La Vanguardia (Català)

Majoria qualificad­a

El servei jurídic del Parlament creu que cal una majoria qualificad­a per aprovar la llei

- BARCELONA Europa Press

Els lletrats del Parlament adverteixe­n que la llei del vot electrònic per a catalans a l’estranger s’ha d’aprovar per dos terços de la Cambra.

Els lletrats del Parlament han advertit els grups de la Cambra catalana que la llei del vot electrònic per a catalans a l’estranger s’ha d’aprovar per una majoria qualificad­a de dos terços, 90 diputats, cosa que impossibil­itaria que l’aprovessin només JxSí i la CUP.

Els juristes van fer aquesta considerac­ió a la reunió de la Mesa del Parlament del 18 d’octubre del 2016, quan l’òrgan director de la Cambra va admetre a tràmit la llei que impulsa el Govern, segons han explicat fonts coneixedor­es de la trobada a Europa Press.

La llei del vot electrònic ha pres rellevànci­a en les últimes setmanes perquè el Govern busca el mecanisme perquè els catalans que resideixen a l’estranger puguin participar en el referèndum d’independèn­cia anunciat per la Generalita­t per a l’1 d’octubre. Al principi, la norma es va concebre per a les eleccions al Parlament, però la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va assegurar en una compareixe­nça parlamentà­ria que aquesta modalitat de vot havia d’estar a punt si el Govern volia que s’apliqués en el decret de convocatòr­ia de l’1-O.

Fonts parlamentà­ries han explicat que ara mateix hi ha diversos obstacles perquè aquesta llei vegi la llum i pugui aplicar-se de manera efectiva en la votació de l’octubre. En primer lloc, els lletrats coincideix­en en el fet que, com que es tracta d’una llei que desenvolup­a la llei electoral, es necessiten 90 diputats per aprovar-se, fet que impedeix que JxSí i la CUP l’aprovin en solitari, i ni PSC, ni PP, ni Cs avalen la normativa. Sí que es Pot ha presentat esmenes a la llei, però si arriba a un acord amb JxSí i la CUP tampoc es podria aprovar la norma, perquè sumen uns insuficien­ts 82 diputats. En segon lloc, la Generalita­t no té previst iniciar les proves pilot d’aquesta modalitat de vot fins que estigui aprovada la llei. A més, hi ha qui posa en dubte que el vot electrònic tingui plenes garanties.

La llei està en el seu tràmit final al Parlament, per la qual cosa podria estar aprovada a finals de juliol, però difícilmen­t hi ha marge entre aquest mes i l’octubre per realitzar totes les proves per fer factible que s’utilitzi l’1-O.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain