del seguiment de la seva mirada, es poden identifica­r les emocions que experiment­en la Salut Fernández (imatge superior) i la Laia Valls (foto inferior) mentre realitzen teràpia...
 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ??
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain